Kako se definiše polenska alergija

Buđenje vegetacije u proleće pojedinim osobama ne predstavlja ni najmanju radost, jer im donosi napast od koje teško mogu da se odbrane. U pitanju je polenski prah koji nadražuje receptore u disajnim organima, podstiče ogranizam na odbranu, a posledice toga su prvi simptomi alergije: napadi kijanja i suzenje očiju. Međutim to je samo prvi korak kroz koji prolazimo dok priroda ne procveta.
polenska alergija

Kako se definiše polenska alergija

  1. Jasno je da se ovaj izazivač alergije ne može eliminisati iz vazduha, ostaje nam samo da naučimo kako da se sačuvamo od njega.
  2. Polenska alergija je zastupljena i kod dece i kod odraslih podjednako. Kada se jednom pojavi, ostaje trajno, s tim što simptomi ne moraju svake godine da budu izraženi u istoj meri. Oni pre svega zavisi od koncentracije polena u vazduhu, ali i od jačine našeg imuniteta.
  3. Sklonost ka alergijama je nasledna. Rađamo se s genetskim potencijalom da smo ranjivi, osetljivi na neke promene tj. okidače u spoljnoj sredini, u ovom slučaju polen.
  4. Najčešće se alergija manifestuje simptomima:
    • alergijskog rinitisa – iritacijom sluzokože nosa javlja se curenje, svrab i neprijatne i uporne kijavice kao i suzenje očiju.
    • sinuzitisa – alergijska reakcija zahvata sinuse, što je često praćeno glavoboljom u čeonom predelu glave.
    • laringitisa -alergeni prodiru dalje u disajne organe, stvaraju probleme u grlu koje je praćeno kašljem i promuklošću.
    • alergijske astme – problemi nastaju u donjim disajnim putevima, dolazi do kašlja, otežanog disanje do gušenja.
  5. Ova alergija se dokazuje testovima kojim se mogu ustanoviti na koju vrstu polena osoba reaguje – da li je u pitanju drveće, trava i li korov ambrozije koji je najjači. Zahvaljujući tome može se saznati u kom periodu osoba treba da se čuva.
  6. Polen drveća dominira u proleće, trave u leto, a korov ambrozije u leto i u jesen.
  7. Stalnim udisanjem alergena neprestano se podržava alergijsko zapaljenje, koje na kraju prerasta u hronično. U tom slučaju jedini lek su kortikosteroidi koji deluju jače i brže, međutim radije se preporučuje prevencija, desetak dana pre početka cvetanja. Kao pomoć organizmu da se sam izbori daje se nesedativni lek protiv alergije koji pokriva alergijske receptore u organizmu i na taj način se brani od polena.
  8. Korišćenjem pumpica za nos, kapi za oči i unošenjem dovoljno kalcijuma i cinka u organizma kroz ovaj period se može proći veoma lako.
  9. Osobe koje pate od sezonskih alergija preporučuje se da, naravno ukoliko im dnevne obaveze to dopuste, ne izlaze napolje kada je koncentracija polena u vazduhu veća, da drže zatvorene prozore od stana i naravno ukoliko su u mogućnosti da otputuju na more ili planinu gde neće biti izloženi ovom alergenu.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Ema Nikolic

SLIČNO

bolovi u stomaku

Kako ublažiti bolove u stomaku prirodnim putem

Bolovi u stomaku se javljaju kao posledica gladi, prejedanja, uzimanja hladnih napitaka ili zatvora, odnosno …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *