Kako održati svežinu rezanog cveća

Ako Vas je neko obradovao prelepim buketom, ili ste cveće ubrali u svojoj bašti, sigurno želite da Vaš cvetni aranžman što duže traje. Pitate se kako da sačuvate, odnosno produžite svežinu rezanom cveću. To je zaista jednostavno, ukoliko se pridržavate sledećih uputstava.
rezano cvece

Kako održati svežinu rezanog cveća

Temperatura prostorije je jedan od najvažnijih činilaca za uspešno održavanje rezanog cveća. Važno je da prostorija u kojoj se cveće čuva ne trpi veće promene temperature, pošto one stvaraju kondenzaciju vode na laticama, a to dovodi do početka truljenja. Većina cvetnih vrsta traži nižu temperatru, a ukoliko se opredeljujete za određene vrste dobro da je sa se upoznate sa osobenostima koje one traže.

Dalje od promaje i izvora toplote – Rezano cveće ne treba držati u blizini izvora toplote (radijator, TA peć, grejalica ili štednjak). Treba znati i da je većinu vrsta neophodno zaštititi od promaje, a to znači da cveće ne sme biti izloženo direktnom udaru vazduha u hodnicima ili ispod rashladnih uredjaja. Strujanje vazduha i povišena temperatura smanjuju vlažnost vazduha zbog čega dolazi do povećanog trošenja vode preko površine biljnih organa, a to dovodi do bržeg uvenuća. Ukoliko ste u mogućnosti da izaberete mesto gde će se Vaše cveće u vazi ili cvetni aranžman duže održati, opredelite se za hladniju prostoriju bez jaceg strujanja vazduha.

Voda uvek mora biti čista i sveža, a to znači bogata kiseonikom. Treba je menjati često, leti svakodnevno a, u zavisnosti od potrebe, i više puta na dan. Na taj način se sprečava pojava bakterija i algi koje se, razvijaju na cvetnim stabljikama i na zidovima posude i ostaju u vodi čineći je mutnom, zaprljanom i često – neprijatnog mirisa. Treba voditi računa i o nivou vode u posudi, jer on utiče na fiziološke procese biljke. Poznato je da je svakoj vrsti potreban precizno određen nivo vode, pa je zato preporučljivo da se svaka cvetna vrsta drži u zasebnoj posudi sa vodom. Ruža, na primer, traži što više vode, dok je gerberu potreban nivo vode visine dva do tri prsta.

Vaza takođe može imati značajan uticaj na vek Vašeg rezanog cveća. Pobrinite se da pre sipanja vode posudu dobro operete. Ona mora biti čista i kod promene vode – zapamtite, zamenjena voda u neopranoj vazi nema nikakvog značaja. Bakterije i alge koje se lepe na zidove vaze i cvetne drške umeju da budu vrlo uporne, pa je potrebno temeljno čišćenje vaze, a drške treba kratko pustiti pod mlaz vode da se isperu. Najbolje je dezinfikovati posudu nekim sredstvom ( varikina i slično) koje će odstraniti mikroorganizme koji zagađuju vodu. Važno je i da vaza bude odgovarajuće veličine – širine i visine, kako bi cveće u njoj bilo komotno smešteno i dobijalo dovoljno vode, vazduha i svetlosti.

Po mogućstvu izbegavajte metalne vaze jer one mogu dovesti do bržeg propadanja Vašeg cveća. Priprema cveća je veoma važna za trajanje Vaše cvetne dekoracije.

Pre nego što stavite cveće u vodu, pažljivo podrežite stabljike. Nakon branja, stabljike se na kraju na kome su bile odsecene lagano suše, zato je potrebno da pre smeštanja u vazu, oštrim nožem ili makazama, odsečete kraj stabljike za 3-5 cm . Rez je poželjno, izvesti pod vodom, u nekoj posudi ili pod mlazom iz česme. Podrezane stabljike što brže stavite u vodu kako biste sprečili dalje sušenje cveta. Ovo učinite posle branja u bašti ili po dobijanju buketa iz cvećare.

Pored ovoga, neophodno je da uklonite svo lišce koje bi nakon stavljanja cveća u vazu moglo da završi pod vodom. Lišce je pod vodom izloženo uticaju bakterija, pa vrlo brzo trune. Taj proces bi uprljao vodu i doveo do stvaranja neugodnog mirisa i daljeg propadanja cveta i život Vašeg cvetnog aranžmana bio bi kraci. Odstranite i uvele cvetove i delove biljke podložne truljenju, jer dovode do bržeg propadanja preostalog cveća, a Vaša cvetna dekoracija će duže zadržati lep izgled.

Dodaci vodi – Za očuvanje cveća u vazi možete se poslužiti i trikovima koji podrazumevaju dodavanje određenih hemijskih supstanci. U vodu za cveće možete sipati malo soli. Aspirin će takođe dobro poslužiti, ako jednu tabletu rastvorite i sipate u vazu sa vodom za cveće. Da cveće duže ostane sveže dodajte u vazu kašiku-dve srebrne vode. Reč je o preparatu koji, zahvaljujući svojstvima srebra, ubija mikroorganizme, a kupuje se u apotekama. Srebrna voda će sprečiti razmnožavanje bakterija i ostalih mikroorganizama, sačuvati svežinu vode u vazi, a time i svežinu cveća.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Nikola Davidović

Avatar photo
Oduvek sam tražio odgovore na hiljadu - kako... Sada ih dajem!

SLIČNO

Kako se klasifikuje paradajz

Kako se klasifikuje paradajz

Solanum lycopersicum, ili jednostavno rečeno „paradajz”, poznat je širom sveta zbog svoje rasprostranjene upotrebe u …

3 komentari

  1. Avatar photo

    Konacno mi je jasno zasto moje cvece ne traje dugo! Pa skoro sve sam pogresno radila :(
    Tri puta sam se vracala da procitam :)

  2. Avatar photo

    Stvarno dobar clanak… Hvala na savetima :)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *