Kakopedija > Zdravlje i lečenje > Lečenje > Kako dolazi do nastanka urinarnih infekcija

Kako dolazi do nastanka urinarnih infekcija

Prateći modne trendove, noseći kratke majice i plitke pantalone ne činimo uslugu svom telu. Naprotiv, upravo to, nedovoljno odevanje u hladnim danima otvara put cistitisu, virusnoj urinarnoj infekciji. Nju prati otežano i bolno mokrenje. Ali naravno nije moda jedini uzrok tome.

urinarne infekcije

Kako dolazi do nastanka urinarnih infekcija

  1. Urinarnu infekciju izaziva bakterija pod nazivom ešerihija koli, koja je nastanjena u crevima.
  2. Rizik od infekcije kod žena je povećan čak 50% nego kod muškaraca, zato što je mokrećni kanal kod žena za 3-5 cm kraći i nalazi se blizu analnog otvora. Na taj način bakterije vrlo lako mogu ući u mokraćni kanal i bešiku i izazvati infekciju.
  3. Ono što dosta potpomaže razmnožavanju bakterije je i prehlada kao i neuzimanje dovoljno tečnosti. Među ostalim faktorima koji izazivaju upalu jesu i nezdrava ishrana sa puno soli, začina, gaziranih pića, konzervirane hrane, kao i nošenje tesnog donjeg rublja i neadekvatna higijena intimne regije.
  4. Urinarna infekcija se javlja naglo, sa izrazitim smetnjama pri mokrenju. Ona prouzrokuje učestalo i bolno mokrenje praćeno peckanjem i žarenjem. Vrlo često može da se javi i neprijatan pritisak u donjem stomaku.
  5. Čim se pojave prvi simptomi neophodno je obratiti se lekaru, jer je upalu teže kontrolisati ukoliko se nalazi u poodmakloj fazi.
  6. Kod težih oblika može se javiti čak i krv u mokraći ili mokraća može postati zamućena.
  7. Na upalu mogu da ukažu i visoka temperatura, bolovi u leđima ili slabinama.
  8. Blagi simptomi ove infekcije mogu nestati spontano bez lečenja. Na početku infekcije, bakterije se mogu izbaciti ukoliko se uzima veća količina negazirane vode i biljnih čajeva, na pola sata po pola litra tečnosti. U toalet treba otići čim se osteti potreba, jer se tako izbacuju bakterije.
  9. Međutim ipak postoji opasnost od širenja infekcija i na bubrege, pa je potrebno pravovremeno uzimanje antibiotika. U svakom slučaju potrebno je javiti se lekaru, prepisanu lekarsku terapiju sprovoditi do kraja i nikako ne prekidati s prvim znacima poboljšanja.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Sponzorisani članci

loading...

Oceni članak

Oceni članak

1 zvezdica2 zvezdice3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdicebroj glasova: 7, prosek: 4,29

Loading...

Zabrana kopiranja članka

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

SLIČNO

konstipacija-zatvor

Kako se rešiti konstipacije (zatvora)

Konstipacija ili zatvor je veoma neugodna pojava koja može izazvati velike zdravstvene probleme. Naravno da …

Ostavite odgovor