Kako očistiti peglu

Pre nego što krenemo sa korišćenjem pegla kako bismo svoju odeću doveli do granica savršenog, postavlja se pitanje kako sprečiti da se pegla uprlja, da se stvori kamenac ili druge fleke, i kako da je očistimo kada se stvori problem sa istim. Pre svega, važno je dobro pročitati uputstvo za korišćenje pegle i pridržavati se pravila koja proizvođač preporučuje. U daljem tekstu, osvrnućemo se na probleme čišćenja i rešavanje problema koji se stvaraju na samoj ploči pegle.

kako ocistiti peglu

Saveti za prevenciju stvaranja mrlja na pegli

  1. Kada ispeglate željenu stvar, vrlo je važno da iz pegle koja je na paru ispraznite vodu. Ali, pre svega, uvek vodu u peglu nalijte prema uputstvima.
  2. Nakon svakog peglanja, treba očistiti ploču kako se na njoj ne bi stvarale fleke, mrlje, kako bi se očistili ostaci koji bi mogli da naštete njenu dalju upotrebu.
  3. Iako savremene pegle imaju filtere koji pročišćuju vodu pa se ne mora koristiti isključivo destilovana voda, važno je napomenuti da se pegla uvek prazni kako se kamenac ne bi stvarao.
  4. Preporučljivo je pratiti uputstva proizvođača, pa je tako na istom najbolje naznačeno kako treba nalivati vodu, prazniti vodu, kako treba čistiti peglu i održati je što duže funkcionalnom.

Čišćenje pegle sa sirćetom

Ukoliko dođe do stvaranja kamenca, postoje načini da se on očisti i ukloni sa pegle uz pomoć sirćeta i soli:

  1. Nakon završetka peglanja, isključite peglu iz struje, da ne biste došli u kontakt sa isparavanjem i da ne biste oštetili disanje, stavite hirušku masku na lice i napravite rastvor od soli i sirćeta koji će biti raspoređeni u jednakim količinama. Ovaj rastvor potrebno je zagrejati dok se so ne rastopi potpuno.
  2. Napunite ¾ pegle rastvorom koji ste napravili, lagano promućkajte kako bi se tečnost rasporedila po pregradi.
  3. Kada se tečnost rasporedi, pritiskajući dugme predviđeno za izlazak pare, svu tečnost ispraznite iz pegle.
  4. Nakon toga napunite peglu opet nekoliko puta, promućkajte sadržaj, pa ga potom opet ispraznite.
  5. Nakon peglanja najbolje je da odmah očistite peglu dok je još topla. Ne preporučuje se da koristite nikakve oštre predmete, predmete koji mogu oštetiti peglu ili izgrebati ploču.

Čišćenje pegle sa pastom za zube

Valja znati i ostale metode prevencije i čišćenja pegle. Jedan od njih jeste da očistite peglu pastom za zube:

  1. Pastu za zube nanesite na krpu, istrljate ploču.
  2. Potom očistite peglu vlažnom pa suvom krpom.
  3. Ukoliko je potrebno, postupak slobodno ponovite nekoliko puta.
  4. Takođe, dok je pegla još topla nakon peglanja, možete preko ploče proći krpom koja je vlažna ili istrljati ploču folijom od aluminijuma.
  5. Olovo može pomoći prilikom čišćenja, pa tako nakapajte na novinski papir nekoliko kapi ulja od neke biljke, istrljate je, a nakon toga ploču očistite čistom krpom.
  6. Ukoliko ostanu tragovi od sintetičkih materijala na pegli, teže ćete je skinuti, pa je potrebno da budete uporni. Očistite je pastom, a potom možete očistiti ploču i sodom bikarbonom.
  7. Ukoliko ostane deo nekog materijala na ploči od pegle, najbolje ćete je skinuti ukoliko prevučete krpu preko materijala od  pamuka, koji je prethodno navlažen.
  8. Ukoliko, ipak, materijal niste skinuli na ovaj način, pomešajte pastu za zube i sodu bikarbonu i istrljajte. Na ovaj način, trebalo bi da se skine sve što se nalazi na ploči.
  9. Ukoliko ništa od prethodnog niste probali ili nije uspelo, postoji još jedna metoda, a to je putem soli. Zrna soli, svejedno da li su sitnija ili krupnija, pospite na krpu i slobodno peglajte preko soli koju ste prethodno posuli na materijal. So će ostati na ploči, ali će takođe pomoći da se pegla očisti od svega što je ostalo na njenoj ploči.

Čišćenje pegle od mrlja uz pomoć novinske hartije

  1. Kada primetite da se mrlja napravila, nemojte nikako prelaziti preko tkanine koju peglate. Ono što vam je najbolje da učinite u tom trenutku jeste da uzmete list novinske hartije, postavite je na dasku ili površinu na kojoj peglate i što snažnije pritisnete peglu i pređete preko hartije.
  2. Ako vam je jednostavnije, isti postupak možete uraditi i bez novinske hartije, ali je onda potrebno da peglom snažno pređete preko ivice daske za peglanje.
  3. Nemojte zanemariti mrlje, jer to znači da temperatura koju ste podesili ne odgovara materijalu tkanine koju peglate i možete samo napraviti dodatni problem – povećati broj mrlja na pegli ili napraviti rupu na tkanini.
  4. Ovako možete očistiti peglu i ako su se mrlje stvorile ranije, samo je neophodno da pre toga zagrejete peglu.
  5. Umesto novinske hartije možete koristiti i staru krpu ili peškir, samo je malo pre toga nakvasite. Ipak mislim da je s novinom najbezbolnije.

Čišćenje pegle uz pomoć kuhinjske soli i stare krpe

Još jedan način da uklonite mrlje sa pegle jeste da to učinite uz pomoć kuhinjske soli i mekane stare krpe.

  1. Presavijte krpu i sipajte so na jednu stranu, drugom stranom krpe prekrijte so.
  2. Zagrejte peglu i polako i opet, što snažnije prelazite preko krpe.
  3. So u krpi će se usitniti, a mrlje će s pegle nestati.
  4. Moram da napomenem da ne očekujete magiju za trideset sekundi, potrebno je da prođe nekoliko minuta, kako bi postupak bio uspešan.

Čišćenje pegle sirćetom i sodom bikarbonom

Ako želite da uklonite mrlje sa pegle dok je ona hladna, to možete učiniti na više načina.

  1. Jedan od njih je da razmutite sirće i sodu bikarbonu (recimo kašičica sode i kašičica sirćeta) i da starom četkicom za zube trtljate mrlje na pegli.
  2. Posle toga samo prebrišite peglu vlažnom, pa suvom krpom.
  3. Pasta za zube takođe može pomoći. Nanesite tanak sloj paste preko mrlja, ali samo preko mrlja (napominjem da nije potrebno namazati celu površinu grejne ploče pastom, kao ni sodom bikarbonom i sirćetom) ostavite da odstoji, što duže, to bolje, neka bude makar pola sata i ona obrišite, ponovo vlažnom, pa suvom krvom.
  4. Neophodno je da malo jače pritisnete vlažnu krpu dok prelazite preko mrlja.
  5. Ako se iz prvog puta mrlje ne otklone u potpunosti, možete ponavljati postupak dok ih se u potpunosti rešite.

Najteže je ukloniti mrlje od sintetičkih tkanina, jer se zalepe i stvara se plastični sloj. Budite uporni. Postupke možete kombinovati i ponavljati. Vodite računa samo za koji trik pegla treba da bude topla, a za koji hladna. Ako u otklanjanju mrlja ne pomogne ni jedan od prethodnih saveta, najbolje je da u prodavnici kupite neku univerzalnu pastu ili pastu za domaćinstvo sa prirodnim sastojcima. Nanesite malo paste na mrlju, ostavite neko vreme da odstoji i obrišite prvo vlažnom, pa suvom krpom i tako nekoliko putra dok mrlje ne nestanu.

U cilju prevencije prljavštine, fleka, kamenca ili bilo kojeg drugog vida naslaga koje se mogu naći na ploči ovog aparata, pročitajte uputstvo i savete proizvođača od kojeg ste kupili peglu, pa ćete tako biti sigurni da neće doći do velikih oštećenja ili disfunkcije pegle.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Nađa L

SLIČNO

pranje u ves masini

Kako oprati odeću u veš mašini

Veoma je važno znati kako se pere odeća. Nepoznavanje ove „veštine“ nije samo nehigijenski, već …

Jedan komentar

  1. Hvala puno! Bilo mi je od velike pomoci!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *