Kako voda utiče na organizam

U sastavu našeg organizma voda čini 60%. Čovek ima najveći sadržaj vode u telu kad se rodi – oko 70%. Voda za piće donosi brojne dobrobiti po naše zdravlje, i zbog toga je treba unositi što češće u toku dana. Ona nam pomaže da ostanemo zdravi jer sadrži dosta vrednih minerala i nutrijenata koji su nam potrebni da bi naš organizam funkcionisao normalno. Najviše vode ima u mozgu, krvi i plućima. Kako organizam, i kad mirujemo, sprovodi na hiljade metaboličkih procesa, potrebe za vodom su stalne, jer u telu ne postoji skladište vode. Pošto se voda stalno izlučuje, potrebno je stalano unositi je u naš organizam. Nedovoljan unos vode može dovesti do umora, glavobolja i slabijih mentalnih sposobnosti. Od svih hranljivih materija, voda je organizmu najpotrebnija, pa ne čudi podatak da nedostatak vode može uzrokovati prekid života za svega nekoliko dana.
voda

Kako voda utiče na organizam

  1. Dehidratacija – Pravovremeni unos vode je osnova prevencije dehidratacije i omogućava pravilno funkcionisanje organizma. Dehidratacija nije samo gubitak vode, već i magnezijuma, kalcijuma, natrijuma, hlora… Simptomi dehidratacije su slabost u mišićima, glavobolja, pospanost ili umor, nesvestica, suve usne, žeđ i loša fizička kondicija. Kako bi izbegli ove simptome, nemojte da čekate da ožednite, to znači da je vaš organizam već dehidrirao. Dehidracija dovodi do povećanja gustine krvi što smanjuje dotok kiseonika do mišića što dalje izaziva umor i bol u zglobovima prilikom napornog vežbanja.
  2. Hidratacija – Unesite tečnost pre, u toku i nakon velikih fizičkih napora. Naš organizam luči dosta vode kada se naprežemo (vežbamo, bavimo se sportom…), tako da je potrebno konzumirati vodu kako ne bi osetili slabost, umor ili nesvesticu. Svakodnevno naš organizam u proseku izluči 2.5 litara vode, pa je svakog dana potrebno uneti minimum 1.5 litar vode, kako bi održali balans. Popijte dve čaše vode po buđenju jer ćete tako ˝probuditi˝i aktivirati unutrašnje organe, dok voda pre jela pomaže bolju probavu.
    Čaša vode pre spavanja – Čaša vode pre spavanja će nam držati nivo tečnosti u organizumu na zadovoljavajućem nivou sve do jutra, kada je opet potrebno uneti vodu. Tokom noći, dok spavamo, naši organi koriste vodu, a mi nismo u mogućnosti da je nadomestimo sve do jutra, pa će čaša vode pre odlaska u krevet to uraditi za nas. Za vreme sna voda ima vremena da dospe u sve delove vašeg tela. Nemojte dozvoliti da se vaš organizam muči tokom noći. Kada popijete vodu pre odlaska u krevet vaši hormoni, nivo energije, mišići i zglobovi dolaze u ravnotežu. To nam pomaže da se opustimo a ujutro se osećamo odmorno i podmlađeno. Naučnici su dokazali da čak čaša vode pred spavanje smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara.
  3. Detoksikacija – Ako ne unosimo vodu u dovoljnim količinama (oko 1.5 – 2.5 litra dnevno), neće biti ni detoksikacije, čišćenja creva i smanjenja holesterola. Dnevno eliminišemo iz organizma bar dva litra vode, tako se i oslobađamo toksina. Ako ne konzumiramo vodu, telesne tečnosti će biti pune toksina, masti i ˝otpada˝, a to umara bubrege i čini nas večito izcrpljenim.
    Voda za gubitak težine – Kod smanjivanja telesne težine, sav posao topljenja i odnošenja viška masti obavlja voda, isto kao sa toksinima. Sagorevanje masnih naslaga zahteva dovoljne količine vode da bi efikasno funkcionisalo, jer dehidratacija usporava taj proces. Sagorevanje kalorija stvara toksine, koje izbacujemo upravo vodom. U vodi nema šećera, pa joj i zato treba dati prednost u odnosu na sokove i druge napitke.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Nikola Davidović

Avatar photo
Oduvek sam tražio odgovore na hiljadu - kako... Sada ih dajem!

SLIČNO

vitamin c

Kako vitamin C utiče na naš imunitet

Vitamin C igra glavnu ulogu u stvaranju kolagena, koji je važan za rast i obnavljanje …

2 komentari

  1. Avatar photo

    hvala za odgovor na pitanje moje ćerke,kako voda može da bude bude bolja od soka kad je besplatna.eto mentaliteta današnje dece koji uče u školi.inače ona je 3.razred.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *