Kako izbeliti košulju

Od svog nastajanja pa do danas, bela košulja nikad ne izlazi iz mode. Zbog činjenice da pristaje svima i da se vrlo lako kombinuje sa gomilom drugih odevnih predmeta, ona ne prestaje da gubi na značaju.

U beloj košulji možemo blistati jedino ako i ona sama blista od beline. A ovo, priznaćete, nije uvek lako. Zato beloj košulji treba posvetiti posebnu pažnju, možda i više nego bilo kod drugom odevnom predmetu (ako izuzmemo stvari od svile i fine vune). Preporučuje se da ih peremo posle svakog ili svakog drugog nošenja s obzirom da nam potamneli rubove kragni i rukava mogu predstavljati ozbiljnu nelagodu ukoliko belu košulju ne održavamo adekvatno.kosulja

S obzirom da je njena najveća vrednost snežna belina i da se ona vremenom gubi, povremeno je dobro odneti je na hemijsko čišćenje, ukoliko za to imate mogućnosti. Ali svakako, postoje puno stvari koje i sami možemo da učinimo za nju. Tu su, naravno, različita sredstva za izbeljivanje. Ali ona, pored svoje često visoke cene, zahtevaju i vrlo visok stepen opreza prilikom korišćenja s obzirom da su ovakve hemikalije štetne po naše zdravlje.

Zato će ovde biti nabrojano nekoliko daleko ekonomičnijih i elegantnijih načina za beljenje košulja koji se oslanjaju na sredstva koja često ili uvek imate kod kuće.

Limun izseckan na kriške

Limunska kiselina je vrlo delotvorna kod beljenja tkanina. Zato nasecite limun na kriške i svatite ih u veći lavor. Zatim ga napunite toplom vodom i stavite košulju. Ona u toj vodi treba da stoji sat – dva. Nakon što je košulja odstojala u lavoru, operite je na način na koji to i inače radite.

Drastičnija mera primene ove metode je namenjena za situacije kada želite da izbelite veš koji je znatno požuteo. Tada možete prokuvati vodu u većoj šerpi i skloniti sa šporeta, staviti odreske limuna i ostaviti veš ili košulje u toj vodi tokom cele noći. Rezultati će vas iznenaditi!

Deterdžent za pranje sudova

Deterdženti koji se koristite za ručno ili mašinsko pranje sudova, takođe, daju sjajne rezultate u izbeljivanju veša i belih košulja. Oko 60ml pomenutog deterdženta za sudove nanesite na belu košulju, malo nakvasite i sve zajedno protrljajte kao kada perete ručno. Nakon toga, košulju dobro isperite (s obzirom da deterdžent za sudove intenzivno peni) u mlakoj vodi.

Varikina

Varikina je dobro poznato sredstvo za inbeljivanje koje su koristile još naše bake. I danas se može naći u bolje snabdevenim prodavnicama. Ono što je najvažnije kod izbeljivanja košulja varikinom je: strogo prati uputstvo za upotrebu. Varikina se prema uputstvu sipa u lavor sa toplom vodom. Toplota vode je obrnuto srazmerna dužini stajanja košulje u rastvoru. Što je voda toplija, to je potrebno manje vremena za beljenje.

Za uklanjanje fleka raznog porekla sa košulja, pročitajte i članak kako ukloniti fleke, a za beljenje veša pročitajte članak kako izbeliti tekstil.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Milena Milojevic

Avatar photo

SLIČNO

odvijac

Kako odabrati najneophodniji alat i opremu za kuću

Zakucati ekser, rašrafiti slavinu, zameniti osigurač, promeniti plinsku cev, itd., jednostavne su popravke, koje čestro …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *