Kako gajiti džinovski suncokret

Možda niste poljoprivrednik i nemate fabriku jestivog ulja, ali želite da imate jedno veliko „Sunce“ u svom dvorištu ili na terasi. Želite da imate u izobilju pečeni suncokret za grickanje… Zašto da ne? Možete to sebi priuštiti. Suncokret je jednogodišnja biljka koja uspeva na našim prostorima. Nedavno je postala popularna vrsta Kong. To je džinovski suncokret koji dostiže visinu i do 170 cm. Za njega je karakteristično da na jednoj stabljici niče više od jednog cveta, tako da na malom prostoru možete imati ogromni veseli buket.
suncokret

Kako gajiti džinovski suncokret

  1. Nabavite seme u poljoprivrednoj apoteci ili naručite preko interneta.
  2. Pronađite komad čiste suve zemlje izložen suncu i imajte u vidu prostor koji će biljka zauzimati kada bude porasla i sazrela. Iskopajte rupu duboku nekoliko centimetara, spustite seme i zagrnite zemljom. Djubrivo možete saviti ali ne preterujte. Zalivajte mesto u narednih 14 dana.
  3. Ako želite više stabljika proces sejanja ponavljajte na udaljenosti od metar ipo.
  4. Kada stabljike krenu u visinu biće potrebno da ih poduprete kočićima. Ako to ne učinite, savijaće se i izgledaće kao žbun. No, na stranu izgled, ne želimo da nam se biljke polome pre nego što cvetaju i rode.
  5. Obratite pažnju na korov. Za vaše ograničene potrebe verovatno će biti dovoljno da ga povremeno počupate oko svake suncokretove stabljike, ali možete se, takođe raspitati u poljoprivrednoj apoteci koju vrstu herbicida da upotrebite.
  6. Biljne vaši, puževi i ostale male napasti morate redovno skidati sa velikih listova suncokreta. Pčele uglavnom oprašuju suncokret i njih nećete ometati.
  7. Vreme sazrevanja suncokreta je oko 70 dana. Kada se to desi suncokretov plod treba sušiti. Možete s njim postupiti na dva načina. Možete suncokrete ubrati sa stablikom i okačiti naopako da se osuše. Tako osušeni suncokreti služiće vam kao dekoracija.
  8. Drugi način je da prekrijete cvetove najlonom ili papirom dok su još u zemlji. Tako ćete plod zaštititi od ptica dok se bude sušio. Nakon nekoliko dana otkinite krunice i trenjem jedne o drugu odstranite plodove suncokreta. Ove plodove kasnije pečete za jelo ili čuvate kao seme za naredno sejanje.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

makemyday

Avatar photo
Olovka piše srcem!

SLIČNO

Kako se klasifikuje paradajz

Kako se klasifikuje paradajz

Solanum lycopersicum, ili jednostavno rečeno „paradajz”, poznat je širom sveta zbog svoje rasprostranjene upotrebe u …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *