Kako ukloniti kamenac sa kuvala za vodu

Električna kuvala za vodu su postala naša svakodnevnica i najelegantniji način da brzo zagrejemo vodu do ključanja za čaj i instant kafe. Ono što je potrebno svim našim kućnim aparatima jeste redovno održavajne i čišćenje. Kada je električno kuvalo za vodu u pitanju, ono što je za njega potrebno uraditi s vremena na vreme je – očistiti ga od kamenca.

kuvalo za voduNajlakši i najefikasniji način za ovo je upravo uz upotrebu sirćeta! Možete koristiti bilo koju vrstu sirćeta, bilo alkoholno, jabukovo ili vinsko sirće.

Sirće nastaje oksidacijom alkohola koji se nalazi u svim tečnostima dobijenim fermentacijom, a njegova aktivna komponenta – sirćetna kiselina zaslužna je za njegove „čudesne” moći. Upotreba sirćeta je vrlo šrioka i to iz više razloga. Pre svega, ono ne zagađuje okolinu i može da zameni mnogobrojne otrovne i jake hemikalije. Zatim, sirće je tečnost vrlo pristupačne cene i svako ga ima u kući.

Pošto lako otapa kamenac, a nije štetno po zdravlje, sirće je idealan izbor za čišćenje svih površina na kojima se nahvatao kamenac.

Ono što je potrebno da uradite je sledeće:

  1. U električno kuvalo za vodu nalite sirće tako da prekrije celo metalno dno i dospite bar za još jedan prst. Možete sipati i celu šolju sirćeta jer ne može škoditi ni platici ni metalnom dnu.
  2. Ostavite da tako odstoji bar 15ak minuta. Za veće naslage kamenca, možete ostaviti da stoji i nekoliko sati.
  3. Nakon ovoga, kuvalo dobro isperite vodim.
  4. Postupak ponavljajte periodično (na svakih 10ak korišćenja) kako bi vam kuvalo što duže koristilo.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Milena Milojevic

Avatar photo

SLIČNO

odvijac

Kako odabrati najneophodniji alat i opremu za kuću

Zakucati ekser, rašrafiti slavinu, zameniti osigurač, promeniti plinsku cev, itd., jednostavne su popravke, koje čestro …

4 komentari

  1. Avatar photo

    Da sam čitala ovaj članak pre par meseci uštedela bih sebi dosta truda oko ribanja ketlera.Posle sirćeta je kao nov!

  2. Avatar photo

    Uuuu kakva stvar! Prvo sam hteo da proverim pa da ostavim komentar i oduševljen sam! Hvala na savetu! :)

  3. Upravo isprobano, kuvalo kao novo :)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *