Kako postati javni beležnik

Kao jedna od profesija koje su obavljale delatnost na polju prava čija je funkcija da overava ugovore, punomoćja, sporazume i mnoga druga pismena obaveštenja u pravnom prometu javlja se profesija notara odnosno javnog beležnika. Koreni ove profesije postoje još u okviru instituta drevnog rimskog prava, a na našim prostorima istu srećemo u određenim pravnim rešenjima između dva svetska rata u okviru Kraljevine Jugoslavije. Poslednjih godina profesija notara je opet aktuelizovana kroz sintagmu „javni beležnik“ kao sinonima iste.

Iz tog razloga smatramo da je neobično važno da se čitalac ovog teksta podrobnije upozna sa tematikom „Kako postati javni beležnik„, jer je ova profesija postala poslednjih godina jedna od veoma poželjnih mnogo više od ostalih pravnih profesija.

kako postati notar

Šta radi javni beležnik (notar)?

Ono što je suština pojma javnog beležnika jeste činjenica da se radi o pravnoj profesiji koju isti obavlja kao stalno zanimanje. Pri tome javni beležnik (notar) obavlja delatnost koja u sebi sublimira niz akata i radnji među kojima svakako treba izdvojiti sledeće: sastavljanje isprava, overavanje različitih vrsta isprava u prisustvu zainteresovanih stranaka koje nakon ovakve overe imaju značaj javne isprave,  preuzimanje na čuvanje raznih vrsta isprava, novca, kao i drugih predmeta, a takođe i postupanje u određenim sudskim postupcima (jedan od najznačajnijih svakako je vanparnični postupak raspravljanja zaostavštine – ostavinski postupak)

Pri tome, neophodno je napomenuti da je javni beležnik nezavistan i samostalan u obavljanju svojih zadataka i poslova. Prilikom imenovanja, te razrešenja javnog beležnika ključnu ulogu igra Ministarstvo pravde Republike Srbije kao neposredno nadležno u ovim pravnim stvarima.

Kako postati javni beležnik

Da bi određeno lice bilo imenovano za javnog beležnika – notara, neophodno je da ispunjava čitav niz uslova, koje ćemo taksativno navesti:

  • Državljanstvo Republike Srbije;
  • Poslovna sposobnost, odnosno sposobnost zaključivanja pravnih poslova, kao i opšta   zdravstvena sposobnost;
  • Posedovanje diplome pravnog fakulteta koji je lice završilo u Republici Srbiji ili nostrifikovana diploma pravnog fakulteta koji je lice završilo van teritorije Republike Srbije;
  • Kumulativan uslov – da lice ima položen pravosudni ispit, ali i ispit za javnog beležnika;
  • Radno iskustvo u trajanju od pet godina nakon što je položen pravosudni ispit, naravno ovo iskustvo mora biti u okviru pravne struke;
  • Dostojnost za obavljanje zadataka i poslova u okviru profesije javnih beležnika – notara;
  • Elementarna pismenost, koja sublimira upotrebu srpskog jezika prilikom govora, čitanja i pisanja istog, a ukoliko je u okviru određene jedinice lokalne samouprave (opštine ili grada) u službenoj upotrebi i jezik određene nacionalne manjine neophodan uslov je da javni beležnik – notar upotrebljava i poznaje isti bez ikakvih teškoća, ili ukoliko ne poseduje ova znanja, onda isti treba da zaključi sa sudskim prevodiocem za kopkretan manjinski jezik sporazum kojim će se regulisati njihova međusobna saradnja.
  • Prostor koji je neophodan za redovno obavljanje zadataka i poslova javnog beležnika, ili da budući javni beležnik odnosno notar može dokazati da će biti obezbeđen odgovarajući prostor u tom smislu.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Dragan S

SLIČNO

mobing

Kako prepoznati i sprečiti mobing

Zastrašivanje i maltretiranje je oblik agresivnog ponašanja u kome neka osoba svesno i namerno iz …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *