Kako pobediti mamurluk

Svi smo to iskusili, soba nam se vrti, muka nam je, glava puca.Da ,tako izgleda pravi mamurluk, a vi ste njegova žrtva. Mučnina se oseća zato što su vam se nivoi šecera u krvi otrgli kontroli, a kiselina iz alkohola iritira vaš želudac. Glava može da boli iz dva razloga, prvi je taj da ste dehidrirali jer alkohol deluje kao diuretik i tera vaš organizam na učestalo izlucivanje mokraće i drugi zato što pića poput crnog vina i viskija uključuju receptore za bol u mozgu što izaziva to gadno probadanje koje osećate posle pijanstva. Na svu sreću i mamurluk se može pobediti.
mamurluk

Kako pobediti mamurluk

  1. Nemojte piti na prazan stomak.
    Pun stomak usporava apsorpciju alkohola. Dobre namirnice koje treba pojesti jesu one koje se lako vare. Tost, sendvič, testenine i jogurt su namirnice koje štite sloj kojim je obložen želudac. Nikako ne uzimajte namirnice koje su preradene ili bogate šecerom.
  2. Uzimajte neke dopune redovnoj ishrani
    Antioksidansi su posebno dobri za otklanjanja štete izazvane alkoholom i za zaštitu vaše jetre. Oni takodje pomažu moždanim ćelijama da ih prekomerno uživanje u alkoholu tokom vikenda ne uništi u potpunosti. Nalaze se u zelenom lisnatom povrću i voću. Potrudite se i da unosite pozamašne količine vitamina a,c i e onih dana koji prethode velikom noćnom izlasku, jer oni razgrađuju alkohol u organizmu.
  3. Pijte puno vode.
    Pre nego što krenete na spavanje naterajte sebe da popijete pola litra vode da biste sprecili dehidraciju. To će takođe pomoći vašem organizmu da se oslobodi toksina acetaldehida koji se oslobađa u jetri prilikom razgradnje alkohola. To je onaj toksin koji izaziva dehidraciju i dovodi do glavobolje od koje puca glava. Voda i voćni sok ujutru posle teške noći doprineće da uravnotežite nivo šecera u krvi i da povratite tečnost.
  4. Pojedite nešto zdravo ujutru posle burne noci.
    Iako vam se jedu jaja sa slaninom ili kobasicom, iako se najlakše sprema, iako želite što pre da utolite glad, oprezno birajte šta ćete da pojedete. Vaš cilj treba da bude stabilizacija nivoa šecera u krvi, stoga treba da jedete male porcije, ali često. Razmislite o voćnom soku, tostu i medu, zobenoj kaši ili žitaricama.
  5. Uzmite neki lek
    Analgetici uzeti sa hranom mogu da vam pomognu oko glavobolje, ali nemojte ih nikako uzimati pred spavanje jer su u tom trenutku nivoi alkohola u krvi previsoki. Ako ih uzmete bez ičega, iritiraće sluzokožu želuca.P okazalo se da šareni čkalj i artičoke pomažu u zaštiti jetre od oštecenja izazvanih alkoholom i ublažavanju mamurluka, tako što ubrzavaju razgradnju alkohola u organizmu.
  6. Popijte nešto gadno
    Sirovo jaje, kada se proguta celo činice vam dobro jer sadrži jednu supstancu poznatu pod imenom cistein, koja potpomaže metabolizam alkohola.
  7. Gucnite neki gazirani dijetalni napitak
    Još jedan lek za muku jeste da se popije negazirana kola. Tvrdi se da umiruje želudac i olakšsava mučninu .Gazirani dijetalni napici mogu takođe da pomognu da se umiri želudac ali izbegavajte nedijetalne jer će šećer koji se nalazi u njima još više poremetiti vaš nivo šećera u krvi.
  8. Budite iskreni prema sebi kada se zapitate zašto patite od mamurluka.
    Ne možete da se zabavite bez alkohola? Da li ste sigurni u to, ili ste možda zaboravili kako da se stvarno zabavljate bez jednog ili više pića. Imajte na umu da je najbolji naćin da se zabavlja dan posle izlaska jeste da se ne pretera. Ukoliko navodno pijete zbog društva, budite iskreni i nemojte sebe lagati. Hoće li vaši prijatelji stvarno znati da li u vama ima alkohola?
  9. Dajte sebi vremena da to prebrodite
    Najbolji lek na svetu jeste da se odmarate i izbegavate alkohol narednih nekoliko dana. Time ćete omogućiti svom organizmu da se oslobodi viška alkohola koji hara kroz vaše organe za varenje. Hranite se zdravo i noću dovoljno spavajte, pa ćete se jutro posle osećati dobro.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

anya

Avatar photo
Veliko dete.U pmsu jednom mesečno 30 dana ( za one koji su se pitali da li izlazim iz njega).Hejter kategorija A šablon zašto belo kad može crno.Zavisnik od leptirića u stomaku,hodanja po oblacima i crtanja srcića.Ne voli životno takmičenje,nadmetanje i kopiranje.

Jedan komentar

  1. Avatar photo

    Мој својевремени лек је био Фанта лимун. Ефикасност 100%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *