Kako započeti baštu

Kako započeti baštuŽelite započeti sopstvenu baštu a ne znate kako? U ovom tekstu ćemo vam pomoći u tome. Baštovanstvno je jedan od najpopularnijih hobija u Americi. Ukoliko ste se tek odnedavno uselili u kuću i želite da vidite u čemu je draž svega toga, evo par saveta o tome kako možete započeti svoju baštu.

1) Počnite sa malom baštom. Odaberite osunčani deo vašeg dvorišta površine 5×5. Baštovanstvno može da bude frustrirajuće ukoliko se odlučite za prostor koji je veći od onog koji ste planirali.

2) Pre nego što započnete bilo šta, uklonite sav korov iz bašte. Korov ima osobinu da se stalno iznova pojavljuje, tako da znate šta možete da očekujete. Izvadite ga čim ga ugledate.

3) Prevrnite zemlju lopatom kako bi je omekšali. Ukoliko vam je zemlja tvrda, cveću će biti teže da izraste. Ukoliko imate tvrdu zemlju u dvorištu, polijte je vodom dan pre okopavanja bašte kako bi je omekšali. Stavite neko gnojivo pre mešanja i dobro je pomešajte pre zasada.

4) Polijte pripremljenu zemlju pre nego što zasadite cveće. Korenje cveća nikada ne bi smelo da dođe u kontakt sa suvom podlogom.

5) Opredelite se za sadnju cveća koje ste uzeli iz odgajivačnice, pre nego za sadnju semeni. Za potonje će vam biti potrebno veće iskustvo. Za početnika je bolje saditi manje biljke.

6) Opredelite se za biljke koje dobro uspevaju na podneblju u kom živite. Egzotične biljke sačuvajte za kasnije periode vaše baštovanske ‘karijere’. Konsultuje lokalnu instituciju za uzgoj raznih vrsta biljaka za one biljke koje dobro uspevaju na vašem podneblju.

7) Navodnite zemlju odmah po zasadu biljaka kako bi slegli zemlju oko istog. Nemojte dodavati đubrivo pre nego što vidite mladice.

8) Uživajte! Praćenje rasta vaših biljaka je jedna od zanimljivijih stvari kod baštovanstva.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Goran Krstović

Avatar photo
Za mene kažu da sam samouk. Obožavam kućne majstorije i sve što je potrebno napraviti po principu Uradi sam, pa mi se zato ovaj sajt jako dopada.

SLIČNO

rezano cvece

Kako održati svežinu rezanog cveća

Ako Vas je neko obradovao prelepim buketom, ili ste cveće ubrali u svojoj bašti, sigurno …