Kako lečiti gliste

Zaraza creva dečijim glistama je veoma često uzrok analnih infekcija kod dece. Međutim, gliste nisu nešto naročito opasne po zdravlje. S obzirom na to da se veoma lako prenose potrebno je da se svi članovi porodice leče u isto vreme.

gliste

Kako lečiti gliste

Postavlja se pitanje kako otkriti da li neko ima gliste? Odgovor je veoma jednostavan, a to je upotrebom prozirnog selotejpa. Uveče, pre spavanja staviti parče selotejpa tik izvan čmara, tako da lepljiva strana bude okrenuta ka njemu. Ukoliko je osoba zaražena, ujutru će na njemu biti nalpoljeno nekoliko sitnih glistica.

Mala dečija glista izgleda kao komadić konca dugačak otprilike oko 1 cm. Ženke noću polažu jaja, a njihovo kretanje izaziva karatkerističan noćni svrab. Ako se zaražena deca češu, jaja im se uvuku pod nokte. Ukoliko se pipnu nenamerno za usta, onda se unose i u organizam, pa stižu do creva, pa se iz njih ponovo izležu gliste. Jaja mogu, neko vreme da prežive i izvan tela, u nekoj prostoriji i to na podu, posteljini ili nekoj drugoj površini, pa se zbog toga preporučuje svakodnevno usisavanje kako bi se uništio potencijalni izvor ponovne zaraze.

Kako bi se sprečila ponovna zaraza, neophodno je da se preduzmu neke mere. Pre spavanja, treba navući bele pamučne rukavice na ruke, kako se ukoliko se osoba u snu bude češala, jaja ne bi zavukla ispod nokte. Nokti je poželjno da budu kratki, a ruke treba prati pre i posle svakog jela, pre i posle odlaska na spavanje, kao i pre i posle odlaska u toalet. Preporučuje se i svakodnevno pranje posteljine i pidžama na što višoj temperaturi.

Promena načina ishrane takođe može biti od pomoći.

Pola sata pre doručka treba pojesti jedan ili dva čena belog luka zdrobljenog i pomešanog sa mlao toplog mleka ili u kašiku meda.

Za doručak se preporučuje narendana šargarepa, pomešana sa kašikom mlevenih semenki bundeve.

Sirov crni luk, jabuke i kokos, kao i sušena majčina dušica mogu dovesti do izlečenja ove bolesti i to tako što ce se uvrstiti u svakodnevnu ishranu.

Što se tiče direktnog lečenja, mast od nevena može biti od velike pomoći i to tako što se uveće pre spavanja nanese direktno na čmar.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija
Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Mirjana Krstic

SLIČNO

bolovi u stomaku

Kako ublažiti bolove u stomaku prirodnim putem

Bolovi u stomaku se javljaju kao posledica gladi, prejedanja, uzimanja hladnih napitaka ili zatvora, odnosno …

Jedan komentar

  1. Avatar photo

    Kad sam radila na selu pre dvadeset godina, naučila sam da je najbolji lek za gliste istucano seme od bundeve, nekoliko čena belog luka usitnjenih u avanu i sve to pomešati sa medom. Kažu „med ih namami, beli luk poubija, a uz pomoć semenki lakše se izbace“. Narodni lek koji je efikasan!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *