Kako dolazi do nastanka urinarnih infekcija

Prateći modne trendove, noseći kratke majice i plitke pantalone ne činimo uslugu svom telu. Naprotiv, upravo to, nedovoljno odevanje u hladnim danima otvara put cistitisu, virusnoj urinarnoj infekciji. Nju prati otežano i bolno mokrenje. Ali naravno nije moda jedini uzrok tome.

urinarne infekcije

Kako dolazi do nastanka urinarnih infekcija

  1. Urinarnu infekciju izaziva bakterija pod nazivom ešerihija koli, koja je nastanjena u crevima.
  2. Rizik od infekcije kod žena je povećan čak 50% nego kod muškaraca, zato što je mokrećni kanal kod žena za 3-5 cm kraći i nalazi se blizu analnog otvora. Na taj način bakterije vrlo lako mogu ući u mokraćni kanal i bešiku i izazvati infekciju.
  3. Ono što dosta potpomaže razmnožavanju bakterije je i prehlada kao i neuzimanje dovoljno tečnosti. Među ostalim faktorima koji izazivaju upalu jesu i nezdrava ishrana sa puno soli, začina, gaziranih pića, konzervirane hrane, kao i nošenje tesnog donjeg rublja i neadekvatna higijena intimne regije.
  4. Urinarna infekcija se javlja naglo, sa izrazitim smetnjama pri mokrenju. Ona prouzrokuje učestalo i bolno mokrenje praćeno peckanjem i žarenjem. Vrlo često može da se javi i neprijatan pritisak u donjem stomaku.
  5. Čim se pojave prvi simptomi neophodno je obratiti se lekaru, jer je upalu teže kontrolisati ukoliko se nalazi u poodmakloj fazi.
  6. Kod težih oblika može se javiti čak i krv u mokraći ili mokraća može postati zamućena.
  7. Na upalu mogu da ukažu i visoka temperatura, bolovi u leđima ili slabinama.
  8. Blagi simptomi ove infekcije mogu nestati spontano bez lečenja. Na početku infekcije, bakterije se mogu izbaciti ukoliko se uzima veća količina negazirane vode i biljnih čajeva, na pola sata po pola litra tečnosti. U toalet treba otići čim se osteti potreba, jer se tako izbacuju bakterije.
  9. Međutim ipak postoji opasnost od širenja infekcija i na bubrege, pa je potrebno pravovremeno uzimanje antibiotika. U svakom slučaju potrebno je javiti se lekaru, prepisanu lekarsku terapiju sprovoditi do kraja i nikako ne prekidati s prvim znacima poboljšanja.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Ema Nikolic

SLIČNO

bolovi u stomaku

Kako ublažiti bolove u stomaku prirodnim putem

Bolovi u stomaku se javljaju kao posledica gladi, prejedanja, uzimanja hladnih napitaka ili zatvora, odnosno …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *