Kako pobediti nesanicu

Nesanica iliti insomnija je poremećaj sna. Njene „žrtve“ se nejčešće žale na dva problema: ili ne mogu da zaspe uopšte ili uspeju da se uspavaju ali se često bude i ne mogu opet da se uspavaju pa se satima prevrću po krevetu. Nesanica vodi u veliku psihičku i fizičku iscrpljenost i smanjuje koncentraciju. Ukoliko potraje duže vreme ona može da postane hronična i dovede do trajnog gubitka sna, a to dalje može da ugrozi mozak, srce i pluća. U posledice lošeg sna ubrajaju se i: ubrzavanje procesa starenja, razdražljivost, nervoza, iscrpljenost, depresija, želja za kaloričnom hranom, veća osetljivost na bolove. Ukoliko i vi noćima ne spavate, prevrćete se po krevetu i očajni ste zbog toga, imamo dobru vest za vas jer za vašu „boljku“ ima leka.
nesanica

Kako pobediti nesanicu

Biljke koje pozitivno utiču na san. Lek za nesanicu ne mora da tražite u apoteci među lekovima za smirenje koji će vam doneti samo zavisnost. Umesto toga, posetite biljnu apoteku i snabdite se sledećim biljkama:

Valerijana – pola sata pre spavanja uzmite par kapi valerijane razmućene u čaši vode ili na kocki šećera. Možete skuvati i čaj od ove biljke a postoje i kapsule na bazi korena valerijane. Ova biljka dokazano smiruje.

Lavanda – nekoliko kapi eteričnog ulja lavande stavite u posudicu sa toplom vodom koju ćete držati blizu kreveta, a u zimskom periodu istu možete staviti na TA peć, pa će mirisna voda isparavati i stvoriti prijatan miris u celoj sobi. Ulje lavande možete i nakapati na jastučnicu.

Jasmin – nekoliko kapi ulja jasmina stavite na ručne zglobove pa ćete lakše zaspati. Ovo je takođe biljka kojoj se pripisuju umirujuća svojstva.

Napravite čajnu mešavinu protiv nesanice: 50 gr. odoljena, 10 gr. matičnjaka, 10 gr. divljeg pelina, 10 gr. vreska, 10 gr. lazarkinje, 10 gr. majčine dušice. 3 kašike ove mešavine prelijte sa 4 dl ključale vode, ostavite da odstoji 2 sata, procedite i čaj zaslađen medom pijte ujutru i uveče po jednu čašu. Ako vam ovo deluje suviše komplikovano, raspitajte se u biljnoj apoteci – oni imaju sjajan izbor gotovih mešavina protiv nesanice.

Kamilica, lipa, majčina dušica – po 50 gr. suvih cvetova ovih biljaka stavite u staru najlon čarapu ili lanenu kesicu. To stavite u kadu i prelijte vrelom vodom, a potom dodajte onoliko vode koliko je potrebno da vam celo telo bude u vodi. Za vreme kupanja povremeno kesicu iscedite rukom. Ova kupka će vas opustiti i ugrejati, a prijatna isparenja biljki koja udišete pomoći će vam da lakše utonete u san.

Ishranom protiv nesanice
Postoje mnoge namirnice koje povoljno utiču na san, a među njima su:

Banane – bogate su magnezijumom a on je poznat po tome što opušta mišiće.

Bareni krompir – lak je za varenje pa u večernjim časovima neće opteretiti vaš stomak.

Kivi – odnedavno je otkriveno da kivi, kao i ostale namirnice bogate antioksidansima mogu mnogo toga da učine u borbi protiv nesanice. Kivi sadrži veliku količinu serotonina, hormona koji služi kao neurotransmiter. Ali, budite oprezni sa kivijem. Jedite ga najmanje tri sata pre spavanja. Ananas vam takođe može pomoći kod ovog problema.

Jabuka – nutricionisti preporučuju da se svako veče pred spavanje pojede jedna jabuka jer pored toga što su odlične za san, zdrave su i za zube.

Ovsene pahuljice – one su bogate melatoninom, hormonom koji je odgovoran za san. Prelijte ih mlekom, dodajte malo meda i dobićete ukusnu večeru koja će biti uvod u lep i miran san.

Preko dana u ishranu uključite sir, belance, belo meso, integralne žitarice, pirinač, mahunarke (pasulj, grašak), ribu, testenine i suvo voće.

Hrana za izbegavanje. Ne kažemo da ovu hranu izbegavate uopšte u ishrani, samo obratite pažnju da ove namirnice jedete preko dana, a izostavite ih kad je priprema večere u pitanju.

U večernjim satima pre svega izbegavajte napitke koji sadrže kofein. To nije samo kafa, već i čokolada (što tamnija, to više razbuđuje), kakao, energetski napici, koka kola, orasi, indijski, ruski, zeleni i kineski čaj.

Slana jela i grickalice kao što su čips, kokice, slani štapići sadrže velike količine soli koja vezuje vodu i aktivira nervni sistem i narušava san.
Od začina za večeru uštedite na origanu, ruzmarinu, cimetu, muskantnom oraščiću.

Pored ishrane za dobar san neophodna je i „higijena spavanja“. To znači da bi svaki dan trebalo da budemo fizički i mentalno aktivni. Šetajte u toku dana, ili se umorite nekim sportom ili bilo kojom aktivnošću. Poslovi oko bašte i cveća obezbediće vam da budete na vazduhu, a ujedno i opuštaju.

Pokušajte da svake večeri odlazite u krevet u otprilike isto vreme. Tako ćete stvoriti rutinu i telo će posle nekog vremena samo prepoznati kada je vreme za spavanje.

Posle 20 h ne pričajte o teškim temama, ne čitajte vesti, isključite internet i televizor. Ukoliko ipak odlučite da veče provedete pred TV ekranom izaberite neku komediju, izbegavajte akcije i trilere, rijaliti emisije. Emisije o životinjama su kao stvorene da vas uvedu u miran san, jer gledajući životinje se opuštamo, a glas naratora zvuči kao uspavanka.
Ako volite da čitate, činite to pred spavanje. Odaberite neko lako, opuštajuće štivo i uživajte. San će doći.

Dobro provetrite prostoriju u kojoj spavate. Poželjno je da temperatura u spavaćoj sobi bude malo niža u odnosu na ostale prostorije u kući.

Neka istraživanja su pokazala da i boje mogu uticati na san, a kao najdelotvornija navodi se plava. Ukoliko ne želite da menjate boju zidova, navucite plave zavese ili kupite plavu posteljinu.

Izbacite sat iz spavaće sobe. On će vas samo podsećati na to koliko je vremena prošlo od kako ste legli u krevet a niste se uspavali, i tako će vam pojačati nervozu zbog nesanice.

I poslednje, ali ne i manje važno, ne opterećujte se što ne možete da zaspite. To će vas samo uvesti u začarani krug nesanice.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Zorica Mladenović

Avatar photo

SLIČNO

sunce organizam

Kako sunce utiče na naš organizam i kožu i kako se zaštititi

Sunce sve jače i jače greje i treba ga se čuvati. Iako svi jedva dočekamo …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *