Kako prestati sa pušenjem

Kako prestati sa pušenjemVerovatno ste do sada čuli mnogo razloga zašto bi trebalo prestati sa pušenjem. Osnovni razlog treba da vam bude narušavanje sopstvenog zdravlja kao i zdravlje ljudi u vašoj okolini. Postoje mnogi preparati koji se predstavljaju kao konačno rešenje, ali se jedino zaista možete osloniti samo na sebe.

Kako da prestanete sa pušenjem:

  1. Bez obzira na dužinu vašeg pušačkog staža pripremite sebe psihofizički na prestanak. Na parčetu papira napišite svoje razloge i postarajte se da taj papir uvek imate sa sobom. Ovo će vam pomoći da prevaziđete iskušenja i da konstantno budete fokusirani na svoju konačno odluku o prestanku.
  2. Počnite sa svakodnevnim fizičkim aktivnostima. Vežbanjem ćete najbolje sagledati koliko pušenje šteti vašim plućima.
  3. Najefikasniji način je da uklonite sve što vas podseća na duvan. To su pre svega cigare, cigarete, upaljači, šibice, pepeljare. Takođe trebate ukloniti dim od cigareta. Odredite tačan datum prestanka i strogo se pridržavajte svoje odluke.
  4. Obavestite svoje prijatelje i porodicu o svojoj odluci. Ukoliko možete nagovorite nekog od njih da sledi vaš primer jer je sve lakše u dvoje. Izbegavajte društvo pušača i mesta gde se puši.
  5. Operite svoje stvari i zavese u domu, zamenite posteljinu i uklonite miris duvana oko sebe.
  6. Svaki put kada dobijete želju da zapalite, operite zube, uzmite žvaku ili popijte čašu vode. Ne zaboravite da je volja mnogo jača od fizičke zavisnosti. Ako vas nešto baš tera da se „zanimate“ umesto cigara izaberite neke bombone ili karamele, da koliko toliko zavarate organizam.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Jasna Marković

Avatar photo
Svojim iskustvom bih želela da pomognem drugima.

2 komentari

  1. Avatar photo

    Prava pušačka kriza u realnom vremenu traje tek 2-3 minuta.Ukoliko se za to vreme zaokupirate nečim drugim vrlo brzo cete zaboraviti da „zelite“da zapalite cigaretu.Iz iskustva govoreci najbolje je ne izbegavati ni mesta ni prijatelje koji puše jer upravo kada „stupi na snagu“ vase vreme kada prestajete da pusite znajte da sto brze se izlozite normalnim okolnostima brzecete se prilagoditi njima.Samo budite uporni da kazete Ne cigaretama.Stavljanje na papir ZA i PROTIV cigareta jako pomaže.I da podrška osobe bar u prva tri dana prestanka pušenja.Posle ide lakše.

  2. Avatar photo

    Ono sto coveku najvise pomaze u uklanjanju zavisnosti je rad.Takodje i psihicko stanje.Mozak ja navikao na kom mestu i u koje vreme ce zapaliti cigaretu.Vas najveci zadatak je da prevarite vas mozak i da mu u to vreme i mesto nadjete drugu zanimaciju. :D

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *