Kako ponuditi potrošačima proizvod sa oznakom „eko prirodan“

Potrošači su sve više i više zainteresovani, pored kvaliteta i funkcionalnih karakteristika, za kupovinu proizvoda sa oznakom „eko“. Ekologija se internacionalizuje, a pravac evolucije eko-marketinga i eko-menadžmenta određuje potrošač. EU, Svetska banka i Evropska banka za rekonstrukciju i razvoj su osnovale Fond za zaštitu životne sredine kako bi delovale podsticajno na kreiranje eko-odgovornog marketing menadžmenta.
eko prirodan

Kako ponuditi potrošačima proizvod sa oznakom „eko prirodan“

Zahtevi za očuvanje nepromenjenih uslova prirode i zaštite životne sredine su nastali kao posledica brzog tehnološkog napretka. Međutim, taj tehnološki progres sa sobom nosi i neke negativne stvari kao što su ugrožavanje čoveka i njegove okoline. Upravo zbog toga, se o zahtevima za očuvanje čovekove okoline brinu državne institucije koje donose razne zakone, standarde i propise koje preduzeća moraju ispuniti svejedno da li se bave proizvodnjom ili trgovinom. Osim država o očuvanju životne sredine i čoveka uopšte brinu tzv. konzumerati koji predstavljaju u stvari razna udruženja potrošača. Ekolozi teže ka tome da se više uvažavaju „ekološki principi“ u obavljanju proizvodnih i trgovinskih delatnosti, pa samim tim i marketing menadžment se mora uključiti u ekološke probleme.

Kako bi se uspešno rešili problemi ekologije neopohodno je da postoji međusobna saradnja ili tzv. marketing partnerstvo proizvođača, potrošača i trgovine u eko-logističkom lancu upravljanja proizvodom od mesta proizvodnje do mesta potrošnje. Ekologija postaje glavni problem sa svojim ekonomskim i socijalnim posledicama, tako da ne može osloboditi odgovornosti ni državne ni privredne institucije. Kako bi se postigla ekološka odgovornost neophodno je da proizvođači, potrošači i trgovina vode aktivan odnos prema prirodi i životnoj sredini. Zbog toga i eko satisfakcija potrošača treba da postane jedan od osnovnih motiva poslovanja. Ekologija pored toga što postaje norma za postizanje kupčeve vrednosti asortimana proizvoda u pogledu eko kvaliteta, postaje i kulturni obrazac ponašanja ekološki obrazovanih građana, preduzetnika i menadžera.

Ekologija, dakle, u poslednje vreme postaje veoma važan instrument u marketing strategiji trgovinskog preduzeća i to tako što nameće potrebu da se tradicionalni marketing koncept poslovanja preduzeća transformiše u ekomarketing.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Mirjana Krstic

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *