Kako se boriti i šta je korupcija

Korupcija na latinskom corruptio znači pokvarenost, podmitljivost, označava zloupotrebu službenog položaja radi ostvarivanja lične koristi. Istorija pokazuje da je korupcija stara koliko i država i da se ne može iskoreniti. Ali, može se svesti na minimalni nivo.

korupcija

Kako se boriti i šta je korupcija

  1. Negacija pravne države
    Jedno od osnovnih načela demokratskih pravnih sistema je da su pred zakonom jednaki. Stavljanjem pojedinca u privilegovani položaj i postavljanjem prepreka drugima u ostvarivanju njihovih prava, korupcija to načelo negira. Ona potkopava temelje sistema i narušava poverenje građana države.Vrste korupcije
    Bela korupcija je davanje privilegija na osnovu rođačkih i prijateljskih veza ili nepotizam, bez očekivanja protivusluge.
    primer drugarica iz osnovne škole zaposlena je u lokalnoj pošti i svaki put te pusti da platiš telefonski račun preko reda.
    Često, slučajevi bele korupcije ne predstavljaju krivična dela, već bi eventualno mogli da se podvedu pod disciplinsku odgovornost koju bi poslodavac trebalo da sankcioniše. Pravni sistem ne može da pokrije baš svaku radnju koja nije moralna i ispravna, što ne znači da se protiv takvih pojava ne treba boriti.

    Siva korupcija je davanje privilegija po principu usluga za uslugu. Primer u vojnom odseku radi neki simpatični čikica koji ti zaturi dokumenta svaki put kad treba da te pozovu na regrutaciju, Jednom prilikom, neobavezno ti spomene da njegova sestričina ima keca iz hemije koju joj, gle čuda, predaje tvoja majka.

    Crna korupcija je davanje privilegija uz direktnu novčanu nadoknadu. Primer navukao si gadnu upalu pluća, a u bolnici nema slobodnih kreveta. Jedna medicinska sestra ti ponudi da za određenu svotu novca pogleda šta može da učini po tom pitanju.

    Sa stanovišta nivoa državne vlasti na kome se javlja, korupcija se deli na centralizovanu i decentralisanu.
    Centralisovana korupcija odvija se u samom državnom vrhu, radi ostvarivanja lične koristi i povećavanja bogatstva, decentralisovanu korupciju sprovode državni činovnici i pretežno je zastupljena u demokratskim društvima.

  2. Borba protiv korupcije
    Sama priroda krivičnih dela korupcije, specifičan odnos njihovih počinioca lekar i pacijent, profesor i učenik, sudija i stranka, policajac i prestupnik, kao i okolnosti pod kojima se korupcija obično javlja, uzrokuju da se ona veoma teško otkriva i kažnjava. Dodatni problem je u tome što korupcija prožima društvo u celini, pa i borba protiv zahteva napad na svim frontovima.

    Šta moćeš da uradiš
    Bilo da si žrtva ili svedok korupcije, imaš obavezu da nadležnom javnom tužilaštvu podneseš prijavu sa podacima o krivičnom delu, počiniocu i eventualnim dokazima.
    Kada primi krivičnu prijavu ,tužilac je dužan da proveri informacije preko policije, traži podatke od drugih državnih organa i obavi informativne razgovore sa građanima kako bi utvrdio činjenice i odlučio da li postoji osnov za pokretanje krivičnog postupka. U okviru borbe protiv korupcije, Vlada Srbije osnovala je Regionalnu antikorupcijsku mrežu, čiji je zadatak obrada i prosleđivanje prijava o potencijalnim slučajevima korupcije nadležnom javnom tućiocu. Mreža ima predstavništva u 26 gradova širom Srbije.

  3. Krivična dela korupcije
    • 1. Davanje mita
      Ako dođeš u iskušenje da daš ili obećaš mito, ili da posreduješ u davanju mita službenom licu, imaj na umu da bi time navršio krivično delo za koje je predviđena kazna zatvora od 6 meseci pa do 5 godina.
      Osnovni element krivičnog dela davanja mita jeste pokušaj da se službeno lice na ovaj način motiviše da, u okviru svojih ovlašćenja, izvrši službenu radnju koju ne bi smelo izvršiti, na primer profesor koji zahteva određenu sumu novca za popravku ocene, ili da ne izvrši radnju koju bi moralo izvršiti na primer policajac koga si podmitio da ti ne bi napisao prekršajnu prijavu zbog brze vožnje.
      U slučaju da, pošto si na zahtev službenog lica već dao mito, prijaviš delo nadležnom organu pre nego što bude otkriveno, možeš biti oslobođen kazne.
    • 2. Protivzakonito posredovanje
      Ako službeno lice zloupotrebom svog položaja ili uticaja posreduje da se izvrši ili ne izvrši neka službena radnja, može biti osuđen za krivično delo protivzakonitog posredovanja. Za njegov osnovni oblik, kazna zatvora je tri meseca do tri godine.
    • 3. Primanje mita
      Dužnost svakog zaposleng u državnoj službi je da pruža usluge svim građanima. Primanje bilo kakvog novčanog ili materijalnog mita za te usluge predstavlja krivično delo. Kao i u slučajevima davanja mita, potrebno je da je rezultat podmićivanja vršenje ili nevršenje radnji u okvirima službenih ovlašćenja.
      U zavisnosti od oblika i težine dela, za primanje mita predviđena je kazna zatvora od meseci do 15 godina. Nije dozvoljeno ni samo traženje, niti primanje obećanja mita, što se kažnjava kao i samo izvršenje dela.
    • 4. Pronevera
      Mnogi poslovi donose posebna ovlašćenja, kao što su raspolaganje velikom količinom novca, hartijama od vrednosti, autobilima, kompjuterima. Ako zaposleni prisvoji novac ili neku pokretnu stvar koja ne pripada njemu već ustanovi u kojoj radi, ili mu je po bilo kom drugom pravnom osnovu data na korišćenje izvršava krivično delo pronevere.
      I za proneveru i za zloupotrebu službenog položaja predviđa se kazna u trajanju od 6 meseci do 15 godina.

      Posluga
      Razlika između pronevere i posluge leži u tome što službeno lice nije prisvojio, nego neovlašćeno poslužio novcem ili pokretnim stvarima koje su mu poverene. Kazna ipak nije blaža.

      Zloupotreba službenog položaja
      Službeno lice ima određena ovlašćenja koja bi trebao da upotrebljava radi zaštite interesa svih građana. Ako prekorači u nameri da sebi pribavi neku korist ili da povredi prava drugog čoveka, čini krivično delo zloupotrebe službenog položaja.

  4. i ima ih još devet
    Zakon o izmenama i dopunama Krivičnog zakona Srbije uvodi posebnu grupu odredbi o korupciji, kojom je obrađeno devet novih krivičnih dela

    • nenamensko raspolganje sredstvima iz budžeta
    • korupcija u javnim nabavkama
    • korupcija u postupku privatizacije
    • korupcija u pravosuđu
    • korupcija u organima uprave
    • zloupotreba funkcije branioca ili punomoćnika
    • korupcija u zdravstvu
    • korupcija u prosveti
    • ugovaranje ishoda sportskih takmičenja
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

anya

Avatar photo
Veliko dete.U pmsu jednom mesečno 30 dana ( za one koji su se pitali da li izlazim iz njega).Hejter kategorija A šablon zašto belo kad može crno.Zavisnik od leptirića u stomaku,hodanja po oblacima i crtanja srcića.Ne voli životno takmičenje,nadmetanje i kopiranje.

SLIČNO

mobing

Kako prepoznati i sprečiti mobing

Zastrašivanje i maltretiranje je oblik agresivnog ponašanja u kome neka osoba svesno i namerno iz …

2 komentari

  1. Avatar photo

    Kad pogledaš, najvitalniji stubovi jedne države,baš oni od kojih zavisi budućnost a ne puko preživljavanje (zdravstvo, prosveta, pravosudje) su nazalost puni korupcije. Drago mi je da se radi na tome. Ali najbolje bi bilo da je narod humaniji i da postoji neka savest i moral.

  2. Avatar photo

    Nadam se da se i u nasoj zemlji bore protiv korupcije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *