Kako zapaliti vatru za roštilj u kući

U današnje vreme vrlo lako i jednostavno možete zapaliti vatru sa upaljačem ili šibicom, ali šta ako ih nemate pri ruci, kako onda zapaliti vatru? Ne brinite se, u ovom članku ćemo vam opisati postupak paljenja vatre i sa šibicom a i na neke druge, alternativne načine. Pre nego što vam damo savete za paljenje vatre, morate znati da pre nego što se upustite u to, treba da budete jako oprezni i da vodite računa pri odabiru mesta gde to želite uraditi. Preporučuje se da pre svega toga, očistite zemljište na kom planirate da založite, i da uklonite svo lišće, trave i ostale stvari koje mogu napraviti štetu, i da tako dobijete čistu golu zemlju. Pa da vidimo koji su to sve načini na koje možete zapaliti vatru…Kako zapaliti vatru

1) Paljenje šibicom ili upaljačem. Ovo je klasičan i najjednostavniji način da zapalite vatru. Dovoljno je da uz sebe nosite paklicu šibica i nešto materijala za potpalu kao što je na primer papir. Pored papira za potpalu su vam obavezne i suve grančice koje se lako pale (npr gračnice bora ili jele). Da bi osigurali da vaša vatra dugo gori i da je ne mogu ugasiti ni vetar ni kiša, možete se poslužiti plastičnim staklom ili gumom. Vatru za nevolju možete upaliti i sa nekim drugim suvim stvarčicama koje možete naći u vašoj okolini. Održavajte je tako što ćete dodavati cepana drva, po mogućstvu hrasta, breze, javora ili nekih drugih koji lako gore.

2) Paljenje vatre kresivom. Kresivo morate držati odmah uz lako zapaljivi materijal koji smo pomenuli iznad. Za ovakvu vrstu paljenja vatre obično se koristi kamen belutak i nož. Kresanjem jedno od drugo pre ili kasnije ćete videti varnice koje kada zapale vaš potpalni materijal, možete polako pojačavati i održavati vatru.

3) Paljenje vatre pomoću dva drveta. Ovaj način paljenja vatre je poznat i kao „Indijanski način“. Sve što vam je potrebno su dva komada drveta, jedno tvrdo u obliku štapa, a drugo meko za osnovu. Tvrdi štap pritisnete na meku osnovu sa potpalom i okrećete dok se ne razvije dovoljna toplota da se zapali vatra.

4) Paljenje vatre pomoću lupe ili nekog drugog staklenog sočiva. Ovo je jedan vrlo zanimljiv i jednostavan način da se zapali vatra. Najbolje je da ovo radite kada je sunce malo jače i dovoljno velika temperatura preko 25 stepeni. Uzmite lupu i fokusirajte je na materijal koji se lako pali i koji će vam služiti za potpalu. Tako se stvara najmanja tačka iliti žiža koja će pasti na lako zapaljivi materijal i upalićete vatru.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Jovan Spasojević

Avatar photo
Obožavam da istražujem i dolazim do novih saznanja. Jako mi se dopada vaš sajt. Pokušaću i ja da doprinesem neki savetima.

SLIČNO

odvijac

Kako odabrati najneophodniji alat i opremu za kuću

Zakucati ekser, rašrafiti slavinu, zameniti osigurač, promeniti plinsku cev, itd., jednostavne su popravke, koje čestro …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *