Kako se pišu službena pisma

Bez obzira na to što danas imamo mnogo načina da brzo ostvarimo potreban međusobni usmeni kontakt, dopisivanje je još uvek i potrebno i često. Telefonom se možemo sporazumevati o mnogim svakodnevnim stvarima, ali ima dosta slučajeva koji zahtevaju da pismeno izrazimo ono što želimo da kažemo.

sluzbena pisma

Kako se pišu službena pisma

  1. Ranije je veština pisanja bila vrlo komplikovana, vezana za čitav niz utvrđenih šablona, izraza, uobičajenih fraza, ona zahteva često i posebno negovan rukopis. Danas se već na mnoge stvari gleda jednostavnije. Onaj ko je savladao osnove pismenosti može sa malo pažnje i poznavanja nekoliko glavnih pravila da u svakoj prilici napiše odgovarajuću vrstu pisma: čestitku, pozivnicu, izjavu saučešća ili ljubavno pismo.
  2. Pismo može biti službena-poslovna i privatna-prijateljska.
    Na svako pismo dužni smo odgovoriti što pre, ali obavezno u roku od 15 dana. Jedino na uvredljiva pisma ne treba odgovarati .Pisma se pišu rukom ili pisaćom mašinom. Još uvek vredno pravilo da se poslovna pišu mašinom a privatna rukom. Nepisano je pravilo, i to vrlo strogo, da pismo uvek otvara onaj na koga je naslovljeno .Izuzetno, može ga otvoriti neko drugi, ali samo onda kada ga to zamoli onaj kome je pismo upućeno.
  3. Službena pisma se pišu na određenom papiru, a koverta može da bude obična, u boji i različitog formata. Međutim,ako službeno pišemo značajnim ličnostima,onda je neophodno da pišemo na belom papiru,da koverta bude bela, postavljena i dovoljno velika.
  4. Ova pisma se pišu pisaćom mašinom, ali ih potpisujemo rukom, čitko i potpuno: prvo ime pa prezime. Pri pisanju obratite pažnju na naslov i na završetak. Ranije su oslovljavanja bila vrlo komplikovana, titule su bile određene prema društvenom rangu ličnosti kojoj se piše. Danas se o tome strogo vodi računa samo u takozvanim protokolarnim pismima. Inače, najčešće ličnost kojoj pišemo oslovljavamo sa uobičajenim rečima „Poštovani“. Da li ćemo napisati gospodine ili druže ne zavisi samo od nas, nego od toga kako se ta ličnost oslovljava u sredini u kojoj živimo. Na kraju pisma se pozdravi sa “s poštovanjem“ ako je ličnost kojoj pišemo starija ili uvaženija a „srdačno vas pozdravlja“ ako ste bilo po godinama bilo po položaju slični.
  5. Nije potrebno posebno naglasiti da pisma treba pisati jasno i jednostavno i izbegavati otrcane fraze i strane reči ako nisu neophodne.
  6. Poslovna pisma se pišu samo s jedne strane papira, a od ivice se ostavlja najmanje 2 do 3 cm slobodnog prostora.U pismo nikada ne stavljati marku ili novac za odgovor.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

anya

Avatar photo
Veliko dete.U pmsu jednom mesečno 30 dana ( za one koji su se pitali da li izlazim iz njega).Hejter kategorija A šablon zašto belo kad može crno.Zavisnik od leptirića u stomaku,hodanja po oblacima i crtanja srcića.Ne voli životno takmičenje,nadmetanje i kopiranje.

SLIČNO

master rad

Kako odbraniti master rad

Odbrana diplomskog master rada predstavlja svečani čin za kandidata i značajni datum u njegovom životu. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *