Kako se prave cvetni aranžmani

Cveće možete da aranžirate u različitim stilovima u zavisnosti od mesta gde ćete staviti aranžman, od vaze (suda) u kojem će ono stajati i od prilike za koju ćete ga napraviti. Ima veoma puno raznog vrsta cveća koje možete koristiti za različite cvetne aranžmane, od kojih su najpopularnije na celom svetu ruže, karanfili, hrizanteme, lale i gerberi. Ali pre nego što naučite da ih aranžirate, morate prvo naučiti neke osnovne stvari. Slede saveti kako da pravite cvetne aranžmane.

cvetni aranzmani

Kako napraviti cvetne aranžmane

  1. Cvetni aranžmani se dele na nekoliko stilova. Postoje horizontalni aranžmani koji se obično prave za ukrašavanje sredine stola. Postoje i vertikalni aranžmani koji su visoki i uski. Ali najčešće se prave u trougaonim, ovalnim i okruglim oblicima i mogu biti mali i veliki. Takođe ćete videti aranžmane u obliku mladog meseca, slova S, kao i minimalističke aranžmane.
  2. Postoje tri kategorije cveća koje se koristi u aranžmanima. U prvu kategoriju spada „linijsko cveće“ koje se sastoji od cvetova ili od listova. „Linijsko cveće“ je obično visoko (dugačko) i ono daje aranžmanu visinu, ravnotežu i širinu. Pomešajte ovo cveće sa masivnijim (većim) cvetovima. To su veliki cvetovi, koji su uglavnom okruglog oblika i stoje po jedan na svakoj stabljici. Takođe se zovu i glavni cvetovi jer daju volumen i svojom bojom najviše privlače pažnju u svakom aranžmanu. Da biste svom aranžmanu dali malo potpuniji i „mekši“ izgled, stavite i cveće koje popunjava prostor. To su uglavnom stabljike sa puno sićušnih cvetova.
  3. Ako koristite vazu ili posudu koja je veoma široka, i teško vam je da zadržite cveće da se ne pomera, pokrijte njen vrh mrežastom žicom. Ako to nemate kod sebe, možete koristiti samolepljivu traku da biste napravili model mreže na vrhu vaze. Stavite cveće i listove u prostor između mreže i tako će vam cveće stajati na mestu.
  4. Središnje cvetove u većini aranžmana treba da isečete tako da budu visoki najmanje kao dve visine vaze ili posude koju koristite. Ostalo cveće treba da bude iste visine. Stabljike treba da isečete pod oštrim uglom koristeći oštar nož. Izbegavajte da koristite makaze, jer one mogu da oštete stabljiku i na taj način spreče cvet da uzima vodu. Uvek isecite stabljike neposredno pre nego što ih spustite u vodu ili specijalnu penu za cveće. Ranije isečene drške će se osušiti i neće moći da uzimaju vodu, što će skratiti život cveća u vašem aranžmanu.
  5. Ako aranžirate cveće u vazi, vodite računa o tome da koristite čistu vazu i svežu vodu. Odstranite sve lišće koje bi bilo potopljeno u vodi. Prvo stavite listove i cveće koje popunjava prostor, nameštajući njihove stabljike jedne preko drugih da bi bile potpora drugom cveću. Aranžirajte cveće od ruba vaze ka centru, stavljajući najviše cvetove u sredinu.
  6. Počnite tako što ćete listove prvo stavljati u sredinu specijalne pene za cveće, a zatim oko nje, kada pravite centralne stone aranžmane. Stavite najviše cvetove u centar, a ostatak cveća u oblik lepeze, vodeći računa o tome da je podjednako raspoređeno sa svih strana. U uglove stavite kraće cvetove i ispunite praznine cvećem za popunjavanje prostora.

Ovo su osnovni koraci u pravljenju cvetnih aranžmana. Naučite kako da kombinujete boje i birate komplementarno cveće. Poznavanje značenja različitog cveća biće vam od koristi kada ga aranžirate za specijalne prilike.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Goran Krstović

Avatar photo
Za mene kažu da sam samouk. Obožavam kućne majstorije i sve što je potrebno napraviti po principu Uradi sam, pa mi se zato ovaj sajt jako dopada.

SLIČNO

Kako se klasifikuje paradajz

Kako se klasifikuje paradajz

Solanum lycopersicum, ili jednostavno rečeno „paradajz”, poznat je širom sveta zbog svoje rasprostranjene upotrebe u …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *