Kakopedija > Zaštita okoline > Kako ponuditi potrošačima proizvod sa oznakom „eko prirodan“

Kako ponuditi potrošačima proizvod sa oznakom „eko prirodan“

Potrošači su sve više i više zainteresovani, pored kvaliteta i funkcionalnih karakteristika, za kupovinu proizvoda sa oznakom „eko“. Ekologija se internacionalizuje, a pravac evolucije eko-marketinga i eko-menadžmenta određuje potrošač. EU, Svetska banka i Evropska banka za rekonstrukciju i razvoj su osnovale Fond za zaštitu životne sredine kako bi delovale podsticajno na kreiranje eko-odgovornog marketing menadžmenta.
eko prirodan

Kako ponuditi potrošačima proizvod sa oznakom „eko prirodan“

Zahtevi za očuvanje nepromenjenih uslova prirode i zaštite životne sredine su nastali kao posledica brzog tehnološkog napretka. Međutim, taj tehnološki progres sa sobom nosi i neke negativne stvari kao što su ugrožavanje čoveka i njegove okoline. Upravo zbog toga, se o zahtevima za očuvanje čovekove okoline brinu državne institucije koje donose razne zakone, standarde i propise koje preduzeća moraju ispuniti svejedno da li se bave proizvodnjom ili trgovinom. Osim država o očuvanju životne sredine i čoveka uopšte brinu tzv. konzumerati koji predstavljaju u stvari razna udruženja potrošača. Ekolozi teže ka tome da se više uvažavaju „ekološki principi“ u obavljanju proizvodnih i trgovinskih delatnosti, pa samim tim i marketing menadžment se mora uključiti u ekološke probleme.

Kako bi se uspešno rešili problemi ekologije neopohodno je da postoji međusobna saradnja ili tzv. marketing partnerstvo proizvođača, potrošača i trgovine u eko-logističkom lancu upravljanja proizvodom od mesta proizvodnje do mesta potrošnje. Ekologija postaje glavni problem sa svojim ekonomskim i socijalnim posledicama, tako da ne može osloboditi odgovornosti ni državne ni privredne institucije. Kako bi se postigla ekološka odgovornost neophodno je da proizvođači, potrošači i trgovina vode aktivan odnos prema prirodi i životnoj sredini. Zbog toga i eko satisfakcija potrošača treba da postane jedan od osnovnih motiva poslovanja. Ekologija pored toga što postaje norma za postizanje kupčeve vrednosti asortimana proizvoda u pogledu eko kvaliteta, postaje i kulturni obrazac ponašanja ekološki obrazovanih građana, preduzetnika i menadžera.

Ekologija, dakle, u poslednje vreme postaje veoma važan instrument u marketing strategiji trgovinskog preduzeća i to tako što nameće potrebu da se tradicionalni marketing koncept poslovanja preduzeća transformiše u ekomarketing.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Sponzorisani članci

loading...

Oceni članak

Oceni članak

1 zvezdica2 zvezdice3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdicebroj glasova: 2, prosek: 4,00

Loading...

Zabrana kopiranja članka

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Ostavite odgovor