Kako objasniti vezu između marketinga i sistema kvaliteta

Slobodno možemo reći da potrošač održava u život bilo koje preduzeće. Kreiranje vrednosti za potrošače podrazumeva marketinšku instrumentalizaciju kvaliteta u strategiji preduzeća. Da bi se zadovoljile potrebe potrošača na pravi način neophodna je marekting strategija preduzeća koja učestvuje u idetnifikaciji potreba i očekivanja potrošača u vezi sa kvalitetom.

marketing sistem kvaliteta

Kako objasniti vezu između marketinga i sistema kvaliteta

Kako bi se postigao kvalitet celokupnog preduzeća, marekting menadžeri moraju da učestvuju u formulisanju strategije i uopšte politike kvaliteta. Marketing menadžeri moraju obaviti aktivnosti kao što je istraživanje tržišta, izbog kanala prodaje, promocija, obuka prodajnog osoblja i slično. Zaključak je da su marketing menadžeri zaduženi za identifikovanje potreba i želja potrošača, ali su i odgovorni ukoliko ne struktuiraju paket ponude u skladu sa zahtevima potrošača.

Sa usvajanjem standarda ISO 9000 i ISO 14000 uloga marketinga u kreiranju sistema kvaliteta postaje sve veća i veća. Samim tim po voim standardima osnovni zadaci marketing menadžera su da definišu ciljeve kvaliteta, politiku kvaliteta, strategiju obrazovanja zaposlenih, strategiju motivacije, imlemenatacije, kao i praćenje i korekciju sistema kvaliteta.

Razvoj sistema kvaliteta ne zavisi samo od primene standarda, moderne tehnologije i automatizacije već i od primene određenih iskustava, znaja i osposobljenosti svih zaposlenih koji ućestvuju u stvaranju proizvoda i stvaranju usluga.

ISO 9000 ukazuje na osnovne principe i stvara odgovarajuću marketinško-menadžersku osnovu za planiranje, organizovanje, sprovođenje i kontrolu kvaliteta u cilju zadovoljenja potrošača i ostalih stejkholdera.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Mirjana Krstic

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *