Kako protumačiti promene na koži

Koža je ogledalo našeg zdravlja i promene koje opažamo na njoj ne treba zanemariti. Na koži se ispoljava reakcija na sve što je okružuje, na ishranu i kozmetičke preparate, ali i upozorenje na ozbiljne poremećaje.
promene na kozi

Kako protumačiti promene na koži

  1. Ukoliko imate bubuljica na licu to može da ukazuje da vam ne odgovaraju neki kozmetički preparati koje koristite. Takođe mnoge žene sa masnom i mešovitom kožom pate od bubuljica zbog pojačane hormonske aktivnosti, a često i zbog stresa. U tom slučaju izbegavajte masne kreme, ne koristite preparate za šminku koje sadrže ulje, radite pilinge makar jednom nedeljno. Ukoliko je situacija dramatičnija obratite se dermatologu.
  2. Ako su vam kapci otečeni ujutru, posle buđenja uzrok tome može biti zastoj limfne tečnosti. Ako otoci opstaju i tokom dana i oseća se svrab, najčešće je to posledica iritacije izazvanih kozmetičkim preparatima. Otoci na kapcima mogu ukazivati i na poremećaje u radu bubrega ili štitne žlezde.
  3. Koža oko očiju je dosta tanka, skoro prozirna i ako nije dovoljno snabdevana kiseonikom postaje tamna. Posle neprospavanje noći to je sasvim normalna pojava, ali tamni kolutovi očiju mogu da budu znak i poremećaja u metabolizmu masti.
  4. Prošireni kapilari se ne ispoljavaju samo na licu već i na nogama što je znak slabosti vezivnog tkiva i vena. U slučajevima izrazitog crvenila trebalo bi isptiti i stanje vena.
  5. Od izbijanja crvenih fleka uglavnom pate žene u stresnim situacijama, pogotovo ako imaju tanku kožu. Naravno uzrok može biti i reakcija na kozmetičke preparate.
  6. Ispucali uglovi usana se javljaju često kao reakcija na pastu za zube ili ruž, a vrlo često iz navike da jezikom se često prelazi preko uglova usana. Uzrok može biti i hrana koja sadrži mnogo kiselina, ili nedostak minerala, odnosno vitamina. Može da se radi i o gljivičnoj infekciji.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Ema Nikolic

SLIČNO

sunce organizam

Kako sunce utiče na naš organizam i kožu i kako se zaštititi

Sunce sve jače i jače greje i treba ga se čuvati. Iako svi jedva dočekamo …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *