Kako očistiti monitor sredstvima za domaćinstvo

Da li vam nedostaje onaj sjajni izgled novog monitora ili ne možete da podnesete pomisao na loše prikazivanje slike na ekranu? Evo uputstva kako da napravite vašu ličnu opremu za čišćenje ekrena koristeći jednostavne sastojke iz domaćinstva. Molimo vas da pažljivo pročitate SVA upozorenja data na kraju članka pre nego što probate da očistite bilo koji LCD ekran!

Danas, mnogi proizvođači više ne preporučuju upotrebu proizvoda koji sadrže imalo alkohola, amonijaka ili neku drugu jaku komponentu sredstva za čićenje LCD ekrana. Ako budete pažljivo birali sastojke za vaš rastvor, posude u kojima ćete ga mešati i krpe za čišćenje, moguće je da očistite vaš LCD ekran i proizvodima za čišćenje domaćinstva.

Ako niste sigurni u vezi sa bilo čim od navedenog, onda je najsigurnije da kupite pakovanje jednokratnih suvih ili vlažnih maramica dostupnih u prodavnicama koje su testirane i posebno namenjene čišćenju LCD i plazma ekrana.

Uputstvo

  1. Napravite blag rastvor za čišćenje. Čista destilovana voda je idealna. Ukoliko je površina više zaprljana takođe je delotvorna mešavina belog vinskog sirćeta i destilovane vode (u razmeri 50:50).
  2. Proizvođači više ne preporučuju upotrebu bilo kog proizvoda sa alkoholom, amonijakom ili nekom drugom jakom komponentom rastvora za čićenje LCD ekrana.
  3. Sipajte rastvor u malu bocu za raspršivanje, ali nemojte ga naprskati direktno na ekran.
  4. Naprskajte minimalnu količinu rastvora na veoma mekanu tkaninu kao što je pamučna krpa (možete je napraviti od neke stare majice), krpa od mikrofibera (ne lanena krpa), krpa koju možete baciti (kao što su mekani zavoji ili maramice bez dodatnih supstanci za čišćenje za jednokratnu upotrebu koji se mogu naći u apotekama i prodavnicama) ili slično. Najbolje je koristiti neku veliku krpu (ili nekoliko maramica), pošto će se tako smanjiti rizik od ostavljanja pruga na ekranu zbog pritiska prstima. Krpa ne sme biti mokra, samo malo nakvašena. Mokra krpa može da curi prilikom čišćenja ekrana, a rastvor može da kaplje iza okvira i trajno ošteti vaš ekran!
  5. Krpom čistite ekran kružnim ili nekim drugim usaglašenim pokretima. Brzi kružni pokreti uglavnom uklanjaju pruge i mrlje sa ekrana. Nežno i ujednačeno pritiskajte krpu. Pritisnite krpu samo onoliko koliko je potrebno da ona dodiruje ekran. Ne pritiskajte ekran prstima kroz krpu. Ako koristite isuviše pritiska prilikom čišćenja ekrana možete trajno oštetiti matricu LCD-a čineći vaš ekran neupotrebljivim.

Pročitajte i Kako ukloniti ogrebotine sa ekrana

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Od stvari će vam trebati: , ,

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Goran Krstović

Avatar photo
Za mene kažu da sam samouk. Obožavam kućne majstorije i sve što je potrebno napraviti po principu Uradi sam, pa mi se zato ovaj sajt jako dopada.

SLIČNO

odvijac

Kako odabrati najneophodniji alat i opremu za kuću

Zakucati ekser, rašrafiti slavinu, zameniti osigurač, promeniti plinsku cev, itd., jednostavne su popravke, koje čestro …

2 komentari

  1. Avatar photo

    Ovo je korisno.Svakome ce koristiti jer mnogi ciste ubrusima ekrane,bar u mom nekom okruzenju :).Ja se takodje uvek odlucim za neku mekanu mekanu krpu .

  2. eeeee da sam naletela na ovaj tekst pre nego sam ocistila monitor ne bih dobila packe od muza.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *