Kako ostaviti cigarete

Kako ostaviti cigareteU našoj zemlji, prema poslednjim statistikama, više od polovine muškaraca i trećina žena su duvanski zavisnici. Mnogi od njih se pitaju kako ostaviti cigarete. Jedna od takozvanih pošasti novog doba je upravo duvan, koji šteti, kako pušačima, tako i njihovoj okolini. Novim zakonima, koji propisuju stroge kazne za pušače, država je rešila da krene u borbu protiv ovog poroka. Međutim, našu borbu protiv duvana vodimo mi sami, sopstvenom snagom volje i karakterom.

Pre svega, potrebno je odrediti prioritete u životu. Da li stvarno želimo ceo život da šetamo žute zube i nokte, sivkast ten, neprijatan miris u kosi i odeći, ili da budemo zdravi, lepi i prvenstveno, da više nemamo potrebu za cigaretom?

Kako ostaviti cigarete

  1. Neočekivana odluka. Najbolje odluke u životu se uglavnom donose na prečac. Presecite, i recite sebi ‘od sutra više neću pušiti’. Dokažite da ste karakter, nebitno koliko godina ‘staža’ imate iza sebe.
  2. Apstinencijska kriza. Kao i kod svake zavisnosti, i ovde se javlja period kriziranja, jer ipak nije lako naglo prekinuti i odvići organizam od nečega na šta je navikao dugi niz godina. Ali istrajte. Ukoliko vas zadesi kriza, popijte čašu vode, žvaćite žvaku, uzmite kockicu čokolade i snabdejte se ljutim bombonama, koje će vam doslovno ‘ubiti’ želju za nikotinom.
  3. Nikotinska alternativa. Ukoliko ste konačno doneli odluku, ali vam apstinencija za nikotinom baš i ne ide od ruke, i nisu vam dovoljne samo ljute bombone, kupite nikotinske flastere, i koristite ih prema uputstvu.
  4. ‘Ugojiću se’. Najveća zabluda, i najveći izgovor da se ne ostavi duvan. Istina je da će nam se apetit malo pojačati, jer se organizam ipak oporavlja i oslobađa nikotina, pa nam je potrebna dodatna energija. Ali da li će se neko ugojiti ili ne, ukoliko ostavi cigarete, ipak više zavisi od njegove snage volje i uma, i životnih navika.
  5. Podrška okoline. Najbitnija stavka, posle donošenja odluke. Istina, nije lako tek tako se osloboti cigareta, bilo podredno, bilo neposredno. Velika je šansa da se posle donošenja odluke o prestanku pušenja, nađete u društvu pušača. Možete pasti u iskušenje, međutim, nemojte to sebi dozvoliti. Ponovite u sebi razloge zbog kojih ste odlučili da ostavite duvan, i budite istrajni u nameri da ih ispunite. Objasnite krugu najbližih da će vam trebati njihova bezrezervna podrška, i da veruju u vas.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija
Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Jasna Marković

Avatar photo
Svojim iskustvom bih želela da pomognem drugima.

Jedan komentar

  1. Avatar photo

    Covek ce se sigurno ugojiti jedno 10 KG kada prestane da pusi.Ako je pre pusackog staza bio debeo,debeo ce i ostati dok ce oni osrednje tezine smrsati.Mrsaviji ljudi ce se sigurno ugojiti 10 kg kad prestanu da puse.Svima je poznato da cigareta gasi apetit.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *