Kako sunce utiče na naš organizam i kožu i kako se zaštititi

Sunce sve jače i jače greje i treba ga se čuvati. Iako svi jedva dočekamo prvo sunce i tople dane ipak trebamo biti obazrivi, jer vas mogu uhvatiti toplotni grčevi, a takođe od sunca strada i koža.
sunce organizam

Kako sunce utiče na naš organizam i kožu i kako se zaštititi

  1. Fizički napori na jakom suncu mogu i te kako da vam iskomplikuju život. Zato trebate biti jaku umereni i oprezni u fizičkim aktivnostima sve dok se organizam ne privikne na visoke temperature.
  2. Toplotni grčevi nastaju kao posledica fizičkog napora i visoke temperature. Najčešće se javljaju u nogama al često mogu da se jave i u rukama a može da strada i stomak. Grčevima su najviše podložne osobe koje se dosta znoje zbog toga što tada gube tečnost i so.
  3. Kada neko doživi toplotni grč najpre ga treba skloniti sa sunca i nadoknaditi mu izgubljenu tečnost. Pića nikako ne smeju da budu gazirana, slatka ili previše hladna.
  4. Sve ovo može da se uradi ukoliko je osoba zdrava. Srčani bolesnici, kao i osobe koje drže dijetu moraju odmah da se jave lekaru. Kod lekara moraju i drugi ukoliko grčevi traju duže od pola sata.
  5. Takođe sunce dosta loše utiče i na kožu. Iako je većina ljubitelja sunčanja uglavnom upoznata sa negativnim posledicama sunčevih zraka koje mogu ostaviti na koži zbog tankog ozonskog omotača, mnogi od njih se ne obaziru na to i to sve zarad preplanulog tela.
  6. Dolazi do suve i naborane kože, hiperpigmentacije pa čak i rizika od pojave raka, odnosno melanoma kože. Dermatolozi često upozoravaju da sredstva za sunčanje ne predstavljaju dovoljnu zaštitu već samo delimičnu.
  7. Tako da ukoliko ste veliki ljubitelj sunčanja, potrudite se da svoju kožu najpre dobro zaštitite.
  8. Izbegavajte sunčanje u periodu od jedanaest do tri kada je intenzitet zračenja najveći. Posebnu pažnu bi trebalo da obrate osobe koje uzimaju lekove. Tako na primer tablete za regulisanje krvnog pritiska, sredstva za kontracepciju i antibiotici povećavaju osetljivost kože na štetno sunčevo zračenje.
  9. Pojedine vrste hrane takođe mogu da izazovu pojavu tamnih fleka. Celer, limun, peršun sadrže takve sastojke da u dodiru sa suncem mogu biti štetni za ljudski organizam.
  10. Preterano izlaganje suncu je prvi faktor razvoja melanoma. Visokom riziku za dobijanje tumora kože izložene su pre svega osobe svetle puti, očiju i kose, kao i ljudi sa velikim brojem mladeža, ranim opekotinama u detinjstvu i genetskom predispozicijom.
  11. Na melanom treba da se posumnja u slučaju da dođe do promena na površini i obliku kože ili neuobičajenih boja.
  12. Prilikom sunčanja obavezno se naoružajte losionom sa visokim zaštitnim faktorom. Nanosite ga u debljem sloju i to dvadeset minuta pre sunčanja. Zaštitu obnavljajte svakih sat i po jer joj odeća, znojenje i prašina umanjuju dejstvo. Posebnu pažnju posvetiti usnama, ušima, temenu glave i stopalima jer se često zaborave.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Ema Nikolic

SLIČNO

vitamin c

Kako vitamin C utiče na naš imunitet

Vitamin C igra glavnu ulogu u stvaranju kolagena, koji je važan za rast i obnavljanje …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *