Kako reciklirati

Kako recikliratiU današnje vreme možete reciklirati jako puno materijala samo trebate znati kako. Na sam pomen reči reciklaža, mnogi ljudi već imaju asocijaciju na ‘nevolje’. Recikliranje ne bi trebalo da predstavlja mučan posao za vašu porodicu. Postoji veliki broj načina kojim ćete reciklažu učiniti lakom, i sve što je potrebno je menjanje nekih manjih navika i obrazaca ponašanja, i reciklaža na kućnom nivou može i za vas postati laka.

1) Prijavite se u organizaciju koja vrši reciklažu dolaskom na kućnu adresu. U zavisnosti od vrste organizacije i usluge koju pružaju, možda ćete morati da plaćate malu naknadu za ovakvu uslugu, ili će ona ipak biti besplatna. Čak i ukoliko morate na mesečnom nivou da plaćate izvesnu naknadu za ovu uslugu, lakše će vam biti da izbacite stvari koje se mogu reciklirati na ivičnjak nego da ih vozite do najbliže ustanove za reciklažu. Neke ustanove čak plaćaju izvesnu količinu novca po kilogramu materijala koji ostavite na reciklažu.

2) Ohrabrite decu da recikliraju svoje stvari tako što ćete ih materijalno nagraditi svaki put kada se odluče da neke svoje stvari daju na reciklažu. To može biti dovoljan stimulans za njih da se ubuduće češće opredeljuju za reciklažu. Delegirajte zadatke reciklaže raznih materijala, od aluminijumskih konzervi, stakla, plastike ili novinskog papira na vašu decu.

3) Postavite kante za skladištenje materijala za reciklažu odmah pored vaših kanti za otpatke. To će u velikoj meri olakšati proces reciklaže. Ukoliko neko iz vaše porodice zna da će morati da ode do garaže kako bi otpatke koji se mogu reciklirati ubacio u određen kontejner, verovatno da će ih samo baciti u kantu za obične otpatke kako bi uštedeo na svom vremenu.

4) Utvrdite gde se u vašoj blizini nalaze centri za reciklažu. Ukoliko u okviru lokalnog marketa takođe postoji i centar za reciklažu, kombinujte odlazak do marketa i ujedno iskoristite priliku da ponesete materijale koje ćete tamo predati na reciklažu. Ukoliko je kontejner namenjen ovakvoj vrsti materijala u vašoj blizini, prošetajte do njega.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Goran Krstović

Avatar photo
Za mene kažu da sam samouk. Obožavam kućne majstorije i sve što je potrebno napraviti po principu Uradi sam, pa mi se zato ovaj sajt jako dopada.