Kako kupiti fotoaparat

U današnje vreme, čini nam se,skoro svako ima digitalnu kameru i mogućnost da slika šta poželi. I tu ne mislimo samo na fotoaparate, već kameru imamo i u mobilnim telefonima, računarima i drugim mestima.

Upravo iz tog razloga, potencijalnom kupcu je svakim danom sve teže da izabere koji fotoaparat kupiti.

Kupovina fotoaparata

Imate jako puno opcija, ali pre nego što se upustite u kupovinu vašeg novog fotaparata trebate voditi računa o sledećim stvarima:

1) Koliko ste novca spremni da odvojite za kupovinu. Trenutno im se cene kreću od 7.000 din pa na gore. Oni renomiraniji i kvalitetniji proizvođači svakako su skuplji. Vi se morate uklopiti u neku okvirnu cenu i po tome se voditi. Na primer ako ste spremni odvojiti 12.000 din, onda se vodite tom cifrom i zatražite od prodavca da vam ponudi izbor do te svote novca.

2) Sada vam sledi da se odlučite koliko megapixela želite i kog proizvođača. 10 megapixela vam je i više nego dovoljno i imaćete sjajne slike. Naravno, ako želite još više, možete izabrati i neki od čak 14 megapixela, i na sve to odaberete ga iz ponude nekog jakog brenda. Tada sigurno nećete pogrešiti :) Ali ipak, mi vam preporučujemo neko varijantu pristojnije cene, jer ćete za oko 10 do 12 hiljada dinara sebi moći da priuštite i poznatu marku a i uređaj sa 9-10 megapixela što vam je za svakodnevno fotkanje i više nego dovoljno.

3) Kada ste gotovi sa tim, pogledajte kakvu vrstu memorije ima vaš fotoaparat koji želite da kupite. Modeli obično poseduju neku svoju memoriju tipa 40-50 mb što vam naravno nije dovoljno za sve ono što bi možda u jednom danu želeli da slikate. Iz tog razloga imate mogućnost ubacivanja memorijske kartice i tako proširite vašu ukupnu memoriju za fotke. Te kartice obično imaju oznaku SD, SDHC, Micro SD i slično. Svakako pitajte prodavca koje odgovaraju za model koji želite kupiti i posle vam samo ostaje da izabere od koliko gigabajta. To isto može zavisiti od modela, pa se informišite koliko je maximalno podržano. Najčešće je to 4 GB.

4) Uzmite u obzir i veličinu fotoaparata, da bi vam bio praktičan i lak za svakodnevnu upotrebu i nošenje.

5) Proverite koliki optički i digitalni zoom ima.

6) Obratite pažnju na veličinu LCD ekrana i da li vam je to dovoljno da lagano možete pregledati vaše slike koje ste ranije fotkali.

7) Pitajte prodavca šta ide od prateće opreme. USB kabl, disk sa softverom, punjiva baterija i adapter za punjenje su neka standardna oprema.

8) I za kraj garancija. Informišite se na koliko meseci je dobijate. Obično je to 24 meseca, ali ima naravno i onih sa 12 meseci garancije pa je poželjno da to na vreme saznate pre same kupovine.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Maja Prulić

Avatar photo
Studiram informatiku i za mene sve kažu da sam PC freak. Pokušaću da napišem neke male, ali korisne savete na ovom sajtu.

5 komentari

 1. Avatar photo

  sjajan tekst!
  tražila sam ga upravo sa namerom da se upoznam sa celim procesom kupovine fotoaparata :)

  naročito mi se dopala stavka 2!
  i ja smatram da je sve više od 10 megapixela previše ukoliko ne mislite da svoje slike gledate, ne na monitoru računara, već na televizoru ili da ih eventualno izrađujete za bilbirde.. :)

 2. Takodje treba videti dali ima stabilizator slike,jer se desava da i najmanji pokret u toku slikanja zamuti fotografiju.

 3. Avatar photo

  Битно је сочиво и објектив, мегапиксели су тотално друга прича.

 4. Avatar photo

  ako kupujete fotoaparat i zelite da imate jasne fotografije i video snimke dok ih gledate na racunaru:
  1) taj fotoaparat mora da kosta 100evra pa navise!
  2) minimum 16 megapiksela i da ima HD video zapis
  3) SD kartica 4 ili 8GB ali klasa 10 brze memorise video zapis
  4) kompaktni su za u dzep
  5) opticki zoom minimum 8x ili 10x, Carl Zeiss optika
  6) skoro svi imaju velike LCD ekrane, a i pocinju sa touch screen da se proizvode
  7) baterije najbolje Li-ion, ne mora da se kupuju nove kada se potrose
  8) garancija 2 godine minimum

 5. imam oko desetak fotoaparata

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *