Kako očistiti prozore

Čišćenje prozora deluje kao veoma jednostavan posao. Uzmete sredstvo za čišćenje stakla, neku krpu i obrišete prljavštinu i prašinu sa prozora. Veoma jednostavno, ali često se dešava da i pored vašeg mukotrpnog i detaljnog brisanja na staklu ostanu mrlje koje se vide, pogotovo kad sunčeva svetlost bije u vaš prozor. Tek tada vidite da prozori i dalje izgledaju musavo i prljavo i pored svog vašeg truda. Ovo ume da iznervira. Naročito ako imate lep pogled kroz taj prozor, želećete da uživate u pogledu kroz besprekorno staklo. Postoji trik koji vam može pomoći da stakla na vašim prozorima budu besprekorno čista.
ciscenje prozora

Kako očistiti prozore

  1. Pripremite sve što vam je potrebno – Prvo pripremite sav materijal koji će vam biti potreban za čišćenje prozora, kako bi vam sve bilo pri ruci kad počnete da radite. Trebaće vam: sirće, voda, prskalica ili sprej boca (u nju ćete sipati rastvor za čišćenje) i neke stare, već pročitane novine (nemojte koristiti časopise i magazine sa masnim papirima, već obične dnevne ili nedeljne novine). Takođe možete pripremiti i gumene rukavice. Kada krenete da brišete prozore, biće bolje po vas da to radite u rukavicama, da vam ne bi ruke bile skroz crne kad završite posao (da vam ne bi po rukama ostajali tragovi štampe sa novina).
  2. Napravite sami rastvor za čišćenje stakla – Sami napravite rastvor za čišćenje u sledećoj razmeri: sirće/voda – 1/4 (na 1l vode ide 1/4l sirćeta). Sipajte ovaj rastvor u sprej bocu i dobro promućkajte. Ovo je potpuno prirodni rastvor za čišćenje i stoga je idealan za ljude koji imaju alergije, a pri tom i odlično čisti stakla.
  3. Očistite prozore – Isprskajte prozore rastvorom koji ste sami napravili. Ne preterujte, nemojte previše pokvasiti stakla. Isprskajte ih onoliko koliko će biti dovoljno da se ukloni prljavština i prašina sa njih (zavisi od toga koliko su prozori prljavi). Pripremite novine za brisanje tako što ćete odvojiti list po list, a zatim svaki posebno zgužvati u loptu. Tako pripremljene loptice od listova iz novina ćete koristiti da obrišete stakla nakon prskanja rastvorom. Kada se jedna loptica skroz pokvasi, bacite je, zamenite drugom i nastavite sa brisanjem sve dok ne budete zadovoljni rezultatom. Ne bi bilo loše da pre nego što počnete da radite pripremite i neku kesu u koju ćete bacati potrošene novine, da ne biste napravili haos u kući i morali dodatno da spremate posle brisanja prozora.
  4. Na kraju pustite prozore da se skroz osuše – Neće im trebati puno da se skroz osuše, s obzirom na to da ih na početku niste preterano pokvasili. Primetićete da nakon ovakvog čišćenja nema mrlja i tragova na staklima i da su novine i rastvor sa sirćetom mnogo bolja sredstva od bilo koje pamučne ili magične krpe i bilo kog sredstva za čišćenje koje možete kupiti. A da ne pričamo o tome što je ovaj metod i ekonomičniji (sigurno imate neke stare novine koje redovno bacate, a ne morate da kupujete ni neko skupo sredstvo za čišćenje u prodavnici).
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Dijana Zarić

Avatar photo
Volim da istražujem. Putovanja, dobra muzika i čitanje knjiga su mi pasija. Završila sam filološki fakultet.

SLIČNO

odvijac

Kako odabrati najneophodniji alat i opremu za kuću

Zakucati ekser, rašrafiti slavinu, zameniti osigurač, promeniti plinsku cev, itd., jednostavne su popravke, koje čestro …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *