Kako napraviti kvalitetnije digitalne fotografije

Ako želite da saznate kako da napravite kvalitetnije digitalne fotografije bez kupovine skupog aparata ili opreme, nastavite dalje čitanje ovog teksta. Ovi saveti ciljaju na korisnike koji amaterski koriste digitalni aparat i one koji su početnici u fotografiji ili koji žele da unaprede svoju veštinu i da saznaju kako se pravilno koristi jeftiniji fotoaparat.

digitalne fotografije

  1. Bliže se upoznajte sa postupkom jednostavnog rukovanja. Možete skoro uvek da unapredite vaše digitalne fotografije, tako što ćete prići bliže (ili zumirati iz blizine) i izbaciti paniku iz opcije pre nego što okinete. Obratite pažnju na stvari u pozadini koje mogu da vas ometu pre nego što kliknete zatvarač (dugme za slikanje).
  2. Podesite fokus za brže i oštrije slike. Ako ste iskusili kašnjenje (takođe poznato kao zaostajanje zatvarača) kada ste škljocali vaše fotografije, to se dešava zbog toga što niste rekli fotoaparatu šta treba da fokusira pre pravljenja slike. Ovo je vrlo važan korak sa amaterskim digitalnim fotoaparatima. Pritisnite i držite dugme zatvarača (dugme za slikanje) stisnuto do pola kada se pripremate da slikate, a onda pritisnite dugme do kraja da biste napravili fotografiju. Vaš fotoaparat će fotografisati mnogo brže zato što je sočivo već fokusirano na subjekat, i u zavisnosti od modela fotoaparata, podesićete ekspoziciju koju ćete koristiti za slikanje.
  3. Isključite digitalni zum na vašem fotoaparatu. Možda ste čuli ovaj savet ranije, ali je on i jedan od važnijih. Ako isključite digitalni zum na fotoaparatu, vaše slike će biti boljeg kvaliteta zato što im neće opasti kvalitet kroz procesuiranje u aparatu. Digitalni zum nije isto što i optički zum. Digitalni zum proizvodi procesor fotoaparata i uvek izgleda siromašnije u poređenju sa optičkim zumom. Ignorišite specifikaciju digitalnog zuma kada kupujete digitalni fotoaparat, on je zapravo beskoristan.
  4. Uključite stabilizaciju slike ili redukciju vibracije ako vaš fotoaparat poseduje tu opciju. Većina pristojnih digitalaca koji koštaju više od 150 evra, a koji su izbačeni u prethodnoj godini, imaju IS (Image Stabilization) ili VR (Vibration Reduction) ugrađene u aparat. IS/VR su naročito korisni kada fotografišete u zatvorenim prostorijama ili u uslovima lošeg osvetljenja i takođe kada zumirate statične objekte. Ovo omogućava fotoaparatu da pravi oštrije slike na sporijim brzinama zatvarača (shutter) bez zamućivanja slike od trešenja aparata pri slikanju.
  5. Ako ne uspete iz prvog puta – pokušajte ponovo. Korišćenje digitalnog fotoaparata zahteva čitav proces učenja, tako da nemojte biti obeshrabreni ako fotografija ne ispadne dobro pri prvom slikanju. Nekad fotoaparat može da pogreši i da napravi previše svetlu sliku sa prevelikom ekspozicijom. Ako je fokus isključen, pokušajte još jednom da ga podesite. Ako je boja na vašoj fotografiji mutna ili previše kontrastna, pokušajte da podesite saturation/enhancement (zasićenje boja/povećanje parametara) na fotoaparatu, ili podesite balans bele boje (white balance) da biste popravili boju. Može vam biti od pomoći ako znate da profesionalni fotografi prave desetine ili stotine slika i samo mali broj fotografija su dobre, a samo neke od njih će biti najbolje.

Verovatno ćete nakon primenjivanja nekih od navedenih saveta biti na putu da pravite bolje digitalne fotografije. Beleške korisnika i popularni fotografski časopisi su dobri za početak ako tražite profesionalne savete i istražujete različite fotoaparate.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Maja Prulić

Avatar photo
Studiram informatiku i za mene sve kažu da sam PC freak. Pokušaću da napišem neke male, ali korisne savete na ovom sajtu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *