Kako vršiti istraživanje tržišta

Pod planiranjem istraživanja tržišta podrazumeva se marketing aktivnost sa ciljevima,zadacima i ulaganjima u smislu prikupljanja, sređivanja, obrade i korišćenja relevantnih podataka sa tržišta sa ciljem upravljanja proizvodnjom i realizacijom proizvoda.
istrazivanje trzista

Kako vršiti istraživanje tržišta

Plan istraživanja tržišta treba da obuhvati sledeće elemente:
– predmet istraživanja
– prostorne dimenzije istraživanja
– period istraživanja
– metod istraživanja
– predviđanje finansijskih sredstava za istaživanje
– utvrđivanje kadrova za istraživanje.

Predmet istraživanja čine proizvodi i njihovi kupci. Prostornu dimenziju određuje tržište na kome se očekuje plasman posmatranog proizvoda.

Period istraživanja podrazumeva utvrđivanje vremena u kome se očekuje realizacija određene količine posmatranih proizvoda. Za celokupnu aktivnost istaživanja tržišta potrebno je odrediti finansijska sredstva i kadrove koji će obaviti i aktivnosti,

Metodološki postupak bi trebao da obuhvati istaživanje u sledećim oblastima:
-istraživanje proizvoda
-istraživanje potrošača
-istraživanje kanala prodaje
-istaživanje konkurencije.

Istraživanje proizvoda se svodi na istraživanje položaja proizvoda na tržištu, koji će zavisiti od njegovih osobina (opštih, osnovnih, posebnih), preko cene do njegovih usluga.

Istraživanje potrošača treba da obuhvati ispitivanje potreba potrošača i njihove kupovne moći.

Istraživanje kanala prodaje ima za cilj da ih optimizira, jer je to u interesu i potrošača i proizvođača.

Istraživanje konkurencije obuhvata istraživanje kod proizvođača istih ili sličnih proizvoda.Treba voditi pre svega računa o njegovim proizvodnim ali i prodajnim mogućnostima.U proizvodne mogućnosti spadaju:stanje proizvodnih kapaciteta, mogućnost snabdevanja sirovinama i materijalom, radna sposobnost i sve osobine proizvoda. U prodajne mogućnosti spada cena proizvoda, realizacija, prodajna tržišta i privredna propaganda.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Ema Nikolic

4 komentari

  1. Avatar photo

    Kako se vrši istraživanje tržišta?

    • Kao što sam napisala u članku, uz pomoć sprovođenja plana istraživanja koji sadrži određene elemente, na taj način dobijate informacije koja vam pomažu da na osnovu tih podataka o kupcima, tražnji proizvoda, kanalima prodaje vi planirate sopstvenu proizvodnju ili prodaju proizvoda.Istraživanje tržišta je svakako prvi korak pre početka planiranja i realizacije proizvodnje.

      • Avatar photo

        Kako da dodjem do tih podataka o kupcima, traznji i ostalom? Kako da istrazim trziste?

        • Uz pomoć anketa, razgovora sa potencijalnim kupcima o njihovim potreba, željama, razgovora sa prodavcima o tome šta kupci najradije kupuju i zbog čega jer su oni upoznati s tim,praćenja prodaje svojih proizvoda, proizvoda vaših konkurenata. Na taj način dolazite do informacija šta kupci očekuju od proizvoda i u skladu sa tim planirate proizvodnju,vršite određene modifikacije postojećih proizvoda sve u cilju zadržavanja postojećih kupaca i privlačenja novih.Nadam se da sam vam pomogla!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *