Kako napraviti kovertu za pisma

Sa razvojem novih komunikacionih tehnologija, kao što je npr. internet, slanje pisma je u savremenom društvu postalo sve ređe. Šaljemo i pišemo virtuelna pisma, koja nazivamo e-mejlovima. (Reč mail u engleskom označava poštu, a skraćenica e-mail je u oznaci elektronske pošte.)

No, zaljubljenici u pisanu reč, vole poslati i primiti pismo u opipljivoj, a ne samo vidljivoj formi, i dan danas. Da bi se list hartije poslao potrebno je da bude spakovan u nešto. Pisma se prilikom slanja pakuju u koverte.

Dakle, da biste poslali pismo u formi opipljive hartije, potrebna vam je opipljiva koverta od hartije. Takođe, koverta vam može ustrebati i ako šaljete neku čestitku od papira, račun, ugovor, pa nije zgoreg naučiti kako se pravi, iako se može u skoro svakoj knjižari i pošti lako nabaviti.

koverta za pisma

Kako napraviti kovertu za pisma

Potražite jedno parče hartije A4 formata, makaze i lepak, ispratite sledeće korake i imaćete gotovu kovertu u svega nekoliko minuta.

  1. Uzmite ivice uže strane papira i presavijte ih tako da se dodiruju. Kada izvršite savijanje, to će izgledati poput dva trougla koja su priljubljena jedan uz drugi, a ceo papir će poprimiti formu petougla.
  2. Bočne ivice petougaone hartije presavijte u širini od oko jednog centimetra. To vam je otprilike širina jednog prsta na ruci. Po savijenim bočnim ivicama nanesite lepak.
  3. Uzmite donju ivicu hartije (osnovicu petougla) i list presavijte tako što ćete tom ivicom dodirnuti ivice trouglastih savijutaka, koje smo napravili u prvom koraku. Pritisnite bočne ivice kako bi se ulepile.
  4. Dva trouglasta savojutka deo su velikog trouglastog dela hartije. Taj veliki trouglasti deo hartije je poklopac koverte, koji trebamo presaviti tako da pokrije rupu, koja je nastala savijanjem papira u trećem koraku. U toj rupi, stavljamo pisma.
  5. Dva trouglasta savijutka napravljena savijanjem u prvom koraku možete iseći makazama, a i ne morate. Lepše je kad se odstrane, ali i ako ostanu neće remetiti strukturu koverte, niti će ometati njenu funkcionalnost. Odstranjivanje tih savijutaka je više estetske prirode, kako bi koverta u punoj meri ličila onima koje kupujete u pošti ili knjižari.

Uz malo znanja i spretnosti, u gotovo svega nekoliko poteza list obične hartije preodenuli smo u korisno sredstvo za prenos pisama.

 

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Jovan Spasojević

Avatar photo
Obožavam da istražujem i dolazim do novih saznanja. Jako mi se dopada vaš sajt. Pokušaću i ja da doprinesem neki savetima.

SLIČNO

pranje u ves masini

Kako oprati odeću u veš mašini

Veoma je važno znati kako se pere odeća. Nepoznavanje ove „veštine“ nije samo nehigijenski, već …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *