Kako čitati knjige

Mnogi ljudi mogu uspešno da savladaju veštinu čitanja knjiga. Ipak, mnogi početnici odustaju suviše brzo. Razlozi za to su obično alergija na slova na papiru, navodna arhaičnost medijuma, nedostatak strpljenja i slično. Ipak, ne dajte se pokolebati! Ukoliko pratite uputstva u ovom članku, garantovano ćete naučiti ovu drevnu veštinu koja je našim precima donela zabave jednako koliko i održavanje farme na fejsbuku vama.

Uputstvo

  1. Za početak, uzmite bukvar i podsetite se svih slova. Zapamtite, w, x, y i @ nisu sastavni deo ni azbuke, ni abecede. ’00’ se ni u kom slučaju ne čita kao ‘u’, a takođe, u našem jeziku nepoznate su i slovne konstrukcije kao ‘cx’, ‘tj’ ili ‘zh’. Smajli nije reč. Nijedan smajli nije reč, nebitno da li je animirani ili ne. Ukoliko pišete po navedenim pravilima, možda je bolje da ni ne pokušavate da čitate.
  2. Nabavite rečnik. Ovo je važno stoga što se mnoge reči na koje ste navikli u većini knjiga ne pojavljuju. Na primer, umesto uobičajenih skraćenica kao što su „lol“ i „wtf“, koriste se arhaične konstrukcije poput „smejem se od sveg srca“, ili „šta kog đavola?“. Takođe, važno je spomenuti da mnoge reči mogu imati drugačije značenje od onog na koje ste navikli. Primeri za ovo su reči „ekstra“ (obično je značilo „dodatno“) ili „matori“ (nekada označavalo stariju osobu, starca).
  3. Naučite da brinete o knjizi. Knjiga je dobroćudna životinja. Ma šta vi o njoj čuli da se priča, knjiga retko ujeda svog vlasnika. Svaka knjiga zahteva izvesnu količinu pažnje i nege kako bi bila srećna. Na primer, ne valja knjigu ostavljati na vlažnom mestu; najbolje je držati je na optimalnoj sobnoj temperaturi. Knjige dobro podnose sve količine svetlosti, ali ukoliko želite da se igrate sa njom, po vas je najbolje da to radite pri dobrom osvetljenju. Većina knjiga nije preterano izbirljiva po pitanju životnog prostora, ali obično preferiraju police. Pravljenje ušiju i pisanje po koricama zavise od vrste do vrste, najbolje je da za konkretni slučaj proverite kod vašeg dežurnog bibliotekara ili prodavca kod koga ste knjigu nabavili.
  4. Počnite sa laganim čitanjem. Igra koju knjige najviše vole je naravno čitanje. Knjige na našim prostorima se obično čitaju od početka do kraja, sa leva na desno, mada ima i izuzetaka. Čitanje knjiga se donekle razlikuje od klasičnog čitanja danas. Najpre, ne postoji mogućnost pretrage (tzv. „ctrl-f“ kombinacija tastera). Imajte to u vidu. Dalje, nova strana se dobija jednostavnim pokretom ruke, prevlačenjem preko ivice desne stranice ka vašoj levoj. Pazite na uši! Najzad, čitanje je moguće vršiti u svim pozama kojih se možete setiti; knjigama je svejedno, sve dok je vama udobno. Počnite lagano, pasus ili dva dnevno. Vremenom, ući ćete u štos i moći ćete da čitate čitave stranice odjednom!
  5. Učlanite se u biblioteku. Godišnja članarina jeste skupa, otprilike ekvivalent 3-4 kapućina, ali se isplati na duže staze. Ukoliko pak imate malo više novca ili ste spremni da se odreknete jednog izlaska u grad mesečno, možete pokušati i sa knjižarama. Na taj način dobićete primerak knjige koji će biti samo vaš! Ipak, zapamtite, prava sa sobom povlače i određene odgovornosti, tako da je neophodno da naročito obratite pažnju na gorespomenuti korak tri. Za najodvažnije, napredne čitaoce postoji i mogućnost obilaska antikvarnica i uličnih prodavaca. Ipak, ovo se ne preporučuje ukoliko nemate minimum tri godine čitalačkog iskustva.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Od stvari će vam trebati: , ,

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Đorđe Trolović

3 komentari

  1. Nema noci da nisam legla u krevet bez knjige za citanje…to me opusta. Clanak je super.

  2. Avatar photo

    Postoje udruzenja (ili kako vec da kazem) koje nas uce „brzom citanju“.Nas mozak je sposoban za cuda,tako da uz trud,rad i vezbu mozemo izvezbati nas mozak da procita stranicu za tek nekoliko sekundi.Vise o tome mozete procitati ukoliko ukucate brzo citanje na pretrazivacu ili odete u vasu biblioteku i potrazite knjige o brzom citanju.Ipak kad vam expert to objasni a ujedno vezbate sa grupom mnogo je efikasnije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *