Kako kakao utiče na naš organizam

Kakao je jedna od namirnica koje gotovo svakodnevno unosimo u organizam, a retko kad zastanemo i zapitamo se šta sve sadrži i kako utiče na nas. Od davnina se smatra dragocenim, ranije je napitak od ove biljke bio rezervisan samo za ratnike i društvenu elitu, a imao je sakralne i svečane odlike. Raste na drveću visine 4-8 metara, poreklo ove biljke potiče iz tropskih krajeva Južne Amerike, a plod se najčešće koristi za dobijanje kakao praha. Evo šta sve kakao sadrži i kako, kada i u kom obliku ga treba koristiti, a kada izbegavati.

kakao

Kako kakao utiče na naš organizam

Kakao je bogat dragocenim supstancama, a dobija se mlevenjem ispečenog semena. Gorki kakao u prahu sadrži 25% biljne masti, 20% proteina i 10 % ugljenih hidrata. Sadržaj masti, iako visok, nije mnogo viši nego kod mnogih sireva koji se smatraju nemasnim. Reč je o biljnim mastima, sličnim onima koje se nalaze u maslinovom ulju, koje su bez holesterola.

Procenat minerala u kakaou je veoma visok, 6 %. Sto grama gorkog kakaoa u prahu sadrži 625 mg fosfora, mnogo više nego riba. Osim toga, ima i veliki procenat gvožđa (12 mg na 100 g), mnogo više nego namirnice za koje se misli da su bogate gvožđem (npr. spanać). I procenat magnezijuma je visok, a ovaj mineral je veoma koristan u lečenju nervnih i kardiovaskularnih bolesti. Sadržaj B vitamina, naročito B3, u kakaou je veliki.

Prisutni su i neki alkaloidi (na prvom mestu kofein), koji deluju na nervni sistem, poboljšavaju izbacivanje mokraće, stimulišu srčani mišić i istovremeno opuštaju mišiće sistema za varenje.

Kako se kakao koristi

  1. Kakao u prahu – Osnovni oblik koji se dalje koristi za proizvodnju drugih namirnica, najčešće slatkiša (čokolada, razni napici, kolači).
  2. Mlečna čokolada i čokolada za kuvanje – Razlika između ove dve čokolade je u tome što čokolada za kuvanje sadrži veći procenat kakaoa (otud gorak ukus) i najčešće se koristi za pravljenje kolača i torti. Što veći procenat kakaoa čokolada ima, to je zdravija za naš organizam.
  3. Topla čokolada – Napitak koji se najčešće pravi od mleka, kakaoa i šećera, idealan za zimske dane.

Kad je kakao koristan

  1. Za one koji se bave sportom, oporavljaju se ili su u razvoju – Zbog sadržaja mineralnih soli, vitamina i ugljenih hidrata, kakao daje energiju i zato je idealan u ovim situacijama. Jedna šolja čokolade s mlekom ima 370 kalorija. Dokaz za veliku energetsku vrednost ovog napitka zapisao je još 1519. godine španski osvajač Bernal Dijaz u svom dnevniku: „Indijanci, pošto su popili ovo piće, mogli su da putuju cele noći a da se ne umore, ni da ogladne.“ Danas je kakao obavezan u ishrani astronauta.
  2. Za one koji su skloni depresiji – Jedna šoljica tople čokolade može da digne iz depresije, zato što kakao sadrži magnezijum, mineral koji često nedostaje osobama koje pate od depresije. Osim toga, njegovi alkaloidi imaju stimulišuće dejstvo na nervni sistem. Feniletilamin, supstanca iz kakaoa, proizvodi osećaj zadovoljstva, slično endorfinu.
  3. Za one koji rade intelektualni posao – Fosfor, koji je u velikim količinama prisutan u kakaou, veoma je efikasan protiv mentalnog umora i nervne iscrpljenosti, dok su kofein i teofilin dobri, jer stimulišu cerebralnu aktivnost.

Kome se kakao ne preporučuje

  1. Deci mlađoj od tri godine – Kakao može da izazove alergijske reakcije. Osim toga, pošto je bogat mastima, suviše je težak za želudac tako male dece.
  2. Onima koji pate od hemoroida – Kakao je zabranjen ovim ljudima, jer iritira zato što sadrži tanine, aktivne supstance koje imaju adstrigentno dejstvo.
  3. Onima koji pate od glavobolja – Nije redak slučaj da se ljudima javi glavobolja nakon što pojedu čokoladu ili popiju šolju čokolade.
  4. Onima koji imaju ciste na dojci – Tri alkaloida kakaoa (kofein, teofilin i teobromin) stimulišu stvaranje vlaknastog tkiva i cista u organizmu.
  5. Onima koji pate od jake nervoze – Konzumiranje većih količina kakaoa može da pogorša ove simptome zbog kofeina i teobromina, koji uzbuđuju.
  6. Onima koji su previše osetljivi na kofein – Iako u veoma malim količinama (0,15 %), kakao ipak sadrži kofein. Potrebno je pet šolja ovog napitka da bi se unela količina kofeina koju sadrži jedna šoljica kafe, ali neke osobe mogu da budu osetljive i na mnogo manje količine ove supstance i da zbog toga pate od nesanice.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Dijana Zarić

Avatar photo
Volim da istražujem. Putovanja, dobra muzika i čitanje knjiga su mi pasija. Završila sam filološki fakultet.

SLIČNO

lovor

Kako lovor utiče na zdravlje

Lovor ili lober osim što se koristi kao začin, ima veliku moć u otklanjaju ili …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *