Kako ukloniti ogrebotine sa ekrana

Postoji nekoliko osnovnih trikova za uklanjanje neprivlačne ogrebotine sa vašeg LCD monitora, stakla, telefona ili TV-a. Možda ćete biti  pomalo skeptični, ali na desetine čitaoca je potvrdilo da oni ipak mogu da čine čuda. Neki, međutim, nisu bili srećne ruke.

uklanjanje ogrebotina

Metod sa gumicom za brisanje

 1. Prvo očistite mesto sa ogrebotinom. Uradite to uz pomoć čiste vodu i čiste, mekanu krpe poput one za brisanje naočara. Potom obrišite i osušite to područje.
 2. Nabavite čistu gumicu za brisanje. Ako ne želite da uprljate svoj monitor, najbolje je da ne koristite onu koja se nalazi na grafitnoj olovci ili ima nešto drugo na sebi.
 3. Ispolirajte ogrebotinu. Lagano brišite gumicom preko ogrebotine dugim pokretima u smeru ogrebotine.
 4. Brišite dok ogrebotina potpuno ne nestane.

Metod sa alkoholom

 1. Pripremite rastvor za čišćenje. Napravite 3,5 postotni izopropil alkohol u vodi.
 2. Prethodno očistite ekran. Očistite oštećeni deo ekrana uz pomoć male količine čiste vode i čiste, mekane krpe ili vate. Budite veoma nežni, ali temeljni. Prvo počnite da čistite samu ogrebotinu, a potom i površinu oko ogrebotine. Ogrebotine očistite finom krpicom poput one koja služi za održavanje naočara i takvim potezima da se prljavština „odbija“ od same ogrebotine
 3. Počnite sa uklanjanjem ogrebotine. Sipajte malo alkohola na vatu ili krpicu.
 4. Nastavite strpljivo. Laganim pokretima nastavite da čistite ogrebotinu dok ona napokon potpuno ne nestane. Blagi alkoholni rastvor bi trebalo da rastvori anti reflektivni sloj tako da odgovara površini sa ogrebotinom.
 5. Uklonite alkohol. Uzmite još jedno parče vate ili drugi deo krpe i blago očistite površinu čistom vodom.
 6. Osušite i ispolirajte datu površinu.

Savet: Možda će vam trebati jači alkoholni rastvor. Pokušajte da ga napravite duplo jačim i onda uklonite ogrebotinu. Nastavite da pojačavate rastvor sve dok ne uklonite ogrebotinu, ali odmah stanite ako počnete da razmazujete ekran.

Metod sa vazelinom

 1. Očistite površinu ekrana
 2. Uzmite malo vazelina i napunite ogrebotinu
 3. Blago obrišite višak vazelina, budite pažljivi i ne pritišćete previše kako ne bi ostao u ogrebotini.
 4. Hipotetički, vazelin i staklo koje pokriva ekran imaju sličan indeks prelamanja svetlosti što znači da vazelin preuzima ulogu ekrana. Međutim, može i da još pogorša ogrebotinu i učini je više vidljivom. Takođe, vazelin će vremenom da nestane pa ćete morate da ga ponovo aplikujete. Ovim niste stvarno uklonili ogrebotine sa ekrana, ali ste ih učinili nevidljivim što je u svakom slučaju sjajan rezultat.

Sredstva za uklanjanje ogrebotine

 1. Na internetu pretraživanjem ćete doći do raznih sredstava za uklanjanje ogrebotina.
 2. Stakloper ili sredstva za čišćenje ekrana, najbolje je upotrebiti pre svega drugog.
 3. Drugi proizvodi mogu da daju isto dobre rezultate
 4. Ako ste u mogućnosti, testirajte bilo koje sredstvo za uklanjanje ogrebotina na nečemu nebitnom.
 5. Mnoga od njih su na bazi razblaženog alkohola ili destilovane vode i sa njima možete postići određene rezultate u zavisnosti od veličine ogrebotine. Kod ovih sredstava neophodno je izbegavati agresivna sredstva (kao što su paste za poliranje), jer se time stvari mogu i pogoršati.

Pročitajte i Kako očistiti monitor sredstvima za domaćinstvo

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija
Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Goran Krstović

Avatar photo
Za mene kažu da sam samouk. Obožavam kućne majstorije i sve što je potrebno napraviti po principu Uradi sam, pa mi se zato ovaj sajt jako dopada.

SLIČNO

pranje u ves masini

Kako oprati odeću u veš mašini

Veoma je važno znati kako se pere odeća. Nepoznavanje ove „veštine“ nije samo nehigijenski, već …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *