Kako definisati akcije

Akcija je alfa i omega biznisa. U suštini bez nje i nema biznisa odnosno on ni ne postoji. Narodna poslovica kaže:“Uludo hodaj, ali uludo ne stoj!“
akcija

Kako definisati akcije

Akcija podrazumeva da ste stalno u pokretu i imate dinamičan način života i rada. Ona je u suprotnosti sa pasivnošću i mirovanjem. Preduzimanje bilo kakve aktivnosti smatra se akcijom. Ako niste za akciju, biznis nije za vas. Akcija znači da prilike u životu ne treba da se propuštaju. Svakog dana ponešto treba da se uradi. Akcija može biti fizička i umna. Fizička akcija podrazumeva aktiviranje mišića i pokretanje tela, te rezultira kretanjem i pretvaranjem u fizički rad i dejstvom na neki objekat odn. predmet rada.

Umna akcija započinje procesom stvaranja ideja u mozgu, slično maštanju, razvijanjem slika o nečemu, vizualizacijom, nakon čega se pristupa realizaciji odnosno prvi korak je materijalizovati stvorenu ideju u mozgu. Da li ćete je zapisati, nacrtati, otkucati na kompjuteru ili slično ali ste time pristupili već akciji – akciji realizacije svoje ideje. Ideja koja nije realizovana na bilo koji način, nije akcija. Ona ostaje samo misao odn. ideja. Tu nema akcije.

Nemojte da čekate da vaš problem reši država, šef, direktor, rođak, mama ili tata. Krenite u akciju i preuzmite život u svoje ruke. Osećaćete se bolje, korisnije, a videćete i rezultate koji svakako neće izostati.

Akcija može biti i udeo u nekom poslu ili preduzeću koji se stiče po osnovu rada ili uloženog novca. Postoje razne vrste akcija. Vlasnik akcija se zove akcionar. Akcionari mogu biti većinski ili manjinski. Što imate više akcija u jednom preduzeću, to je vaša moć odlučivanja veća. Akcije bi trebalo da donose prihod. Prihod se stiče tako što se vrednost preduzeća uvećava, pa samim tim i vrednost vašeg udela. Prihod se takođe stiče i dividendom. Dividenda je udeo od profita koji preduzeće ostvari na kraju poslovne godine. Akcijama se trguje uglavnom na berzi gde se prodaju i kupuju akcije.

Akcionarsko društvo je preduzeće čiji vlasnici poseduju akcije preduzeća i odlučivanje u tom preduzeću se zasniva na procentu posedovanja akcija. Vlasnik koji poseduje više od 50% akcija preduzeća je većinski vlasnik tog preduzeća. Isto tako, srazmerno akcionarskom vlasništvu je i odgovornost akcionara za onaj udeo akcija koji poseduje u preduzeću.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Mirijana Djokic

Vizionar uspesnog poslovanja i pobornik zdravog zivota. Argumentovani savetodavac savremenog zivota. Ljubitelj lepe reci i lepog ponasanja.

SLIČNO

platni bilans

Kako se definiše platni bilans

Svaka država tokom godine obavi brojne transakcije u razmeni sa drugim zemljama, tako da je …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *