Kako droga utiče na zdravlje čoveka

Razvoj i napredak civilizacijskih procesa, pored svojih dobrih, ima i loših strana. Osim što je poslednjih decenija došlo do ogromnog razvoja tehničkih i drugih dostignuća koji su nam unapredili i olakšali život, istovremeno je došlo i do razvoja nauke, pre svega hemije, što je za sobom povuklo stvaranje novih vrsta droga. Iako su se u početku biljke i supstance dobijene iz njih koristile isključivo u medicinske svrhe, danas su one dostupne svima, anjihovi efekti i posledice razarajuće ne samo za pojedinca, već i za celo čovečanstvo.
droga

Kako droga utiče na zdravlje čoveka

  1. Marihuana je danas najčešće konzumirana droga se pravi mešanjem suvog lišća, stabljika, cvetova i semenki indijske konoplje. U sebi sadrži oko 400 sastojaka, ali osnovni je THC koji dovodi do ćelijskih reakcija koje menjaju stanje svesti. Udeo THC-a u ovoj biljci je oko 3%. Iako se marihuana određuje kao „laka“ droga, ona je veoma opasna po zdravlje i sa sobom nosi određene rizike. Ona deluje na sve sisteme u ljudskom organizmu, a njeni efekti zavise od jačine THC-a koji je u njoj sadržan. Njen uticaj na mozak ogleda se u tome što THC oštećuje nervne ćelije koje su zadužene za pamćenje i menja način na koji mozak prima informacije. To dovodi do problema sa učenjem i pamćenjem, zaboravljanje, a može dovesti i do dezorijentisanosti. Pored ovog, redovnom upotrebom marihuane povećava se rizik od bronhitisa i upale pluća, a koncentracija katrana i karbon monoksida koji pušači marihuane unesu u sebe veća je tri do pet puta od one koju udahnu pušači duvana. Marihuana negativno utiče i na srce i krvni pritisak.
  2. Ekstazi ili MDMA je polusintetička psihoaktivna supstanca koja je zakonom zabranjena 1985., ali joj popularnost sve više raste na ilegaalnom tržištu. Konzumira se oralno ili ušmrkavanjem, a efekti traju oko dva sata. nakon uzimanja, ova droga uzrokuje rast krvnog pritiska i pulsa, Može dovesti do povišenja telesne temperature i lupanja srca. Štetne posledice MDMA su ogromne. Pored uticaja na srce i krvni pritisak, utiče i na apetit što može dovesti do gubljenja na telesnoj masi. Česte posledice su i poremećaji spavanja i pojava psihoze. Međutim, ekstazi nema samo trenutne posledic, nego oštećuje i genetski materijal. Osobe koje koriste ovu drogu mogu poremetiti i svoj mentalni sklop i patiti od depresije, strahova, autodestruktivnosti. Pošto MDMA deluje i na endokrini sistem, a pogotovo na hormon rasta, kod dece koja su konzumirala neke od derivata amfetamina može doći i do zastoja u razvoju.
  3. LSD je najjača sintetička halucinogena droga koja je bez boje i mirisa, a prvi put je proizvedena 1938. godine. Najčešće se uzima oralno, u vidu tableta ili nanet na kocku šećera ili papirić, ali se može koristiti i intravenski ukoliko je u tečnom obliku. Ne postoji fizička zavisnost od ove vrste droge, dok se psihička teško stvara, ali upotreba LSD-a može imati različite štetne posledice po zdravlje, a pre svega po psihu osobe. Efekti traju dugo, od 8 do 12 sati, a ispoljavaju se u vidu različitih halucinacija u zavisnosti od količine unete droge. Upotreba LSD-a može da dovede do depresije, anksioznosti i različitih reakcija organizma koje mogu osobu da dovedu i do samoubistva.
  4. Heroin je droga koja najbrže izaziva zavisnost. Spada u grupu opijata, a dobija se preradom opijumskog maka. Međutim, iako heroin u izvornom obliku dolazi kao kristalni prah bele boje, on se takav nikad ne nalazi na tržištu. Njemu se dodaju razne supstance pa od njih zavisi i boja heroina. Konzumira se ušmrkavanjem, pušenjem ili intravenski kada deluje gotovo odmah. Heroin deluje u tri faze gde početnu karakteriše euforija, zatim nastupa prijatan umor i na kraju padanje u san. Nakon buđenja, osoba je demotivisana, umorna, depresivna i željna nove doze. Pošto deluje na receptore u mozgu, heroin veoma lako izaziva i fizičku i psihičku zavisnost. Upotreba ove droge dovodi do nezaintereovanosti, gubljenja apetita i smanjenja telesne težine, otežava rad organa za varenje, a često rezultira i impotencijom i sterilitetom. Pored posledica upotrebe nesterilnih igala i drugog pribora, zavisnik od heroina propada i psihički, fizički, emotivno i socijalno.
  5. Kokain je dobija iz južnoameričke biljke Koka, a može se konzumirati ušmrkavanjem, pušenjem ili intravenski. Njegovi efekti su instantni, a sama droga se apsorbuje preko svih sluzokoža zbog čega u slučaju ušmrkavanja kokaina dolazi do upale sluzokože nosa, a zatim i do perforacije nosne pregrade. Kokain se proizvodi u obliku kristalnog praha bele boje, a njegovo dejstvo se ogleda u tri faze. Prvu odlikuje euforija, zatim nastupa konfuzno-halucinatorna faza i, na kraju, depresija kada osoba ne reaguje ni na kakva spoljašnja nadraživanja. Kada ova droga prestane da deluje, zavisnik se suočava sa mučninom, povraćanjem, srčanim smetnjama i problemima sa krvnim pritiskom.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Sanja Stojkov

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *