Kako iskoristiti stare novine

Oni koji još uvek čitaju vesti i sportske rezultate u novinama, obično završe sa pravim neredom od novina koji treba negde da sklone, pre nego što ih recikliraju.

Ali, zar ne bi bilo sjajno kada biste mogli da iskoristite te gomile starih novina za nešto drugo? Da znate da možete. Slede neke od ideja.

stare novine

Kako iskoristiti stare novine

  1. Koristite stare novine da obložite kantu za đubre ili kutiju gde držite smeće. Papir će pomoći da se ne šire mirisi i upijaće vlagu, tako da bacanje đubreta ili menjanje kutije za smeće neće biti toliko grozan posao.
  2. Obložite novinama pregrade za povrće u frižideru. Kao i u prvom primeru, novine će upijati vlažnost sa starijeg, zaboravljenog povrća i istovremeno neutralisati mirise.
  3. Napravite miksturu od sirćeta i vode, pola–pola, i iskoristite je da zgužvanim novinama očistite prozore, TV ekrane i kompjuterske monitore. Prosto savijte novine u loptu, zamočite ih u mešavinu vode i sirćeta, a onda iscedite višak tečnosti iz njih, tako da novine budu samo vlažne. Očistite prozore kružnim pokretima i na kraju ih prebrišite čistim, suvim novinama.
  4. Održavajte delove poda blizu vrata čistim, tako što ćete postaviti novine da leže pored ulaza. Novine će upijati i zadržavati vlažnost od kiše ili snega koji unesemo na cipelama i zaštitiće vaše podove. Možete takođe koristiti novine da osušite mokre čizme i cipele, tako što ćete iscepiti deo i staviti ga unutar cipela.
  5. Uštedite novac i sami napravite svoje ukrasne saksije za sadnice uz pomoć novina i saksije/tegle sa pravim stranama (ne zaobljenim). Koristite teglu kao kalup i obavijte je novinama, a onda savijte krajeve u bazu. Sada samo sklonite teglu i napunite svoju novinsku saksiju zemljom.
  6. Zaustavite miris isečene trave koju čuvate dok ne bude mogla da se pokupi. Isecite nekoliko listova novina u trake i stavite ih zajedno sa posečenom travom. Novine će brzo upiti neprijatni miris koji odaje posečena trava kada se čuva neko vreme.
  7. Držite novine u garaži ili radionici. Ako vam se desi da prospete malo benzina ili ulja na pod, novine će to upiti i mogu čak da spreče trajnu mrlju na betonu.
  8. Koristite novine da zapalite vatru. Savijte nekoliko listova u lopte i stavite ih zajedno sa drvima za potpalu. Papir gori brzo i čini da se i drva brže zapale. Možete čak koristiti novine za vaš kamin kao zamenu za cepanice. Presavijte listove novina na otprilike jednu trećinu njihove dužine i urolajte ih u tubu. Čvrsta tuba novinskog papira goreće slično kao cepanica u vašem kaminu.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Goran Krstović

Avatar photo
Za mene kažu da sam samouk. Obožavam kućne majstorije i sve što je potrebno napraviti po principu Uradi sam, pa mi se zato ovaj sajt jako dopada.

SLIČNO

odvijac

Kako odabrati najneophodniji alat i opremu za kuću

Zakucati ekser, rašrafiti slavinu, zameniti osigurač, promeniti plinsku cev, itd., jednostavne su popravke, koje čestro …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *