Kako čestitati rođendan

Kako čestitati rođendanSavremeni užurbani način života u mnogome određuje i način komunikacije.
Zbog nedostatka vremena sve češće se „viđamo“ na fejsbuku, komuniciramo preko maila, sms poruka i slično. I ako je mogućnost takve komunikacije često od ogromnog značaja i pomoći, ponekad nas dovodi u situaciju da zaboravljamo na neka od osnovnih pravila lepog ponašanja. Evo nekoliko saveta kako da čestitanje rođendana bude izraz i poštovanja i prijateljstva ali i odraz našeg vaspitanja…

Kako čestitati rođendan?

1) Umesto da šaljete sms poruke, virtuelnu čestitku, mail, pozovite osobu kojoj je rođendan telefonom jer tako se čestitanje rođendana neće svesti na stereotipnu čestitku već ćete moći da porazgovarate sa slavljenikom i o tome kako se oseća kao i da srdačnije čestitate rođendan, jer pisana reč ne može baš uvek da prenese i emociju.

2) Ono što je takođe važno, bilo da se radi o pisanoj ili usmenoj čestitki-je to da bude iskrena, jednostavna i originalna. Dakle, izrazite svoje želje sto neposrednije, što jednostavnijim rečima,onako kako se i inače izražavate,da ne bi čestitka zvučala kao pismeni sastav ili kao kliše.

3) Ukoliko ipak želite da uz lepe želje za rođendan slavljeniku poručite još nešto više, pa se odlučite da napišete prigodan citat (na poklonu) vodite računa da citat bude tačno napisan, da obavezno stavite navodnike i da navedete i ime pisca i delo iz kojeg ste uzeli citat.

4) Prilikom odabira poklona razmišljajte o osobi kojoj kupujete poklon.Mislite o onome šta ta osoba voli, kakva su joj interesovanja, ili čak i šta joj je trenutno potrebno, jer je mnogo bolje kupiti i jeftiniji poklon koji će zaista obradovati slavljenika nego kupiti preskup poklon koji nema mnogo veze sa osobom koja slavi rođendan. I sitnica može mnogo da obraduje ukoliko je dobro izabrana.

5) Obavezno skinuti cenu s poklona, ali je poželjno sačuvati račun za slučaj da se radi o nečemu što bi se moglo zameniti(ako se radi o nekom odevnom predmetu pa se desi da ste promašili broj). Bonton takođe nalaže da bi poklon trebalo da se lepo upakuje, da se ne nosi u kesi radnje u kojoj smo ga kupili.
Vodeći računa o ovim sitnicama prilikom čestitanja rođendana pokazaćete slavljeniku da čestitate od srca a ne reda radi, pokazaćete i poštovanje prema toj osobi kao i da držite do finih manira.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Od stvari će vam trebati:

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Jovan Spasojević

Avatar photo
Obožavam da istražujem i dolazim do novih saznanja. Jako mi se dopada vaš sajt. Pokušaću i ja da doprinesem neki savetima.