Kako lečiti groznicu na usni

Labijalni herpes (lat. herpes labialis), takođe poznat i kao groznica, predstavlja bolno mesto ili plih koji se obično javlja na usnama, bradi, obrazima ili nozdrvama. Plihovi se najčešće pretvaraju u kraste žute boje, a potom nestanu u periodu od par nedelja.

Nažalost, kod ljudi kod kojih je groznica na usni izazvana virusom herpes simplex (obično herpes-virusom tip 1) ona se učestalo pojavljuje i veoma je zarazna. Iako još uvek ne postoji lek ili vakcina za njeno lečenje, evo nekoliko stvari koje možete uraditi da biste ublažili bol, ubrzali lečenje i zaustavili širenje infekcije.

kako leciti groznicu na usni

Kako lečiti groznicu na usni

  1. Morate biti sigurni da imate groznicu, a ne aftu. Afte su bolne ulceracije ili zagnojene rane koje se javljaju sa unutrašnje strane usta. Iako se groznice mogu povremeno razviti i sa unutrašnje strane usta, one su obično manje od afti, a najpre se pojavljuju u vidu plihova. Afte nisu zarazne i nisu izazvane virusom, tako da se njihovo lečenje razlikuje od lečenja groznice na usni. Posavetujte se sa lekarom, koji može utvrditi koji je vaš problem jednostavnim uvidom u bolno mesto ili testiranjem.
  2. Prepoznajte znake pretstojećeg izbijanja groznice. Pre nego što zaista budete mogli da vidite groznicu, verovatno ćete moći da osetite slab svrab ili peckanje na mestu oko usta gde će ona buknuti. Takođe, u početnoj fazi izbijanja groznice moći ćete da osetite mali otok ili tvrdoću kože. Što ranije otkrijete izbijanje groznice, brže ćete moći da preduzmete korake koji će ubrzati vaš oporavak.
  3. Na prvi znak izbijanja groznice izolujte vašu ranu. Virus herpes simplex je izuzetno zarazan, stoga izbegavajte ljubljenje ili druge aktivnosti koje uključuju kontakt vaših usana sa tuđim telom sve vreme dok vam traje groznica. Takođe, izbegavajte da delite pribor za jelo, čaše ili slamčice sa drugim ljudima i detaljno perite sudove i pribor za jelo dezinfekcionim sredstvom. Ako budete dirali groznicu na usni, možete je preneti drugim ljudima i na druga mesta na vašem telu, kao što su oči i genitalije. Nežno ispiranje plihova sapunom i vodom može vam takođe pomoći u sprečavanju širenja infekcije.
  4. Koristite neki od antivirusnih lekova. U pogledu lečenja herpesa, unapređeno je nekoliko antivirusnih lekova koji se prepisuju na recept. Ovi lekovi ne mogu da izleče herpes, a nisu se pokazali kao efikasni ni u sprečavanju izbijanja groznice, ali mogu ubzati lečenje i smanjiti ozbiljnost pojave infekcije. Obično su najdelotvorniji ako ih počnete uzimati čim primetite prve znake pretstojeće infekcije kože. U slučaju učestale pojave groznica na usnama, doktor vam može prepisati dnevnu upotrebu ovih lekova čak i u odsustvu simptoma, kako biste suzbili njihovo izbijanje u budućnosti. Terapijanja suzbijanja infekcije može biti efikasna u nekim slučajevima, ali klinička ispitivanja nisu dokazala opšte rasprostranjen uspeh.
  5. Lečite povišenu temperaturu (vrućicu). Groznice na usni su ponekad praćene vrućicom, posebno kod mlađe dece. Ako je vrućica prisutna, uzimajte lekove za smanjenje povišene temperature kao što je paracetamol i pažljivo je držite pod kontrolom.
  6. Ublažite bol. Kreme za groznicu na usni koje se mogu kupiti bez recepta mogu vam pomoći da ublažite bol kao i analgetici kao što su aspirin, paracetamol i ibuprofen. Važno je naglasiti da, pošto se labijalni herpes često javlja kod dece, aspirin obično ne treba davati mlađoj deci zbog rizika pojave Rejovog sindroma, retke ali potencijalno smrtonosne bolesti.
    • Stavljanje leda na ranu može delotvorno umiriti bol, ali samo trenutno. Bolje je da koristite kesice sa ledom nego da direktno stavljajte led na ranu. Pomerajte kesice sa jednog mesta na drugo. Led nemojte držati duže od 10-15 minuta odjednom. Takođe, bol možete ublažiti ako na ranu stavite i nešto toplo.
  7. Budite strpljivi. Groznica može trajati od osam do deset dana ako je ne lečite. Izbegavajte istiskivanje ili čačkanje pliha pošto ćete tako samo usporiti zamlađivanje rane.
  8. Potražite medicinski savet ako imate narušen imuni sistem ili ste se ozbiljno razboleli, temperatura ne spada, groznica traje više od dve nedelje ili se javi iritacija očiju. Neke groznice mogu biti veoma ozbiljne. Izbijanje herpesa može dovesti do dugoročnih komplikacija ili čak smrti kod osoba koje već imaju oslabljen imunološki sistem. Infekcije očiju prozrokovane virusom herpes su jedan od vodećih uzročnika slepila u mnogim zemljama, stoga budite veoma pažljivi da ne prenesete infekciju na oči, a ako se javi iritacija očiju odmah posetite doktora.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Jasna Marković

Avatar photo
Svojim iskustvom bih želela da pomognem drugima.

SLIČNO

bolovi u stomaku

Kako ublažiti bolove u stomaku prirodnim putem

Bolovi u stomaku se javljaju kao posledica gladi, prejedanja, uzimanja hladnih napitaka ili zatvora, odnosno …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *