Kakopedija > Kuća i dvorište > Uradi sam > Kako izbeliti tekstil

Kako izbeliti tekstil

Tvrdokorvne mrlje i uporne fleke mogu zadati prave glavobolje kada je u pitanju njihovo otklanjanje. Ponekad nisu toliko efikasni ni preparati koje možemo kupiti, rastvori, ili bilo koji drugi industrijski elementi koji se reklamiraju i koje najčešće srećemo.

U tim trenucima, posegnućemo za bakinim ili maminim receptima i ,,tajnama“, za jednostavnijim elementima čija kombinacija može biti veoma efikasna i uspešna u uklanjanju mrlja, ili sredstvima koja se nalaze u našim kućama i kuhinjama, a nismo ni znali da mogu biti dobra niti delotvorna.

kako izbeliti tekstil

Uporne fleke nastaju od hrane, pića, u dodiru sa veoma prljavim površinama, prostorijama, ili prilikom nespretnosti ili nepažnje. Donosimo neka rešenja i neke ideje u vezi sa otklanjanjem nezgodnih mrlja i upornih flekasa garderobe i nekih materijala.

Kako izbeliti veš

Ukoliko se desi na se na belom vešu nađu mrlje ili tragovi materije koje se ne mogu očistiti niti oprati u mašini, rešenje se nalazi u supstancama iz špajza ili ostave. Ukoliko se nađu fleke od soka koji je napravljen od voća, rešenje može biti kombinacija glicerina, vode i soli. Mesto koje je isflekano potopite u vodu i so, a potom na mesto koje je isflekano lagano utrljavajte glicerin. Kada se ceo proces završi, mesto koje je isflekano i koje ste prali isperite sa deterdžentom koji imate. Ukoliko se na tkanini ili nekom delu garderobe nađe fleka od piva, ona se može otkloniti kada se pomešaju voda i sirće, a potom se isflekano mesto dobro istrlja.

Kako izbeliti tkaninu kalijum permangantom

Ipak, postoji recept koji se pravi u kućnim uslovima i veoma je efikasan prilikom otklanjanja fleka sa veša i u izbeljivanju tkanina i materijala. U bilo kojoj apoteci kupite kalijum permanganat.

  1. U lavor koji je namenjen za pranje veša sipajte 10l vruće vode, a nakon toga dodajte nekoliko kristalčića kalijum permanganata.
  2. Voda koja se nalazi u lavoru postaće roze boje, ali obratite pažnju i nemojte otići predaleko sa dodavanjem kristalčića kako voda ne bi primila modriju boju koja nije dobra niti korisna za proces beljenja.
  3. Kada ste sve sipali u lavor, potom dodajte 200g deterdženta za sudove koji koristite.
  4. Nakon svih pomešanih elemenata koji se nalaze u lavoru, u vodu spustite veš ili tkanine koje je potrebno da ponovo postanu bele.
  5. Nakon što ste sve sputili, lavor prekrijte folijom od najlona ili nekom vrstom najlona koji imate i ostavite da stoji nekoliko sati. Vešu neće štetiti da ostane u lavoru i ovom ratsvoru ni celu noć ili ceo dan.
  6. Nemojte se brinuti niti iznenaditi bojom vode u kojoj se veš nalazi jer je to normalno i očekivano.
  7. Pošto je veš dovoljno odstajao u vodi koja se nalazi u lavoru, izvadite ga, iscedite, a potom ga satvite u mašinu za pranje veša i perite ga na uobičajeni način.

Kako izbeliti tekstil sodom bikarbonom

Takođe, soda bikarbona može biti i više nego efikasna prilikom pranja veša. Ono što treba da uradite je da, prilikom pranja veša u veš mašini, dodate 2 ili 2 kašike sode bikarbone u pregradu u koji inače sipate prašak za pranje veša. Soda veoma efikasno smanjuje tvrdoću materije. Pored sode bikarbone, neke osobe svdoče da su uspele da izbele veš – praškom za pecivom. Postupak je identičan – potrebno je dodatil nekoliko (do 3) kašike praška za pecivo u pregradu u kojoj se nalazi i prašak za pranje veša.

Tkanine ili materijali koji su manji, pouput čarapa, marama ili maramica možete prati na još jedan način, tačnije – izbeliti ih. Sve što je potrebno jeste da se otkuva kriška limuna u vodi koja je vrela. Potrebno je da smesa provri, a nakon roga u nju dodati tkanine koje je potrebno izbeliti. Veš u ovoj vodi treba držati najmanje 1h. Još jedan efikasan način za izbeljivanje tekstila ili tkanina jeste uz pomoć belog sirćeta. U polovinu jedne šolje (tačnije – u 250ml) sipajte deterdžent za sudove i belo sirće i sve to sipajte u mašinu za pranje veša. Sirće, takođe, tkaninu čini mekšom i uspešno skida ostatke sapuna.

U ovom članku pročitajte savete kako da izbelite košulju.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Sponzorisani članci

loading...

Oceni članak

Oceni članak

1 zvezdica2 zvezdice3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdicebroj glasova: 2, prosek: 5,00

Loading...

Zabrana kopiranja članka

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

SLIČNO

pranje u ves masini

Kako oprati odeću u veš mašini

Veoma je važno znati kako se pere odeća. Nepoznavanje ove „veštine“ nije samo nehigijenski, već …

Ostavite odgovor