Kako ublažiti simptome gihta

Giht je jedna od najstarijih ljudskih bolesti. To je metaboličko oboljenje i obično nastaje kao razultat prekomernog uzimanja hrane bogate purinom. Obično se naziva „bolest bogatih“. Giht je u stvari vrsta upale zgloba koja nastaje kao posledica sekrecije kristala mokraćne kiseline. Od ove bolesti češće obolevaju muškarci. Dobra vest je da se simptomi gihta mogu ublažiti pravilnom ishranom.

giht

Kako ublažiti simptome gihta

  1. Osoba može imati genetske predispozicije za nastanak gihta. Dugotrajna upotreba pojedinih lekova može uzrokovati bolest. Bubrežni bolesnici imaju veći rizik da se razbole od gihta. Ali bolest se najčešće javlja kao posledica prekomernog konzumiranja alkohola i hrane bogate purinom. Najveća koncentracija purina nalazi se u crvenom mesu, iznutricama, pojedinim vrstama masne ribe i morskim plodovima, kao i u alkoholu (naročito u pivu).
  2. Namirnice koje treba izbegavati ili potpuno izbaciti iz ishrane: crveno meso, piletina, sve vrste iznutrica, mesne prerađevine. Izbegavajte sledeće vrste riba: sardine, haringe, skušu i plodove mora (naročito ostrige i rakove). Izbegavajte celovite žitarice, šećer i slatkiše. Neke vrste povrća izbacite iz ishrane: artičoke, karfiol, spanać, grašak i pasulj. Ne konzumirajte alkohol, gazirana pića i kafu.
  3. Namirnice koje slobodno možete jesti ako patite od gihta:
    Jedite male količine teletenine i piletine, kada god je moguće meso zamenite sa jajima. Slobodno konzumirajte mleko i jogurt od obranog mleka, kravlji sir i srednje masne sireve, kiselu pavlaku i buter. Koristite biljna ulja (naročito maslinovo ulje). Možete jesti sve vrste voća, sušeno voće, kompote koštunjavo voće (orahe, bademe, lešnike…) Od povrća, najbolje je konzumirati šargarepu, repu i cveklu. Dnevno pojedite maksimalno 150 grama hleba, uključujući pšenični hleb i tost hleb. Izbegnite kukuruzni i raženi hleb. Slobodno jedite makarone, pirinač i kuvani krompir. Dnevno pojedite najviše 50 grama meda ili šećera. Od žitarica, najbolje je konzumirati ječam, pšenicu i ovas.
  4. Tokom dijete za giht popijte dnevno najmanje 3 litra tečnosti. To će ubrzati izbacivanje viška tečnosti iz organizma. Alkohol ograničite na jednu čašu vina dnevno.
  5. Ovakav način ishrane poboljšava varenje i smanjuje bolove u zglobovima.
  6. Narodni lekovi protiv gihta:
    Šaka trešanja ili višanja je jedan od najboljih lekova u borbi protiv ove bolesti.
    Kombuha takođe daje odlične rezultate. Konzumirajte sok od šargarepe.
  7. Odličan prirodni lek protiv gihta je sok od celera. Pravi se na sledeći način: oljuštite 500 grama celera, iscedite sok, pa dodajte malo limunovog soka. Popijte svež sok.
  8. Još jedan dobro poznat borac protiv gihta je i lovorov list. Iseckajte 5 lovorovih listova. Prelijte sa pola litra ključale vode, pa kuvajte još 5 minuta na umerenoj temperaturi. Neka odstoji preko noći. Sutradan, popijte celu količinu napitka, u pauzama. Ovaj napitak uzimajte 3 dana. Sledeći tretman ponovite tek za 6 meseci.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Dragana Džajević-Zlatičanin

Avatar photo

SLIČNO

gliste

Kako lečiti gliste

Zaraza creva dečijim glistama je veoma često uzrok analnih infekcija kod dece. Međutim, gliste nisu …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *