Kako vitamin C utiče na naš imunitet

Vitamin C igra glavnu ulogu u stvaranju kolagena, koji je važan za rast i obnavljanje ćelija tkiva, vena, kostiju i zuba. Ubrzava procese zarastanja rana i opekotina, zaustavljanje krvarenje desni. Uz njegovu pomoć se smanjuje holesterol u krvi.
vitamin c

Kako vitamin C utiče na naš imunitet

Dokazano je da vitamin C jača i štiti naš imunitet i tako nam pomaže u borbi protiv infekcija. Zato je potrebno unositi dovoljnu količinu vitamina C u organizam. Na taj način funkcije metabolizma se mogu odvijati ispravno, a naše zdravlje sačuvano.

Potrebno je da se ovaj vitamin uzima redovno jer ga organizam ne može čuvati na duži rok.

Ranije se preporučivalo veće količine vitamina C, međutim danas se ne preporučuje veća količina od 60 mg iz sledećih razloga:
1) zapaženo je da dugotrajno uzimanje velikih doza, a zatim nagli prestanak dovodi do stvaranja skorbuta (avitaminoze)
2) ako trudnice uzimaju veće doze, novorođenče može imati veće potrebe za vitaminom C
3) postoji rizik od stvaranja kalcijum-oksalata u bubrezima i žučnoj kesi
4) tablete vitamina C sadrže određene materije koje mogu dovesti do povećanja krvnog pritiska ali i da dovedu do dijareje.

Najbogatiji izvori vitamina C su šipak, južno voće i zeleno voće (paprika, kupus, paradajz, krompir).

U uslovima normalne ishrane ne dolazi do deficita vitamina C jer čovek iz voća i povrća zadovoljava 90% potreba. U nepovoljnim uslovima života može doći do deficita usled dugotrajnog neunošenja svežeg voća i povrća.

Hipervataminoza je delimičan nedostatak vitamina C, koji se manifestuje gubitkom apetita, umorom, nervozom, bolovima u mišićima, zglobovima, gubitkom telesne težine, suvom kožom i čestim prehladama.

Avitaminoza je potpuni nedostatak vitamin C. Svi gore navedeni simptomi su još izraženiji. Ukoliko se taj deficit ne leči dolazi do krvarenja po koži, organima, što može da dovede do iznenadne smrti.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija
Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Ema Nikolic

SLIČNO

sunce organizam

Kako sunce utiče na naš organizam i kožu i kako se zaštititi

Sunce sve jače i jače greje i treba ga se čuvati. Iako svi jedva dočekamo …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *