Kako sastaviti ugovor

Kako sastaviti ugovorU ovom članku ćemo vam dati odgovore na pitanja kako sastaviti ugovor. U savremenom ekonomskom okruženju, od krucijalne je važnosti obezbediti sebe i svoj biznis od svih neželjenih situacija koje mogu da prouzrokuju nepoštovanje ugovorenih obaveza. Bilo da se radi o poslovnom aranžmanu, ili bilo kojoj drugoj vrsti dogovora, bilo da je sa druge strane stola totalni stranac ili najbolji poznanik, u skladu sa modernim društvom i savremenim obrascima ekonomskog i socijalnog ponašanja je sklapanje ugovora i ozvaničavanje ugovornih obaveza.

Međutim, veliki broj fizičkih ili pravnih lica se nađu u nedoumici koja se tiče ugovorne forme. Zavisno od situacije i potrebe, ugovor može biti drugačiji, međutim, postoji nekoliko smernica koje se trebaju ispoštovati prilikom sastavljanja ugovora bilo koje vrste. Ovde ćemo ih i navesti.

1) Kada su u pitanju ugovori koji su imenovani, odnosno čija je forma zakonski određena, osnovni elementi koje svaki ugovor mora da sadrži se odnose na: ime ugovora (npr ugovor o poklonu, ugovor o prodaji…), zatim na ugovorne strane, vreme potpisivanja tj. zaključenja ugovora, vremenski period trajanja ugovora (odnosno vremenski period trajanja njegove pravosnažnosti), predmet ugovora.

2) Ukoliko je u pitanju dvostrano teretan ugovor (onaj koji i jednu i drugu stranu obavezuje na nešto), bitno je ugovornim klauzulama predvideti sve moguće situacije i nepredviđene okolnosti, i utvrditi način na koji će se one razrešiti.

3) Označite ugovorne strane posebnim imenima koje ćete koristiti kada ih navodite u ugovoru (npr, ‘prodavac proizvoda’ i ‘kupac proizvoda’) kako bi izbegli sve moguće dvosmislenosti kod tumačenja pravnog posla.

4) Ukoliko zaključujete ugovor sa dugogodišnjim poslovnim partnerom ili prijateljem, delujte sinergijski kod sastavljanja ugovora, kako bi on sadržao sve smernice koje odgovaraju jednoj, odnosno drugoj strani. Dve glave su pametnije od jedne, tako da ćete na taj način uspeti da ugovornim klauzulama pokrijete više različitih situacija, koje ne biste bili u mogućnosti da navedete kada bi sami sastavljali ugovor.

5) Postarajte se da ugovor bude validan pred sudom, odnosno da ispečatirate i potpisima ugovornih strana ozvaničite pravnosnažnost dokumenta. U suprotnom, imaćete samo obično parče papira.

Ukoliko pratite sve smernice koje su ovde navedene, moći ćete da sastavite ugovor koji je reprezentativan. Još jednom, sam tip i forma ugovora zavisi od situacije do situacije koja se ugovorom pokriva. Vodite računa o tome da se pridržavate zakonskih okvira kod sastavljanja pojedinih vrsta ugovora. Postoje ugovori koji su tipski, i njih treba sastavljati u skladu sa zakonski određenom formom.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Dejan Đorđević

Avatar photo
Završio sam prava i nadam se uspešnoj karijeri u advokaturi. Cilj mi je da na ovom sajtu pomognem drugima koliko je to moguće.

SLIČNO

doprinosi

Kako se definišu doprinosi

Mnogi smatraju da su se doprinosi prvi put pojavili u Engleskoj kako bi se prikupila …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *