Kakopedija > Posao i novac > Marketing > Kako objasniti vezu između marketinga i sistema kvaliteta

Kako objasniti vezu između marketinga i sistema kvaliteta

Slobodno možemo reći da potrošač održava u život bilo koje preduzeće. Kreiranje vrednosti za potrošače podrazumeva marketinšku instrumentalizaciju kvaliteta u strategiji preduzeća. Da bi se zadovoljile potrebe potrošača na pravi način neophodna je marekting strategija preduzeća koja učestvuje u idetnifikaciji potreba i očekivanja potrošača u vezi sa kvalitetom.

marketing sistem kvaliteta

Kako objasniti vezu između marketinga i sistema kvaliteta

Kako bi se postigao kvalitet celokupnog preduzeća, marekting menadžeri moraju da učestvuju u formulisanju strategije i uopšte politike kvaliteta. Marketing menadžeri moraju obaviti aktivnosti kao što je istraživanje tržišta, izbog kanala prodaje, promocija, obuka prodajnog osoblja i slično. Zaključak je da su marketing menadžeri zaduženi za identifikovanje potreba i želja potrošača, ali su i odgovorni ukoliko ne struktuiraju paket ponude u skladu sa zahtevima potrošača.

Sa usvajanjem standarda ISO 9000 i ISO 14000 uloga marketinga u kreiranju sistema kvaliteta postaje sve veća i veća. Samim tim po voim standardima osnovni zadaci marketing menadžera su da definišu ciljeve kvaliteta, politiku kvaliteta, strategiju obrazovanja zaposlenih, strategiju motivacije, imlemenatacije, kao i praćenje i korekciju sistema kvaliteta.

Razvoj sistema kvaliteta ne zavisi samo od primene standarda, moderne tehnologije i automatizacije već i od primene određenih iskustava, znaja i osposobljenosti svih zaposlenih koji ućestvuju u stvaranju proizvoda i stvaranju usluga.

ISO 9000 ukazuje na osnovne principe i stvara odgovarajuću marketinško-menadžersku osnovu za planiranje, organizovanje, sprovođenje i kontrolu kvaliteta u cilju zadovoljenja potrošača i ostalih stejkholdera.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Sponzorisani članci

loading...

Oceni članak

Oceni članak

1 zvezdica2 zvezdice3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdicebroj glasova: 1, prosek: 1,00

Loading...

Zabrana kopiranja članka

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Ostavite odgovor