Kako odbraniti master rad

Odbrana diplomskog master rada predstavlja svečani čin za kandidata i značajni datum u njegovom životu. Posle uobičajne pisane procedure prijave, izrade i predaje rada, rad se javno brani pred komisijom.
master rad

Kako odbraniti master rad

Odbrana rada pred komisijom zove se javna odbrana rada i podrazumeva više etapa:

  1. Otvaranje javne odbrane podrazumeva da predsednik komisije poziva prisutne da ustanu, saopštava ispunjenost zakonskih i statutarnih uslova u vezi sa položenim ispitima i prosečnom ocenom na studiju, a zatim konstatuje da su ispunjeni svi uslovi za javnu odbranu rada.
  2. Čitanje opštih podataka o kandidatu predstavlja upoznavanje prisutnih sa podacima koji kanidata mogu da prikažu u znatno širem svetlu nego što je to sam član odbrane.
  3. Uvodno, javno izlaganje kanidata – ekspoze predstavlja javnu odbranu svog pisanog materijala sa eventualnim nedostacima i lektorskim propustima. Kandidat treba da svoj ekspoze izloži kroz teze i time pokaže kako vlada materijom.
  4. Kritičke primene i pitanja članova komisije su neophodne proceduralne radnje, kako bi se utvrdilo koliko kandidat vlada materijalom. Članovi komisije pojedinačno postavljaju jedno do tri pitanja, kandidat ih beleži pa onda odgovara na pitanja datim redosledom.
  5. Odgovor na pitanja komisije najčešće je afirmitivna promocija kandidata, jer po pravilu ima priliku da javno pokaže rezultate svog rada. Može se dogoditi da kandidat neadekvatno iskoristi tu mogućnost i ostavi utisak smušenosti, i time dovede u pitanje uspešnost odbrane svog rada. To još ne znači da odbrana kandidata može biti proglašena neuspešnim, jer odbrana podrazumeva i vrednost samog uradjenog rada koji je komisija pregledala.
  6. Saopštavanje konačne ocene kao i zatvaranje odbrane je čin kada komisija posle povlačenja i većanja i postupka usaglašavanja saopštava kandidatu ocenu i javno mu čestita. Za ovaj čin svi prisutni stoje.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

MIlan Krstic

SLIČNO

platni bilans

Kako se definiše platni bilans

Svaka država tokom godine obavi brojne transakcije u razmeni sa drugim zemljama, tako da je …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *