Kako da obojite svoju električnu gitaru

Ovo je jednostavan vodič kako da prevaziđete gomile nalepnica i zaista prefarbate vašu gitaru da izgleda fantastično.

kako obojiti gitaru

  1. Ako posedujete više od jedne gitare, izaberite onu koja vam je od najmanje vrednosti, na primer prvu gitaru koju ste posedovali kada ste bili mladi, nešto kao repliku Stratokastera, od proizvođača kao što su Vintage ili Encore. Ove gitare su zaista jeftine i neće biti velika šteta ako ih oštetite.
  2. Većinu rada ćete obavljati napolju, osim ako nemate dostupnu prostranu zatvorenu prostoriju kao što je radionica, zato najbolje sačekajte kasno proleće ili rano leto.
  3. Skinite žice sa gitare. Odvrnite čivije i uklonite žice.
  4. Nabavite set šrafcigera različitih veličina, najverovatnije će vam biti potrebne 2 do 3 različite veličine. Takođe nabavite i kutiju sa pregradama, ili nekoliko manjih kutija u koje možete da odložite delove kao što su zavrtnji, potenciometri ili čivije. Ako vam je od pomoći, obeležite ih nečim radi lakšeg prepoznavanja.
  5. Šrafcigerom odvrnite velike šrafove sa zadnje strane, koji spajaju vrat sa telom gitare, da biste mogli da radite na svakom delu posebno.
  6. Odšrafite i uklonite plastiku protiv ogrebotina, i šrafove odložite u jednu od manjih odgovarajućih kutija, zatim uklonite i plastičnu pločicu gde ulazi gitarski kabl.
  7. Obezbedite lemilicu, a ukoliko ne znate da je koristite, nađite nekog ko zna da bi vam pomogao u narednim postupcima. Često u gitarama Strat stila, žice koje povezuju ulaz za kabl, magnete i potenciometre (volume i tone), prolaze kroz izbušenu rupu u telu gitare, što znači da ćete morati da presečete žice da biste izvadili delove koji se nalaze ispod zaštitnih plastika za telo i gitarski kabl. Najbolji način da to uradite jeste da nabavite nalepnice ili traku u boji i da zalepite 2 žice za 2 metalna dela od ulaza za gitarski kabl (za koja su one zavarene), i presecite ih što bliže lemu, kako bi ostavili netaknut što duži deo žice.
  8. Možda ćete imati (trebalo bi da imate) i treću žicu, kojoj je uloga samo kao uzemljenje, koja ide od magneta do parčeta metala na zadnjoj strani gitare za koji su zašrafljena 3 ili 4 šrafa. Moraćete da uklonite plastičnu zaštitnu ploču sa zadnje strane gitare da biste je videli, označite je nekom nalepnicom ako je potrebno i presecite je što bliže lemu. Sada ćete biti u mogućnosti da kompletno uklonite zaštitnu plastiku, magnete, potenciometre i električne delove zavarene za njih. Odložite ove stvari na mesto bez prašine ili elektriciteta, u posebnoj kartonskoj kutiji koja može da se zatvori.
  9. Uklonite sve metalne delove sa drvenog tela gitare, označavajući ih nalepnicama ukoliko je to potrebno.
  10. Morate očistiti telo gitare; obično su replike bojene jeftinim akrilnim bojama. Ovo zahteva određeni trud da bi se uklonilo, osim ako vi (ili vaši roditelji) ne posedujete elektičnu ručnu mašinu za šmirglanje ili oscilirajuću šmirglu. Možete staviti telo gitare u stegu na radnom stolu i upotrebiti ručnu mašinu sa srednje hrapavom šmirglom da biste uklonili boju sa ravnih površina, kao što su prednja i zadnja strana gitare, a oscilirajuću šmirglu za nezgrapne delove kao što su zakrivljenja tela gitare. Pri korišćenju ručne šmirgle, može vam se desiti da površina drveta izgleda malko neravna, sa blagim stepenastim prelazima, ali nemojte se sad baviti izjednačavanjem površina ručnom ili oscilirajućom šmirglom, jer se ova dorada radi kasnije rukom. Ponavljajte ovaj postupak dok ne skinete što je moguće više akrila, sa što manje kontakta sa drvetom. Ako posedujete, možete koristiti i pištolj na vreli vazduh, tako što ćete zagrejati telo gitare i sastrugati boju sa nje. Obično se ova procedura dobro pokazala, a i mnogo je bezbednija od šmirglanja (nećete promeniti oblik tela gitare).
  11. Nabavite 3 komada šmirgle, grubog profila (’50’), srednjeg profila (’100-200’) i finog profila (’50-170’), gde brojevi predstavljaju veličinu i gustinu teksture peska i stakla (hrapavost). Išmirglajte celo telo grubom šmirglom, da biste izjednačili bilo kakvu neravninu nanetu električnim šmirglama, i uklonite sav preostali akril sa delova kao što su useci i lukovi na telu gitare.
  12. Upotrebite šmirglu srednjeg profila i uverite se da su sve konture glatke i da šmirgla nigde ne zapinje, pa na kraju upotrebite i finu šmirglu. Poslednja obrada finom šmirglom bi trebala da traje makar 45 min. do sat vremena, sve dok ne osetite apsolutno ništa pod prstom, dok njim prelazite po konturi drveta.
  13. Suvom tkaninom obrišite svu prašinu, zatim uzmite finu šmirglu i pokvasite je. Mokra šmirgla mnogo bolje otklanja svako ulje sa prstiju i takođe obezbeđuje bolju površinu za bojenje. Nežno išmirglajte gitaru šmirglom i ostavite da se osuši. Potrebno je oko deset minuta i gitara će biti spremna za osnovni nanos boje.
  14. Odlučite kako želite da ofarbate vašu gitaru. Pri izboru boja postarajte se da pročitate pažljivo uputstvo, jer ćete možda prvo morati da nanesete sloj laka za drvo.
  15. Sa čistom četkom nanesite lak tanko i jednako, praveći poteze četkom u pravcu šara na drvetu, osim ako niste u mogućnosti da nabavite lak u spreju i srećnije i lakše to obavite (ako umete sa sprejevima). Možete farbati jednu po jednu stranu gitare, čekajući da se strana potpuno osuši pre nego što počnete da radite na drugoj strani, ili možete takođe i okačiti telo gitare ili vrat da vise sa plafona, tako što ćete provući odovarajuću pamučnu nit ili tanju tkaninu kroz otvore za čivije na vratu, ili kroz rupe za vrat na telu gitare. Kada se potpuno osuši, išmirglajte telo gitare čisto toliko da izjednačite neravnine u potezima četkice, ako ste ih napravili. Možete još jednom preći prstom preko drveta da biste se uverili da nema ni najmanjih neravnina na telu.
  16. Uverite se pre farbanja da ste zaštitili unutrašnjost tela i deo tela koji se spaja sa vratom. Upotrebite boju u spreju da biste postigli jednak izgled u finiširanju bojenja gitare. Dok nanosite boju sprejom, uvek ga uperite malo dalje od gitare, jednako i umereno ga pomerajte iznad tela i nikad ne popuštajte i ne prekidajte mlaz spreja dok je on uperen ka gitari. Uvek nanesite najmanje 2 sloja jedne boje koje koristite.
  17. Takođe upotrebite 2 do 3 sloja laka da bi gitara dobila na sjaju i da biste sprečili boju od izlizavanja. Možete takođei iskoristiti priliku da napravite neka hardverska podešavanja, npr. da promenite magnete, što je pravo osveženje nakon jeftinih single-coil magneta koje ugrađuju u replike modela. Ako želite, možete jeftino nabaviti i nove zaštitne plastične poklopce za poleđinu gitare, ukoliko vam se stare više ne uklapaju uz novu boju. Postarajte se da imate profesionalnu pomoć i savet kada se odlučite na promenu električnih komponenti.

Potrebne stvari

  • Set šrafcigera
  • Šmirgla u 3 profila (gruba, srednja i fina)
  • Ako vam je dostupna električna ručna šmirgla ili oscilirajuća šmirgla.
  • Nešto tkanine (za brisanje ili ribanje)
  • Boje po vašem izboru i lak za finiš (sjaj)
  • Osnovni lak za drvo (ako to zahteva određena boja)
  • Zaštitine naočare
  • Maska protiv prašine (respiratorna)
  • Stare novine da biste zaštitili površine na kojima farbate gitaru
  • Lemilica
  • Različite kutije gde ćete odlagati delove gitare, da biste olakšali sebi ponovno sastavljanje
  • Velika prostorija sa dobrom ventilacijom
  • Stega (pozeljno sa gumenim steznicima da biste zaštitili drvo)
  • Stabilan radni sto gde ćete staviti gitaru u stegu i raditi poslove šmirglanja, sečenja i slično.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Goran Krstović

Avatar photo
Za mene kažu da sam samouk. Obožavam kućne majstorije i sve što je potrebno napraviti po principu Uradi sam, pa mi se zato ovaj sajt jako dopada.

SLIČNO

Kako napraviti popularan bend

Pre svega da bi osnovali bend morate tačno znati u kom muzičkom pravcu želite da …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *