Kako da se otarasite korova u vašoj bašti

Korov predstavlja verovatno jedan od najozbiljnijih problema sa kojim se suočajavu svi oni koji imaju baštu, bilo da je u pitanju gajenje cveća, voća, povrća, začina, ili jednostavno lep travnjak ispred kuće.

Stalni pokušaji da iskorenite ove štetne biljke se čine kao neprekidna i zamorna borba.

Ništa ne može uništiti vašu baštu kao ovi nepozvani gosti koji uporno guše one biljke koje sa toliko truda negujete. Srećom, postoji nekoliko proverenih načina da se izborite sa korovom, a vi možete izabrati onaj koji vama najviše odgovara.

korov

Kako da se otarasite korova u vašoj bašti

  1. Čupanje korova – Ovo je efektivan i organski način da se otarasite korova, ali je istovremeno i dugotrajan i fizički naporan posao. Ono što je najbolje kod ove metode je činjenica da možete biti sigurni da se korov neće ponovo pojaviti (bar ne taj isti) kada ga iščupate i otklonite skroz iz korena. Takođe, činjenica da ćete čupajući korov provesti puno vremena u svojoj bašti pomoći će vam da bolje upoznate biljke koje gajite, da primetite razne štetočine na vreme, kao i ostale probleme koji se mogu pojaviti osim korova.
  2. Ostale organske metode – Ako niste raspoloženi da se izlažete fizičkom naporu i čupate korov, a ne želite ni da koristite hemikalije, postoje i druge opcije za uništavanje korova:

    Ključala voda – Ova metoda je provereno pouzdana. Ukoliko sipate vrelu vodu preko korova, uspećete time da uništite ne samo korov već i njegovo seme. Samo morate biti veoma pažljivi da se ne opečete i da ne sipate vrelu vodu na druge biljke koje želite da zaštitite.

    Napravite prekrivač – Spasite biljke od korova tako što ćete oko njih napraviti zaštitni prekrivač od piljevine, komposta ili slame. Ovo ne samo da će sprečiti rast novih korova, već će i oslabiti već postojeće, a takođe će zadržavati vodu u zemljištu vaše bašte. Zaštitni prekrivač bi trebalo da bude debljine oko 8 cm.

    Voda sa sapunicom – Još jedna efektivna metoda je da dodate oko 5 kašika tečnog sapuna ili tečnosti za pranje sudova u četiri čaše vode. To dobro promućkajte, sipajte u sprej-bocu i isprskajte korove. Ova tehnika je najefektivnija kada je sunčano i veoma toplo.

    Alkoholni sprej – Pomešajte četiri čaše vode sa 1-5 kašika alkohola (u zavisnosti od toga koliko su jaki korovi u vašoj bašti). Sipajte u sprej-bocu i isprskajte korove.

    Sirće – Nerazblaženo sirće je odlično za ubijanje korova. Veoma je jednostavno, samo ga sipajte u sprej-bocu i isprskajte korove. U ovoj, kao i u prethodnim metodama sa rasprskivačima, morate biti veoma pažljivi da pored korova ne isprskate i neke druge biljke, jer i njih možete ubiti na taj način.

    Kukuruzni gluten – Ovo je odličan način da sprečite korove da izrastu. Kukuruzni gluten je odlična preventivna metoda, koja pored toga što štiti od korova, obogaćuje zemljište azotom i drugim mineralima. Ovo je odličan izbor za travnjake, zato što će sprečiti rast korova, ali neće uništiti postojeću travu.

  3. Kako uništiti korove hemikalijama – Ukoliko jednostavno niste zainteresovani da uništavate korov nijednom od mnogih organskih metoda, ono na šta morate obratiti pažnju kada koristite hemikalije je činjenica da one mogu naneti veliku štetu i drugim kultivisanim biljkama. Dakle, morate biti veoma pažljivi prilikom upotrebe hemikalija. Proizvodi kao što su „Roundup“ i „Weed B-Gon“ su verovatno najpopularnija hemijska rešenja za uništavanje korova. Efektivni su zato što uništavaju i korenje korova. Ova sredstva, pored toga što uništavaju postojeće korove, deluju i preventivno, tj. sprečavaju dalji rast, pa ćete biti mirni što se ovog problema tiče nekoliko meseci nakon upotrebe ovih herbicida.
  4. Izaberite svoj plan za suzbijanje korova – Ako je jedino što vas interesuje da jednostavno uništite korov u svojoj bašti, onda verovatno ne marite preterano da li je metoda koju ćete upotrebiti organska ili ne. Upotreba hemijskih herbicida je u redu, međutim, bitno je da pažljivo pratite uputstva sa pakovanja. Vodite računa da ne oštetite biljke koje gajite i držite decu i kućne ljubimce podalje od tretiranog područja nekoliko dana, ako ne i duže. Ako želite da suzbijete korov u bašti u kojoj gajite povrće, možda bi bilo bolje da prvo isprobate sve organske metode, naročito ako je kraj sezone i ako treba uskoro da uberete zrele plodove. Kad god koristite bilo kakva hemijska sredstva za ovu namenu, dobro pročitajte instrukcije o upotrebi, naročito informaciju koliki period pre branja plodova ne smete nikako koristiti ta sredstva. Slučajna trovanja i ozbiljne reakcije mogu biti prouzrokovane prilikom nesvesne izloženosti i unošenja tih materija u organizam.
  5. Pametno upotrebite jestive korove – Naravno, postoji još jedna metoda suočavanja sa korovima, koju biste mogli razmotriti: jedite ih. Zapravo, postoji veliki broj jestivih korova koji mogu biti odličan dodatak vašoj salati. Međutim, nisu sve biljke jestive, i neke mogu čak biti otrovne. Zato je veoma značajno da obavite malo istraživanje i utvrdite koji korovi od postojećih u vašoj bašti mogu biti jestivi. Kada to detaljno utvrdite i isprobate ih u salati, možda ipak nećete želeti da ih se otarasite.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Dijana Zarić

Avatar photo
Volim da istražujem. Putovanja, dobra muzika i čitanje knjiga su mi pasija. Završila sam filološki fakultet.

SLIČNO

Kako se klasifikuje paradajz

Kako se klasifikuje paradajz

Solanum lycopersicum, ili jednostavno rečeno „paradajz”, poznat je širom sveta zbog svoje rasprostranjene upotrebe u …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *