Kako da naučite da plešete tango (osnove)

Učenje ovog plesa nije nimalo lako i zahteva odgovarajućeg učitelja, tj. instruktora plesa. Ali, osnove tanga možete savladati i sami, pa kasnije ako budete želeli da pređete na viši nivo, možete se priključiti nekoj plesnoj grupi. Ako ste spremni, možemo da počnemo. Uskoro ćete plesati senzualni, romantični i elegantni tango.
tango

Kako da naučite da plešete tango (osnove)

  1. Slušajte muziku – Samu suštinu tanga čini ono što vi osećate, a ne ono što radite. Svaki profesionalac ove umetničke veštine će vam reći da muzika mora da teče kroz vas kako biste bili u stanju da istinski shvatite tango. Dakle, počnite da slušate! Narežite jednu kompilaciju za vaš automobil, pustite argentinsku muziku dok spremate po kući. Slušajte je dok vam potpuno ne uđe u uši i dok se potpuno ne unesete u ritam. Tako će biti manje iznenađenja kada počnete da plešete.
  2. Počnite sa zagrljajem – Ovo je prvi korak u učenju tanga. Zagrljaj je fizički jednostavan, siguran, ali mora biti i senzualan, opušten ali čvrst, stabilan. Bukvalno, partneri se ogledaju jedno u drugome. Partner A (uglavnom muškarac) podiže svoju levu ruku, a desnom grli partnerku, spuštajući desni dlan na njena leđa, malo ispod lopatice. Partner B podiže svoju desnu ruku i spušta je u levu ruku partnera A, dok levom rukom grli partnera i spušta dlan na sredinu njegovih leđa, takođe malo ispod lopatice. Laktovi se moraju držati ravno (90 stepeni od linije tela) a ne spušteno i opušteno.
  3. Sačuvajte savršeno držanje – Tango možda jeste nastao u siromašnim krajevima Argentine, što ne znači da nije evoluirao od tada. Da biste propisno igrali tango, morate sve vreme imati ispravno držanje. To znači da glavu treba da držite uspravno, kičma vam mora biti prava, stav čvrst, grudi podignute, iz vas mora da isijava samopouzdanje. Sa pogrešnim i nepravilnim držanjem, ne samo da ćete izgledati smešno, već rizikujete i da povredite partnera.
  4. Prvo sami uvežbajte osnovni korak – Pre nego što počnete da igrate sa partnerom (naročito ako ste muškarac i vodite), bitno je da naučite osnovni korak. Osnova se sastoji od 5 koraka i za oba partnera važi: polako, polako, brzo, brzo, polako (tim tempom ćete odigrati tih 5 koraka). Koraci za partnera A (onog koji vodi) su: napred levom nogom, napred desnom, napred levom, u desnu stranu desnom i zatim lagano vucite levu nogu do desne. Koraci za partnera B (onog koji prati) su: desnom nogom nazad, levom nazad, desnom nazad, levom u levu stranu i desnu nogu lagano privući levoj. To je to! Ponavljajte odvojeno ovaj osnovni korak dok ga ne dovedete do savršenstva.
  5. Kada budete bili spremni, vežbajte sa partnerom – Kada ste potpuno savladali osnovni korak, probajte sa partnerom. Kao što je već napomenuto, vodite računa o držanju, ne spuštajte glavu i ne gledajte u stopala. Gledajte u svog partnera, pokušajte da osetite njegove ili njene pokrete, stopite se u jedno. U suprotnom ćete igrati jedno pored drugog, ne jedno sa drugim, a to je velika razlika. Na kraju krajeva, ovo i jeste jedan od najromantičnijih plesova. Kada vam dosadi osnovni korak probajte varijaciju, da se posle svakog osnovnog koraka blago okrećete u krug, suprotno smeru kazaljke na satu. Uradite tako nekoliko koraka, dok ne napravite pun krug.
  6. Unesite finese u vaš ples – Probajte da umesto dva brza koraka unazad (tj. unapred) idete samo jedan korak unazad (ili unapred) i onda prebacujete težinu s jedne na drugu nogu. Ovaj korak se zove Progressive Rocks i možete pronaći na internetu snimke kako izgleda, pre nego što ga i sami isprobate. Postoji i varijacija Corté, koja je isto to samo se sada prva dva, spora koraka odigraju tako (jedan sporo napred ili nazad, pa se prebacuje težina s jedne na drugu nogu). Takođe možete dodati rotacije i okrete. Na primer partner B može napraviti dva spora koraka u desnu stranu (ali okrenuta torzom tako da ide napred u desnu stranu) i odmah po završetku drugog koraka, a pre trećeg, naglo okrenuti torzo ulevo i napraviti još dva koraka u desnu stranu ali sada okrenuta leđima, tj. unazad.
  7. Ako vodite, planirajte unapred – Ako vodite uvek morate da razmišljate dosta unapred i da vodite računa gde želite da vas ples odvede. Morate voditi računa o prostoru u kome se nalazite, a i o ostalim parovima koji plešu (ako ih ima), kako se ne biste sudarili.
  8. Ako pratite, pokušajte da osetite na koju stranu naginje partnerova težina – Morate biti svesni da se potpuno prepuštate vođstvu partnera i da ponekad morate i da nagađate i pretpostavite šta će sledeće odigrati kako biste ga pratili u stopu. To ćete najlakše učiniti ako osetite partnerovu težinu i na koju stranu naginje.
  9. Lepota je u jednostavnosti – Koliko god fensi pokreta i koraka da dodate, ako niste sinhronizovani sa partnerom, ako ne pratite suštinu tanga, sve to pada u vodu. Držite se onoga što osećate, budite jednostavni, savladajte jednostavne pokrete, a ostalo će samo doći.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Dijana Zarić

Avatar photo
Volim da istražujem. Putovanja, dobra muzika i čitanje knjiga su mi pasija. Završila sam filološki fakultet.

SLIČNO

Kako napraviti popularan bend

Pre svega da bi osnovali bend morate tačno znati u kom muzičkom pravcu želite da …

Jedan komentar

  1. Katarina Markovic

    Divan članak!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *