Kako kupiti fotoaparat

U današnje vreme, čini nam se,skoro svako ima digitalnu kameru i mogućnost da slika šta poželi. I tu ne mislimo samo na fotoaparate, već kameru imamo i u mobilnim telefonima, računarima i drugim mestima.

Upravo iz tog razloga, potencijalnom kupcu je svakim danom sve teže da izabere koji fotoaparat kupiti.

Kupovina fotoaparata

Imate jako puno opcija, ali pre nego što se upustite u kupovinu vašeg novog fotaparata trebate voditi računa o sledećim stvarima:

1) Koliko ste novca spremni da odvojite za kupovinu. Trenutno im se cene kreću od 7.000 din pa na gore. Oni renomiraniji i kvalitetniji proizvođači svakako su skuplji. Vi se morate uklopiti u neku okvirnu cenu i po tome se voditi. Na primer ako ste spremni odvojiti 12.000 din, onda se vodite tom cifrom i zatražite od prodavca da vam ponudi izbor do te svote novca.

2) Sada vam sledi da se odlučite koliko megapixela želite i kog proizvođača. 10 megapixela vam je i više nego dovoljno i imaćete sjajne slike. Naravno, ako želite još više, možete izabrati i neki od čak 14 megapixela, i na sve to odaberete ga iz ponude nekog jakog brenda. Tada sigurno nećete pogrešiti :) Ali ipak, mi vam preporučujemo neko varijantu pristojnije cene, jer ćete za oko 10 do 12 hiljada dinara sebi moći da priuštite i poznatu marku a i uređaj sa 9-10 megapixela što vam je za svakodnevno fotkanje i više nego dovoljno.

3) Kada ste gotovi sa tim, pogledajte kakvu vrstu memorije ima vaš fotoaparat koji želite da kupite. Modeli obično poseduju neku svoju memoriju tipa 40-50 mb što vam naravno nije dovoljno za sve ono što bi možda u jednom danu želeli da slikate. Iz tog razloga imate mogućnost ubacivanja memorijske kartice i tako proširite vašu ukupnu memoriju za fotke. Te kartice obično imaju oznaku SD, SDHC, Micro SD i slično. Svakako pitajte prodavca koje odgovaraju za model koji želite kupiti i posle vam samo ostaje da izabere od koliko gigabajta. To isto može zavisiti od modela, pa se informišite koliko je maximalno podržano. Najčešće je to 4 GB.

4) Uzmite u obzir i veličinu fotoaparata, da bi vam bio praktičan i lak za svakodnevnu upotrebu i nošenje.

5) Proverite koliki optički i digitalni zoom ima.

6) Obratite pažnju na veličinu LCD ekrana i da li vam je to dovoljno da lagano možete pregledati vaše slike koje ste ranije fotkali.

7) Pitajte prodavca šta ide od prateće opreme. USB kabl, disk sa softverom, punjiva baterija i adapter za punjenje su neka standardna oprema.

8) I za kraj garancija. Informišite se na koliko meseci je dobijate. Obično je to 24 meseca, ali ima naravno i onih sa 12 meseci garancije pa je poželjno da to na vreme saznate pre same kupovine.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Sponzorisani članci

loading...

Oceni članak

Oceni članak

1 zvezdica2 zvezdice3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdicebroj glasova: 22, prosek: 3,41

Loading...

Zabrana kopiranja članka

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.
Maja Prulić
Studiram informatiku i za mene sve kažu da sam PC freak. Pokušaću da napišem neke male, ali korisne savete na ovom sajtu.

5 komentari

 1. Milena Milojevic

  sjajan tekst!
  tražila sam ga upravo sa namerom da se upoznam sa celim procesom kupovine fotoaparata :)

  naročito mi se dopala stavka 2!
  i ja smatram da je sve više od 10 megapixela previše ukoliko ne mislite da svoje slike gledate, ne na monitoru računara, već na televizoru ili da ih eventualno izrađujete za bilbirde.. :)

 2. Takodje treba videti dali ima stabilizator slike,jer se desava da i najmanji pokret u toku slikanja zamuti fotografiju.

 3. Dušan Miletić

  Битно је сочиво и објектив, мегапиксели су тотално друга прича.

 4. Branivoje R.

  ako kupujete fotoaparat i zelite da imate jasne fotografije i video snimke dok ih gledate na racunaru:
  1) taj fotoaparat mora da kosta 100evra pa navise!
  2) minimum 16 megapiksela i da ima HD video zapis
  3) SD kartica 4 ili 8GB ali klasa 10 brze memorise video zapis
  4) kompaktni su za u dzep
  5) opticki zoom minimum 8x ili 10x, Carl Zeiss optika
  6) skoro svi imaju velike LCD ekrane, a i pocinju sa touch screen da se proizvode
  7) baterije najbolje Li-ion, ne mora da se kupuju nove kada se potrose
  8) garancija 2 godine minimum

Ostavite odgovor