Kako se pripremiti za ulogu

Kako se pripremiti za uloguUplovili ste u glumačke vode i sada vas čeka prva (jako bitna) uloga. Imate (malu) tremu, ne znate kako da se pripremite, kako da budete sigurniji u sebe i kako da se što prirodnije ponašate na sceni. Ne brinite, ovo je text koji će vam pomoći da se što bolje pripremite za ulogu.

1) Prvo i najbitnije da jako dobro proučite vašu skripu i vaš text. Učite to intenzivno koliko god je potrebno do te uloge. Nekada možete i mesecima unapred da počnete polako. Sedite sami u svojoj sobi i čitajte i vežbajte. Zapisujte svaku emociju koja vam se pojavila dok ste prolazili kroz text. To će vam pomoći da kasnije lakše dočarate te situacije.

2) Poštujte vaš text. Ako ste početnici svakako se nemojte buniti što je nešto tako napisano i što nije drugačije. Sigurno ne želite da vas odmah doživljavaju kao nekog kome sve fali i ništa nije po volji.

3) Povežite se sa karakterom ličnosti koju glumite. Ovo je najzanimljiviji deo pripreme za ulogu. Kroz text ćete saznati šta lik koji tumačite voli da radi, a šta ne. Koji su mu to hobiji, šta voli da jede itd. Osetite njegov lik na najbolji način i učinite da oživi.

4) Vizuelno zamišljate situacije iz stvarnog života i kako bi taj vaš lik reagovao na njih. Da li bi na posao išao autobusom, svojim kolima, pešice ili nešto četvrto. Da li je u dobrim odnosima sa porodicom, kolegama, komšijama i slično. Zamislite kako bi on postupio u najrazličitijim životnim situacijama. Uđite što dublje u njegov lik i moguća dela.

5) Definišite emotivno stanje te ličnosti. Da li je zaljubljen, da li je skoro izašao iz neke duge ljubavne veze. Da li burno reaguje na neke probleme i kako se suočava sa njima. Da li teško podnosti neke loše vesti i krize. Čemu taj vaš lik teži u životu – slavi, novcu, sreći ili nečemu četvrtom. Dobro proučite i saznajte sve to da biste se što više stopili u ulogu.

Ako vam neke stvari u textu ne budu jasne uvek se možete obratiti za pomoć scenaristi ili režiseru.

Sigurni smo da vam je cilj da se pokažete u pravom svetlu, da zablistate i impresionirate publiku. Fokusirajte se na vašu ulogu i sledite svoje instikte… Srećno!

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Jovan Spasojević

Avatar photo
Obožavam da istražujem i dolazim do novih saznanja. Jako mi se dopada vaš sajt. Pokušaću i ja da doprinesem neki savetima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *