Kako izbeliti tekstil

Tvrdokorvne mrlje i uporne fleke mogu zadati prave glavobolje kada je u pitanju njihovo otklanjanje. Ponekad nisu toliko efikasni ni preparati koje možemo kupiti, rastvori, ili bilo koji drugi industrijski elementi koji se reklamiraju i koje najčešće srećemo.

U tim trenucima, posegnućemo za bakinim ili maminim receptima i ,,tajnama“, za jednostavnijim elementima čija kombinacija može biti veoma efikasna i uspešna u uklanjanju mrlja, ili sredstvima koja se nalaze u našim kućama i kuhinjama, a nismo ni znali da mogu biti dobra niti delotvorna.

kako izbeliti tekstil

Uporne fleke nastaju od hrane, pića, u dodiru sa veoma prljavim površinama, prostorijama, ili prilikom nespretnosti ili nepažnje. Donosimo neka rešenja i neke ideje u vezi sa otklanjanjem nezgodnih mrlja i upornih flekasa garderobe i nekih materijala.

Kako izbeliti veš

Ukoliko se desi na se na belom vešu nađu mrlje ili tragovi materije koje se ne mogu očistiti niti oprati u mašini, rešenje se nalazi u supstancama iz špajza ili ostave. Ukoliko se nađu fleke od soka koji je napravljen od voća, rešenje može biti kombinacija glicerina, vode i soli. Mesto koje je isflekano potopite u vodu i so, a potom na mesto koje je isflekano lagano utrljavajte glicerin. Kada se ceo proces završi, mesto koje je isflekano i koje ste prali isperite sa deterdžentom koji imate. Ukoliko se na tkanini ili nekom delu garderobe nađe fleka od piva, ona se može otkloniti kada se pomešaju voda i sirće, a potom se isflekano mesto dobro istrlja.

Kako izbeliti tkaninu kalijum permangantom

Ipak, postoji recept koji se pravi u kućnim uslovima i veoma je efikasan prilikom otklanjanja fleka sa veša i u izbeljivanju tkanina i materijala. U bilo kojoj apoteci kupite kalijum permanganat.

  1. U lavor koji je namenjen za pranje veša sipajte 10l vruće vode, a nakon toga dodajte nekoliko kristalčića kalijum permanganata.
  2. Voda koja se nalazi u lavoru postaće roze boje, ali obratite pažnju i nemojte otići predaleko sa dodavanjem kristalčića kako voda ne bi primila modriju boju koja nije dobra niti korisna za proces beljenja.
  3. Kada ste sve sipali u lavor, potom dodajte 200g deterdženta za sudove koji koristite.
  4. Nakon svih pomešanih elemenata koji se nalaze u lavoru, u vodu spustite veš ili tkanine koje je potrebno da ponovo postanu bele.
  5. Nakon što ste sve sputili, lavor prekrijte folijom od najlona ili nekom vrstom najlona koji imate i ostavite da stoji nekoliko sati. Vešu neće štetiti da ostane u lavoru i ovom ratsvoru ni celu noć ili ceo dan.
  6. Nemojte se brinuti niti iznenaditi bojom vode u kojoj se veš nalazi jer je to normalno i očekivano.
  7. Pošto je veš dovoljno odstajao u vodi koja se nalazi u lavoru, izvadite ga, iscedite, a potom ga satvite u mašinu za pranje veša i perite ga na uobičajeni način.

Kako izbeliti tekstil sodom bikarbonom

Takođe, soda bikarbona može biti i više nego efikasna prilikom pranja veša. Ono što treba da uradite je da, prilikom pranja veša u veš mašini, dodate 2 ili 2 kašike sode bikarbone u pregradu u koji inače sipate prašak za pranje veša. Soda veoma efikasno smanjuje tvrdoću materije. Pored sode bikarbone, neke osobe svdoče da su uspele da izbele veš – praškom za pecivom. Postupak je identičan – potrebno je dodatil nekoliko (do 3) kašike praška za pecivo u pregradu u kojoj se nalazi i prašak za pranje veša.

Tkanine ili materijali koji su manji, pouput čarapa, marama ili maramica možete prati na još jedan način, tačnije – izbeliti ih. Sve što je potrebno jeste da se otkuva kriška limuna u vodi koja je vrela. Potrebno je da smesa provri, a nakon roga u nju dodati tkanine koje je potrebno izbeliti. Veš u ovoj vodi treba držati najmanje 1h. Još jedan efikasan način za izbeljivanje tekstila ili tkanina jeste uz pomoć belog sirćeta. U polovinu jedne šolje (tačnije – u 250ml) sipajte deterdžent za sudove i belo sirće i sve to sipajte u mašinu za pranje veša. Sirće, takođe, tkaninu čini mekšom i uspešno skida ostatke sapuna.

U ovom članku pročitajte savete kako da izbelite košulju.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Nađa L

SLIČNO

pranje u ves masini

Kako oprati odeću u veš mašini

Veoma je važno znati kako se pere odeća. Nepoznavanje ove „veštine“ nije samo nehigijenski, već …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *