Kako oprati odeću u veš mašini

Veoma je važno znati kako se pere odeća. Nepoznavanje ove „veštine“ nije samo nehigijenski, već vas može i skupo koštati, ukoliko pranje pođe naopako.

Srećom, nije teško naučiti kako se to radi. Pa ipak, mnogi ljudi su na mukama kada treba da nauče osnovne stvari o mašini za pranje, kao i za sušenje veša. Važno je podesiti istu temperaturu za svu odeću.

pranje u ves masini

Kako oprati odeću

 1. Sakupite svu nečistu odeću iz sobe, ili gde god da je držite. Setite se da pogledate i ispod kreveta. Pobrinite se da pronađete sve.
 2. Sortirajte odeću po gomilama. Uzmite u odbzir dve stvari: koji je materijal u pitanju (čaršavi, peškiri, bademantili, salvete i prostirke) i koja boja.
 3. Upamtite, peškire i čaršave ne bi trebalo da perete zajedno.
 4. Sortirajte preostalu odeću (materijale kao što su pamuk, lan i sintetika) prema odgovarajućoj boji. Sve što je belo bi trebalo da ide samo sa belim (ili sa veoma svetlim bojama ukoliko ste to nešto oprali mnogo puta). Zatim, stavite sve crvene, roze i narandžaste stvari na odvojenu gomilu (nikada ih ne stavljajte blizu belih stvari, jer ćete u suprotnom nositi roze majice). Onda, u zavisnosti od toga koliko vam je još stvari ostalo, stavite ostale boje zajedno, po mogućstvu u svetliju (npr. sive, žute, svetloplave) i tamniju gomilu (crne, tamnoplave, braon, zelene, ljubičaste).
 5. Odredite prioritete. Preporučuje se da počnete sa onom gomilom kojoj treba najviše vremena da se osuši; obično su to peškiri.
 6. Stavite stvari u mašinu. Prvo sipajte pola ili celu plastičnu čašu deterdženta u mašinu. Zatim stavite stvari unutra i uključite je. Nemojte trpati previše stvari!
 7. Proučite uputstva za veš-mašinu da biste bili sigurni da radite sve kako treba.

  • Bela ili svetla odeća obično se pere na visokim temperaturama.
  • Odeća u boji i čaršavi peru se na toploj ili hladnoj temperaturi.
 8. Zatvorite vrata mašine i uključite je.
 9. Vratite se kada mašina završi sa pranjem i izvadite odeću. Lagano je protresite i stavite u mašinu za sušenje veša ili na sušilicu.

Ako niste sigurni koju temperaturu da podesite, perite veš na nižoj temperaturi, ili ručno, i ne centrifugirajte ga.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Goran Krstović

Avatar photo
Za mene kažu da sam samouk. Obožavam kućne majstorije i sve što je potrebno napraviti po principu Uradi sam, pa mi se zato ovaj sajt jako dopada.

SLIČNO

odvijac

Kako odabrati najneophodniji alat i opremu za kuću

Zakucati ekser, rašrafiti slavinu, zameniti osigurač, promeniti plinsku cev, itd., jednostavne su popravke, koje čestro …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *