Kako saditi ruže

Pre nego što se odlučite saditi ruže u svoj vrt, znajte da su njoj još stari Grci dali titulu kraljice cveća. Taj cvet je krasio Veneru i Afroditu.
Ruža ima bezbroj, preko 10.000 vrsta i bilo bi zbunjujuće krenuti u detaljisanje i sve podele na koje se one mogu razvrstati. Naš predlog pri izboru je da odete u najbliži rasadnik, tokom maja i juna, vidite uživo kako koja vrsta izgleda i zapišete njihova imena. Zatim u jesen odete po one koje su vam se najviše svidele, i zasadite ih.
Ruže nemojte birati samo po boji, već obratite pažnju i na njihov rast. Delimo ih u nekoliko grupa: patuljaste puzavice, stablašice i hibridne. Hibridnih danas ima bezbroj vrsta i većina ljudi na ime ruža prvo pomisli na njih.

Kako saditi ruže

Ruže možete saditi u proleće i u jesen. U oba slučaja najvažnije je dobro pripremiti zemlju. Bitno je da zemlju dobro isitnite i u rupu ubacite đubrivo, naročito stajsko. Zatim trebate staviti sloj zemlje pa tek onda sadnicu. Poželjno je da dodate i treseta, a ukoliko imate i komposta njega možete staviti direktno uz biljku.
U cvećarama možete kupiti i tresetni supstrat koji stavljate uz koren.

Posle svega toga ružu treba dobro zaliti. Birajući mesto za ruže obratite pažnju da ih ne postavite negde gde nećete moći da uradite odvodnjavanje.
Razmak između ruža može biti oko 0,5 metara mada i to zavisi od sorte. Ono što je potrebno je da to mesto gde zasadite ruže ima bar 5 sunčanih sati dnevno.

Pre sadnje dobro pogledajte sadnicu i makazama joj odsecite sve oštećene delove korena ili nadzemnog dela. Korenje držite u vodi nekoliko sati pre sadnje. Ružu posadite tako da mesto kalemljenja bude odmah ispod površine zemlje.

Ruže treba redovno zalivati, ali ne po lišću. Precvetale cvetove redovno režite. Nažalost, napadaju ih mnoge bolesti i štetočine. Najčešće su to lisne vaši, savijači listova, gusenice i ose a od bolesti to su pepelnica, rđa i crna pegavost. Za sve te bolesti postoji lek u dobro opremljenim apotekama. Imajte na umu da su dobro negovane i pravilno gajene ruže vrlo otporne i da im nije neophodna česta primena hemije.
Sorte birate sami ali uvek pazite na to da ruže moraju dominirati prostorom, jer ipak su one kraljice cveća. Pred zimu i hladne dane ih obavezno treba zaštiti od mrazeva. Dovoljno je da oko korena stavite treset ili kompost a zatim suvo lišće i granje od četinara. U proleće sve to sklonite, okopajte ih i orežite.
Većina ruža će vas već u maju očarati prelepim cvetovima, kao nagradu za vaš trud oko njih…

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Goran Krstović

Avatar photo
Za mene kažu da sam samouk. Obožavam kućne majstorije i sve što je potrebno napraviti po principu Uradi sam, pa mi se zato ovaj sajt jako dopada.

SLIČNO

rezano cvece

Kako održati svežinu rezanog cveća

Ako Vas je neko obradovao prelepim buketom, ili ste cveće ubrali u svojoj bašti, sigurno …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *