Kako žalfija utiče na zdravlje

Žalfija se naziva još i kadulja, salvija, kaloper, kalaver i džiger-trava. Raste u visini od 30 do 70 cm. Ima ljubičaste cvetove, koji rastu iz pršljenova stabljike. Ova biljka je izuzetno jakog i aromatičnog mirisa. Žalfija se bere i suši najčešće u maju kada ima najlekovitija svojstva.
zalfija

Kako žalfija utiče na zdravlje

  1. Na našim prostorima najpoznatije su dve vrste žalfije, a to su baštenska i livadska žalfija. Baštenska žalfija se gaji na sunčanom i od vetra zaštićenom mestu. Ova vrsta žalfije je osetljiva na mraz, pa se zimi pokriva slamom ili jelovim granama kako bi se očuvala. Od baštenske žalfije se najčešće upotrebljavaju listovi. Listovi se najčešće skupljaju u maju i junu, pre nego što biljka procveta. Etarska ulja ove biljke se razvijaju za vreme sunčanih i suvih dana, listove treba skupljati u podne na suncu. Sušenje treba da se vrši u hladovini. Baštenska žalfija je daleko lekovitija od livadske i ima mnogo širu primenu.
  2. Livadska žalfija ima od tamnoplavih do ljubičastih cvetova. Raste najčešće na padinama, pašnjacima i livadama. Od livadske žalfije se uglavnom upotrebljava cvet, koji služi za ispiranje grla ili za proizvodnju sirćeta.
  3. Sirće od žalfije se upotrebljava za utrljavanje kože bolesnika koji dugo leži, i deluje tako što osvežava i prija koži. Priprema se na sledeći način.
  4. Sirće od livadske žalfije – Napuniti flašu ili teglu cvetovima livadske žalfije rastresito i naliti prirodno sirće u flašu iznad nivoa cvetova žalfije. Flašu ostaviti na suncu ili toplom mestu 14 dana. Nakon toga možete da upotrebljavate vaše sirće.
  5. Čaj od žalfije se koristi u lečenju i suzbijanju raznih bolesti i teskoba. Ljudi koji češće piju čaj od žalfije jačaju svoj organizam i štite ga od moždanog udara. Žalfija je povoljna kod oduzetosti. Leči bolest koja je uzrok noćnom znojenju i otklanja pojavu velike slabosti. Koristi se u lečenju grčeva, oboljenja kičme, kod bolesti žlezda i kod drhtanja udova. Za lečenja ovih bolesti trebalo bi dnevno piti po dve šolje čaja u gutljajima. Čaj ima delotvorno svojstvo kod bolesne jetre, otklanja nadutost i sve bolesti koje su izazvane poremećenim radom jetre. Leči poremećaj creva i proliv, podstiče apetit i čisti želudac od sluzi. Takođe pročišćava krv i čisti disajne organe.
  6. Čaj od žalfije se koristi i za ispiranje u spoljnoj upotrebi kod upala krajnika i grla, kod gnojnih žarišta kod zuba, upala usne duplje i upala ždrela. Pomaže kod krvarenja iz desni, klimavih zuba, paradentozei plikova koji se javljaju na desnima. Upotreba u ove svrhe je, uzimanje čaja u gutljajima i ispiranje ili grgotanje.
  7. Čaj od žalfije – Uzme se kafena kašika suvih listića baštenske žalfije i prelije sa 2.5 dl ključale vode. Ostavi se da odstoji oko 5 minuta i pije se u gutljajima.
  8. Osobe koje pate od nervne bolesti, žene koje imaju problematične menstrualne cikluse ili pate od neke ženske bolesti, kao i kod jačih prehlada, trebalo bi da jednom godišnje primene sedeću kupku.
  9. Sedeća kupka – Šaka listova od žalfije se prelije sa hladnom vodom i ostavi se preko noći. Sledećeg dana se ta voda greje do ključanja i dodaje vodi za kupanje.
  10. Izgnječen list žalfije se stavlja na mesto ujeda insekta, i ublažava ih.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija
Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Marina Davidovic

Avatar photo

SLIČNO

lovor

Kako lovor utiče na zdravlje

Lovor ili lober osim što se koristi kao začin, ima veliku moć u otklanjaju ili …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *